Υποτροφίες σε Ε/κ και Τ/κ μαθητές για σπουδές σε ευρωπαϊκά κολέγια δίνει η ΕΕ

Έχει αρχίσει το πρόγραμμα υποτροφιών της ΕΕ στα United World Colleges (UWC) που απευθύνεται σε Ε/κ και Τ/κ μαθητές για σπουδές σε ευρωπαϊκά κολέγιαγια την περίοδο 2023-2025, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για την προσέγγιση των νέων Κυπρίων, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω δελτίου Τύπου. 

Συγκεκριμένα, ανακοινώνεται ότι η πρόσκληση του προγράμματος υποτροφιών για σπουδές στα UWC κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2025 είναι ανοικτή και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Από το 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί υποτροφίες για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαθητές, ώστε να φοιτήσουν τα τελευταία 2 χρόνια του λυκείου σε ένα από τα τέσσερα σχολεία των UWC: UWC Adriatic (στην Ιταλία), UWC Maastricht (στην Ολλανδία), UWC Mostar (στη Βοσνία) και UWC Robert Bosch College (στη Γερμανία), στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα υποτροφιών που περιλαμβάνουν όλα τα έξοδα για Κύπριους μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 15-17 ετών, προκειμένου να αποκτήσουν το διεθνές απολυτήριο. Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται στον διακοινοτικό διάλογο και τη συμφιλίωση. Η ΕΕ και τα UWC συμμερίζονται την άποψη ότι η εκπαίδευση αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ενότητα, τη συμπόνια και την ειρήνη.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες θα επιλεγούν σύμφωνα με τις διαδικασίες επιλογής των UWC με βάση τη διανοητική περιέργεια και τα κίνητρά τους, την ενεργή ενασχόλησή τους, τις κοινωνικές τους ικανότητες, την ανθεκτικότητα, την προσωπική ευθύνη και την ακεραιότητά τους.

Προστίθεται ότι το πρόγραμμα υποτροφιών της ΕΕ στα UWC περιλαμβάνει επίσης συμμετοχικές δραστηριότητες για τους νέους και σύντομα μαθήματα που έχουν ως στόχο να φέρουν σε επαφή τους νέους, προκειμένου να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ζητημάτων που επηρεάζουν τις κοινότητές τους, αναπτύσσοντας παράλληλα τις διαπολιτισμικές, επιχειρηματικές και ηγετικές δεξιότητές τους.

Όλοι/-ες οι συμμετέχοντες/-ουσες στο πρόγραμμα υποτροφιών της ΕΕ θα ενταχθούν στο σύνολο των διεθνών αποφοίτων των UWC σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια κοινότητα υπέρμαχων της ειρήνης, η οποία θα αναλάβει ενεργό ηγετικό ρόλο στον μετασχηματισμό όχι μόνο της ζωής τους, αλλά και στην προετοιμασία του εδάφους για την επανένωση της Κύπρου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Κατήγγειλε επίθεση στο σπίτι του και του πέρασαν χειροπέδες για μαχαιρώματα δύο νεαρών
Εμπρησμός τα ξημερώματα στον ιππόδρομο Λευκωσίας-Πυρπόλησαν πύργο μετάδοσης
Στους 27 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε λούνα παρκ στην Ινδία-Τα τέσσερα παιδιά (pics)
Ανείπωτη τραγωδία στην Ινδία-Νεκρά έξι νεογέννητα μετά από πυρκαγιά σε νοσοκομείο
Καταζητείται 44χρονος για επίθεση σε 49χρονο που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με αιμάτωμα στον εγκέφαλο
Απαντά για τις διαδικασίες στην υπόθεση Μονής Αββακούμ ο Αρχιεπίσκοπος-«Είναι όλα νόμιμα»
Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός στην Παπούα Νέα Γουινέα-Ανασύρθηκαν τρεις νεκροί από τη λάσπη
Νεαροί επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν εθελοντές που καθάριζαν το βουνό στην Πάρνηθα (pics)
Συννεφιές και βροχές στο μενού του καιρού-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Επεκτείνεται το σχέδιο επιδότησης στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Τα μέτρα για τις λίστες αναμονής