Βλέπει προσπάθεια αφοπλισμού του ο Αγγελίδης-«Δεν είμαι διεφθαρμένος»

Στη σκιά της δημοσιοποίησης του προσχεδίου της έκθεσης της ευρωβουλευτή Σοφία ιν ‘τ Βελντ, εισηγήτριας της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του Pegasus και ανάλογων λογισμικών (PEGA), πραγματοποιήθηκε σήμερα στην επιτροπή Νομικών της Βουλής η συζήτηση για την εμπλοκή της Κύπρου στην παραγωγή και διάθεση λογισμικών που ενδέχεται να χρησιμοποιούνται για παράνομες παρακολουθήσεις.

Η συζήτηση διεξήχθη, μετά από αίτημα των βουλευτών του ΑΚΕΛ. Άριστου Δαμιανού, Ανδρέα Πασιουρτίδη και Γιώργου Κουκουμά με αυτεπάγγελτη εξέταση και σε αυτή βρέθηκαν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Επίτροπος Επικοινωνιών, η Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών και η ΄Έφορος Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο REPORTER παρουσιάζει την έκθεση PEGA-Όσα καταγράφονται για τις παρακολουθήσεις

Βασικό αίτημα των βουλευτών του ΑΚΕΛ που ενέγραψαν το θέμα, είναι να δοθεί, αν όχι στη δημοσιότητα για τους λόγους που επικαλείται η Νομική Υπηρεσία, τουλάχιστον στα μέλη της Επιτροπής, το πόρισμα του δικηγόρου Ηλία Στεφάνου, σε σχέση με την υπόθεση του μαύρου βαν. Η απαίτηση για να δοθεί το πόρισμα, έγινε ακόμα πιο επιτακτική, μετά κι από τα όσα καταγράφει στο προσχέδιο της έκθεσης της η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA  καταγράφει την πειραματική χρήση των εν λόγω τεχνολογιών της εταιρείας WiSpear του Ταλ Ντιλιάν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και μέσω του μαύρου βαν, για το οποίο αφήνει σκιές. 

Στην έναρξη της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, αφού υπενθύμισε πως η συζήτηση γίνεται μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, έδωσε τον λόγο στον Άριστο Δαμιανού για να παρουσιάσει το θέμα, με την ελπίδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό να παρουσιαστεί χωρίς υπερβολές και διόγκωση του θέματος. 

Τα ερωτήματα του ΑΚΕΛ

Ο κ. Δαμιανού στην αρχική του τοποθέτηση, υπέδειξε πως το θέμα εγγράφηκε πριν την απόφαση για κάθοδο της PEGA στην Κύπρο, ενώ σημείωσε πως η ΚΥΠ δεν καλέστηκε γιατί δεν συνδέεται με αυτή το ζήτημα. Το ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων, είπε, συνοδεύεται με πολλές συμπτώσεις ενώ επανέλαβε πως συνδέεται με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την εγκατάσταση συστημάτων στο κτίριο του. Ο Άριστος Δαμιανού παρουσίασε τους τρεις πυλώνες του ζητήματος, όπως τους παρουσίασε και την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της επιτροπής PEGA, με εκτενής αναφορές στο μαύρο βαν και την εμπλοκή του αδερφού του Σάββα Αγγελίδη, αφήνοντας αιχμές για την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεις στην έκθεση PEGA για παρακολουθήσεις-Εμπλέκει ΥΚΑΝ και Αρχηγείο

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα σε Αστυνομία και Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σχέση με την άδεια οπλοφορίας του Ταλ Ντίλιαν, το καθεστώς με το οποίο η Αστυνομία αγόρασε κακόβουλα λογισμικά, ενώ έθεσε και το ερώτημα εάν ενημερώθηκε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τις μαζικές υποκλοπές και τις κεραίες που τοποθετήθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας. «Ενημερώθηκε το Υπουργείο Εμπορίου για την αγορά συστήματος από την Αυστρία; Γνώριζε η υπουργός Δικαιοσύνης και οι Αστυνομία πόσες εταιρείες υπάρχουν; Πώς απαντούν στο προσχέδιο της PEGA», είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Δαμιανού. 

Αγγελίδης: Δεν είμαι διεφθαρμένος

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος ενοχλήθηκε από τις αναφορές του Άριστου Δαμιανού, για την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας και για τις αναφορές στην εμπλοκή του αδερφού του στην υπόθεση. «Έχω ακούσει με προσοχή. Άκουσα ειδικά τον τρόπο διαχείρισης του βαν και διάφορες απορίες που θα απαντηθούν αν και θεωρώ, ότι με την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας οι απαντήσεις είναι εκεί», είπε ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον αδερφό του. 

