Ναρκωτικά στην ελεύθερη κοινωνία όπως… τσίχλες-«Απεξαρτημένη» πλέον η διακίνηση
06:47 - 11 Δεκεμβρίου 2022
Την ίδια ώρα που η ΥΚΑΝ ανακοινώνει κατά διαστήματα μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που εντοπίζει στην κατοχή προσώπων οι οποίες είναι σαφώς σημαντικές, εντούτοις η δήλωση του υποδιοικητή της ΥΚΑΝ τον περασμένο Ιούνιου ενώπιον της Βουλής, ο οποίος ανέφερε πως τα ναρκωτικά που εντοπίζονται «είναι ψίχουλα σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά», δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στην ελεύθερη κοινωνία. Είναι κοινώς γνωστό άλλωστε, ότι τα ναρκωτικά βρίσκονται παντού πλέον και αυτό που οφείλουμε να στοχεύσουμε πρώτα είναι πώς θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας αλλά και τους γύρω μας.
Άλλωστε, η πρόσφατη έρευνα που κατέδειξε ότι τέσσερις στους δέκα φοιτητές δηλώνουν ότι είναι εύκολο να έχουν πρόσβαση σε παράνομες ουσίες, είναι και η απάντηση στην τραγική κατάσταση που επικρατεί, ενώ μέσα από αυτήν διαφάνηκε πως η διακίνηση γίνεται σε χώρους που συχνάζει καθημερινώς μεγάλη μερίδα πολιτών, όπως τα σχολεία, οι χώροι που διασκεδάζουν οι νέοι, τα πάρκα κτλ. Εξάλλου, όπως παρατηρήθηκε και από πλευράς της ΥΚΑΝ, έχουν σμικρυνθεί οι ηλικίες των χρηστών και των διακινητών, σε σύγκριση με παλαιότερα, αφού νέα παιδιά κάνουν μικροδιακίνηση ναρκωτικών ή λειτουργούν ως «καταστήματα των εμπόρων».
Μετά από έρευνα που διενεργήθηκε ανάμεσα στους φοιτητές από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, διαφάνηκε πως τέσσερις στους δέκα φοιτητές δηλώνουν ότι είναι εύκολο να έχουν πρόσβαση σε παράνομες ουσίες, κάτι που έχει προκαλέσει σωρεία ερωτημάτων για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί, με το βασικό ερώτημα να είναι πού βρίσκουν οι νεαροί τις παράνομες ουσίες. Μιλώντας στον REPORTER η Προϊστάμενη Τμήματος Παρακολούθησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά Κύπρου (ΕΚΤΕΠΝ), Ιωάννα Γιασεμή, ανέφερε ότι η απάντηση είναι είτε από φίλους, είτε από γνωστούς. «Δηλαδή σε αυτή την ηλικία, έτσι ξεκινάνε οι πλείστοι τη χρήση. Δεν είναι κάτι που θα το ψάξουν. Βρίσκονται σε μια παρέα, κάποιος κάνει χρήση, τους το προσφέρει και από περιέργεια το δοκιμάζουν. Θεωρώ σημαντικό να τονιστεί ότι είναι το πώς το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι αυτό το γεγονός και δεν έχει να κάνει μόνο με τη δική τους εμπειρία, αλλά το πώς πιστεύουν οι ίδιοι ότι θα ήταν εύκολο να βρουν παράνομη ουσία».
Η χρήση παράνομων ουσιών, φιγουράρει σε ψηλά ποσοστά ανάμεσα στους νέους, με την κα. Γιασεμή, να εξηγεί ότι δεν είναι κάτι που δεν αναμενόταν, καθώς σε εκείνη την ηλικία γενικώς είναι που ξεκινά η χρήση. «Άρα, είναι λογικό το ποσοστό των φοιτητών να είναι ψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού. Αυτό που είναι ανησυχητικό από τη μια και λογικό από την άλλη, είναι όχι τόσο η δοκιμή των ουσιών, αλλά το ποσοστό των ατόμων που συνεχίζουν να κάνουν χρήση σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό».
Όπως διευκρίνισε η κα. Γιασεμή, πρέπει πρώτα να μελετηθεί η αντιλαμβανόμενη διαθεσιμότητα των ναρκωτικών. «Δηλαδή το πώς αντιλαμβάνονται οι νέοι τη διαθεσιμότητα ναρκωτικών, κάτι που αποτελεί και μια ένδειξη πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα. Τέσσερις στους δέκα, θεωρούν ότι είναι εύκολο, μέχρι και πάρα πολύ εύκολο να βρουν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ναρκωτικά. Από την άλλη όμως, ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό δεν μπορούσε να τοποθετηθεί».
Μέσα από την έρευνα, διαφάνηκαν κάποια βασικά χαρακτηριστικά, ως προς το φύλο και ως προς την ηλικία που προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα πράγματα. Σύμφωνα με την κα. Γιασεμή, «οι περισσότεροι είναι άντρες, που είναι κάτι που βλέπουμε γενικώς αυτό το χάσμα μεταξύ των δυο φύλων. Όμως το χάσμα ανάμεσα στις ηλικίες των φοιτητών, είναι πολύ μικρό, καθώς πρόκειται για ηλικίες, μεταξύ 17 μέχρι και 26 ετών. Σε κάποιες ουσίες υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά προς το φύλο, σε κάποιες άλλες δεν υπάρχει και τόση απόκλιση».
Αυτό που χρειάζεται να μελετηθεί, σημείωσε η κα. Γιασεμή, είναι τα πρότυπα χρήσης και κατά πόσο διαφέρουν από άλλους πληθυσμούς, καθώς είναι μια χρυσή ευκαιρία για τους λειτουργούς να δουν τους νέους και σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια να βοηθήσουν αυτά τα άτομα. «Είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο η χρήση των ναρκωτικών, όπου είναι πειρασμός μεν, αλλά πρέπει να την αποφεύγουμε δε. Είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στην έναρξη της χρήσης και της συνέχισης της. Είναι ατομικοί, σχολικοί, ακαδημαϊκοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Άρα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σε συντονισμό όλων των υπηρεσιών, θα πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα στον μέγιστο δυνατό βαθμό».