«Θα απαντήσω για την επιχειρηματική δραστηριότητα του αδελφού μου και θεωρώ πως δεν έπρεπε να γίνει αναφορά από τον Δαμιανού για την περίοδο που ήμουν ΥΠΑΜ. Να μην λέμε ατάκες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αγγελίδης, με τον κ. Δαμιανού να τον διακόπτει για να πει, πως δεν μπορούν οι καλεσμένοι να επιτίθενται σε βουλευτές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αποκαλύψεις της PEGA, τα παραθυράκια στο νόμο και ο μονόδρομος της Κυβέρνησης

«Κάτι τέτοιο δεν είναι του χαρακτήρα μου, εκτός αν μπορεί ο βουλευτής να επιτίθεται σε καλεσμένους και όχι το αντίθετο», απάντησε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής, Νίκου Τορναρίτη, ο οποίος είπε πως, «κανένας δεν μπορεί να επιτίθεται σε κανένα». 

Στη συνέχεια ο Σάββας Αγγελίδης, συνέχισε, σημειώνοντας πως, «το έργο της έρευνας για το βαν ήταν δύσκολο γιατί ήταν τεράστιος ο εξοπλισμός, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, να σταλθούν διάφορα αντικείμενα στο εξωτερικό, χωρίς να προκύπτει ότι έγινε χρήση του λογισμικού.  Παρ' όλες τις εξηγήσεις που δόθηκαν, δεν έγινε αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για βαν που έκανε παρακολούθηση. Σε όλους έχει μείνει στο μυαλό τους αυτό. Έγιναν ανακρίσεις και έρευνες δεν αποδείχθηκαν οι αναφορές.

Απαντώντας στο γιατί διακόπηκε η ποινική δίωξη, ο Βοηθός Εισαγγελέας, εξήγησε πως το δεδομένο ότι δεν έγιναν παρακολουθήσεις και ότι έγινε μόνο μια δοκιμή, αποφασίστηκε η αναστολή της υπόθεσης. Το ύψος του προστίμου, πρόσθεσε, είχε, «τιμωρητικό χαρακτήρα».

 Πρόσθεσε πως, η Νομική Υπηρεσία, έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση για αναστολή της ποινικής δίωξης, μετά από αξιολόγηση, σημειώνοντας πως η εταιρεία δεν παραδέχθηκε πως έκανε παρακολουθήσεις από την αρχή. Στη συνέχεια επανέλαβε πως αν γινόντουσαν παρακολουθήσεις, τα πράγματα θα είχαν πάρει διαφορετική τροπή. «Πάντα υπολογίζεις τη σοβαρότητα και τις συνέπειες που έχεις μπροστά σου. Δεν γίνονταν παρακολουθήσεις. Δεν υπήρξαν τέτοια στοιχεία. Ήταν για σκοπούς δοκιμαστικών. Η απόφαση ήταν να καταλήξουμε εκεί που καταλήξαμε», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Σάββας Αγγελίδης, ανέγνωσε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, απόσπασμα από την απόφαση του Δικαστηρίου στο οποίο αναφέρεται πως, «δεν έγινε επεξεργασία δεδομένων» και ότι το Δικαστήριο, «δεδομένο έλαβε υπόψιν την περιπλοκότητα της διαδικασίας, η οποία θα ήταν χρονοβόρα». 

Στη συνέχεια, ο κ. Αγγελίδης, αναφέρθηκε και στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, σημειώνοντας πως, «η μεγάλη διάσταση και την αρνητική δημοσιότητα  εκθέτουν τον πρόσωπο που γίνεται αναφορά στα δημοσιεύματα», εννοώντας τον Ταλ Ντίλιαν. «Σιωπούμε όχι από αδυναμία αλλά για να προστατέψουμε τους κατηγορούμενους», είπε ο κ. Σαββίδης. 

Σε σχέση με το θέμα των κεραιών που τοποθετήθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, είπε πως, «έχω ενημερωθεί ότι οι κεραίες ήταν το ίδιο σύστημα με αυτό στα γραφεία της εταιρείας. Από εκεί σάρωναν τα δεδομένα. Ναι, διακρίνεται η παρακολούθηση. Η παρακολούθηση με βάσει το νόμο έχει δική της ερμηνεία που έχει να κάνει με την καταγραφή του περιεχομένου. Δεν έγινε ταύτιση με τον χρήστη», είπε ο κ. Αγγελίδης.

Για να ερωτηθεί από τον Άριστο Δαμιανού, αν αυτό συνιστά παρανομία, με τον κ. Αγγελίδη να απαντά πως, «εξού και κατηγορήθηκαν». 

Για το θέμα που έθεσε ο Άριστος Δαμιανού, σε σχέση με την εμπλοκή του αδερφού του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και τη συνεργασία του με τον Άβνι, ο κ. Αγγελίδης επανέλαβε είπε πως, «επαναλαμβάνω και θεωρώ πως δεν έπρεπε να γίνει αυτή ερώτηση. Δεν υπήρξε επαγγελματική δραστηριότητα. Μακάρι να φανώ ψεύτης. Γίνεται προσπάθεια αφοπλισμού για ανθρώπους που περνούν αποφάσεις. Είναι μια τάση και είναι ο ρόλος όλων μας να μην τον επιτρέπουνε. δεν υπήρξε η παραμικρή σύγκρουση συμφέροντος»

Μάλιστα υπέδειξε πως η εν λόγω συμφωνία με τον αδερφό του διαλύθηκε. «Δεν υπήρξε σύνδεση του γραφείου. Όχι κύριοι δεν υπήρξε επιχειρηματική δραστηριότητα. Είμαι εκεί γιατί μπορώ να προσφέρω σε αυτό τον κόσμο. Υπάρχει προσπάθεια αφοπλισμός μου. Δεν είμαι διεφθαρμένος», είπε με έντονο τρόπο και κατηγορηματικά, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. 

Στη συνέχεια παρενέβη ο κ. Τορναρίτης, ο οποίος υπέδειξε πως, «ζούμε σε ένα μικρό χώρο. Δεν μπορεί επειδή υπάρχει μια σχέση είτε συγγενική ή άλλη να ενοχοποιούμε ανθρώπους.

Στη Λεμεσό το βαν 

Σε παρέμβαση της η αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σημείωσε πως, «είμαστε υποχρεωμένοι να δοθούν απαντήσεις. Δέχομαι κ. Βοηθέ ότι κατέληξε η έρευνα ότι δεν υπήρξαν παρακολουθήσεις. Στα μάτια των πολιτών παραμένει το ερώτημα. Ποιος ήταν ο ρόλος της παρουσίας τους;». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και παρεμβάσεις άλλων βουλευτών που διερωτήθηκαν τι έκανε το βαν, ενώ ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου απηυθυνε ερώτημα, αν ο εξοπλισμος του βαν παραμένει στην Κύπρο ή αν οι αρμόδιοι το άφησαν να φύγει. 

«Έχουμε πει ότι υπήρχε δυνατότητα για παρακολουθήσεις αλλά δεν έγιναν. Η άδεια δόθηκε με αναληθείς δηλώσεις και αναφέρεται και στην απόφαση», ήταν η απάντηση του Σάββα Αγγελίδη ο οποίος πρόσθεσε πως το βαν κατασχέθηκε, ενώ ο εξοπλισμός που ήταν παράνομος έχει καταστραφεί, καθώς επίσης και τα λογισμικά έχουν διαγραφεί. 

Σε επίμονη ερώτηση της κας. Ατταλίδου των Οικολόγων, για το που βρίσκεται το βαν, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας επανέλαβε την απάντηση που έδωσε στον κ. Θεοπέμπτου, ενώ από τον εκπρόσωπο του Τμήματος Τελωνείου, δόθηκε η απάντηση πως η Αστυνομία το παρέδωσε στο τμήμα του και αυτό βρίσκεται στις αποθήκες του Τμήματος στη Λεμεσό, «μαζί με ορισμένα άλλα πράγματα», όπως είπε.

Δράκου: Δεν με κάλεσε η PEGA 

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, η οποία ξεκίνησε την τοποθέτηση της, υποδεικνύοντας πως δεν προσκλήθηκε για συνάντηση από την επιτροπή PEGA. «Θέλω να κάνω μια δήλωση για την παραφιλολογία και τα δημοσιεύματα για υποτιθέμενη άρνηση μου για να συμμετάσχω στην επιτροπή». 

Και πρόσθεσε: «Επιθυμώ με τον πιο επίσημο τρόπο να επαναλάβω τα όσα ανέφερα. Ουδέποτε έλαβα τέτοιο αίτημα από την επιτροπή, ούτε αρνήθηκα να συνεργαστώ μαζί τους», είπε η υπουργός Δικαιοσύνης. 

Αρχηγός: Δεν αγοράσαμε τίποτα από Ντίλιαν και Άβνι

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Αστυνομία συνεργάστηκε και αγόρασε υπηρεσίες από τους Ταλ Ντίλιαν και Αβνι, κάτι που επισήμανε και στο προσχέδιο της έκθεσης της η PEGA, ο Αρχηγός Αστυνομίας από την πλευρά του δήλωσε ότι μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η Αστυνομία δεν έχει αγοράσει ότιδηποτε από τα εν λόγω πρόσωπα. «Εμείς δεν έχουμε κάνει αγορά υπηρεσιών από τα πρόσωπα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε ένας διάλογος μεταξύ του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού και τον Αρχηγό Αστυνομίας, με τον πρώτο να ερωτά τον Αρχηγό, εάν επιμένει στη θέση ότι, δεν έλαβαν εκπαίδευση και εξοπλισμό από τους δύο Ισραηλινούς, υποδεικνύοντας του, ότι έχει σχετικά στοιχεία στη διάθεση του. 

«Αν έχετε στοιχεία και κάτι που θα μας βοηθήσει, να μου τα δώσετε κ. Δαμιανού», απάντησε ο Αρχηγός Αστυνομίας. «Κατά τη δική μου θητεία, όχι δεν υπήρξε συνεργασία. Ανέτρεξα και πριν αλλά δεν βρήκα κάτι»

Για να απαντήσει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ πως, «είμαι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν έγγραφα. Δεν δέχομαι την απάντηση σας. Ρωτώ θεσμικά ως βουλευτής κατά πόσον αυτοί, καταδικασμενα πρόσωπα συνεργάστηκα μαζί σας».

«Δεν έχουμε τέτοια στοιχεία», επανέλαβε ο Αρχηγός της Αστυνομίας. 

Σε ερώτηση της βουλευτή των Οικολόγων, Αλεξάνδρας Ατταλίδου για την NSO και το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν εντόπισε έγκαιρα τις σχέσεις τις με την Κύπρο και τη παράνομη δραστηριοποίηση των συνεργατών της, ο Αρχηγός Αστυνομίας επιφυλάχθηκε να το ερευνήσει. «Φαίνεται πως ως Αστυνομία κάναμε πολύ καλή δουλειά. Καλέσαμε εμπειρογνώμονες , διαβιβάστηκε ο φάκελος στη Νομική Υπηρεσία. Δεν μας απασχόλησε ποτέ η εταιρεία αυτή», είπε.

Αίτημα για να δοθεί στη Βουλή το πόρισμα Στεφάνου

Από πλευράς ΑΚΕΛ, επαναλήφθηκε το αίτημα για να παραδοθεί στη Βουλή και δη στην πρόεδρο του σώματος, το πόρισμα που ετοίμασε ο Νομικός Ηλίας Στεφάνου για την υπόθεση του μαύρου βαν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε πως θα περιμένει γνωμάτευση για το εν λόγω θέμα και ακολούθως θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις, ενώ επανέλαβε πως η υπόθεση δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. 

Δειτε Επισης

Δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον Παναγιώτου ο Πρόεδρος-«Ισχύει η ουσία των δηλώσεών του»
Κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων μετά από 15 μήνες μαχών-Τι προβλέπεται στη συμφωνία εκεχειρίας
Συζήτησαν για την κατάσταση στη Δροσιά Δήμος και Αστυνομία-Αποφασίστηκε αύξηση των περιπόλων
Ενέκρινε την συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα η Χαμάς-Γνωστοποίησε την απόφασή της στους διαμεσολαβητές
Κατατέθηκε προσφυγή στο ΕΔΑΔ για το «ορφανό» θανατηφόρο του 2012-Στον πάγο οι πειθαρχικές εδώ και ένα χρόνο
Αποκάλυψη Τουσκ: Η Ρωσία πίσω από σχέδιο αεροπειρατείας και τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη
Φυλάκιση 12 ετών σε δύο πρόσωπα για εισαγωγή 35 περίπου κιλών ναρκωτικών
Καταγγελίες Χάκερ για επίθεση στις Φυλακές-«Δεσμοφύλακας μου είπε καλά να σου κάνουν, αφού εν λίος ο νους σου»
Επαφές Υπ. Δικαιοσύνης στην Ελλάδα-Θα αντληθεί εμπειρογνωμοσύνη για το Κουμπί Πανικού
Απατεώνας προσποιούμενος τον Μπραντ Πιτ απέσπασε από 53χρονη Γαλλίδα πάνω από 800.000 ευρώ