Επιτυχή σύνδεση των φοιτητών με επαγγελματικούς φορείς

Iδιαίτερα χρήσιμη για το επιχειρηματικό κοινό, τους φοιτητές/ τριες και τους ακαδημαϊκούς θα είναι η συμμετοχή στην Ημερίδα που πραγματοποιεί αυτό τον μήνα, το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η εκδήλωση θα αναδείξει τη σημασία των τοποθετήσεων και των πολλαπλών οφελών που προκύπτουν μέσα από τις δομημένες συνεργασίες μεταξύ του Γραφείου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Για την επικείμενη εκδήλωση αλλά και τη σπουδαιότητα του Γραφείου στις συλλογικές προσπάθειες υποστήριξης του φοιτητικού κόσμου τόσο εκπαιδευτικά όσο και από άποψη σταδιοδρομίας, μιλά σε συνέντευξή του ο Αλέξανδρος Αντωναράς, Αντιπρόεδρος Φοιτητικών Υπηρεσιών, Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Κέντρου Επιχειρηματικής Βιωσιμότητας και Υπευθυνότητας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ερωτήσεις

  1. Πότε συστάθηκε το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ποιο είναι το γενικότερο όραμα του;

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ξεκίνησε να προσφέρει ενεργά τις υπηρεσίες του το 2013, με αρχικό στόχο την προώθηση και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Πανεπιστημίου και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε επίπεδο καινοτόμων εφαρμογών. Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2018, το Γραφείο Διασύνδεσης έχει ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία τοποθέτησης φοιτητών σε επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, με την τοποθέτηση να αποτελεί μέρος του προγράμματος σπουδών τους. Στοπλαίσιο των υπηρεσιών που προσφέρει, το Γραφείο Διασύνδεσης συμβάλλει στην υποστήριξη των φοιτητών σε θέματα εκπαιδευτικής ανάπτυξης, σχεδιασμού σταδιοδρομίας καθώς και στην επαφή τους με την αγορά εργασίας ούτως ώστε να προωθηθεί η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. Όραμα του Γραφείου Διασύνδεσης είναι η διαμόρφωση της κατάλληλης κουλτούρας για ενίσχυση και τελικά εδραίωση του θεσμού των τοποθετήσεων, υπογραμμίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν τόσο στους επαγγελματικούς φορείς όσο και στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

 

  1. Ποια είναι τα οφέλη από την επαφή επιχειρηματικής και φοιτητικής κοινότητας;

Με τη διεύρυνση καναλιών επικοινωνίας αλλά και τη διάνοιξη νέων μεταξύ Πανεπιστημίου και Αγοράς Εργασίας, το σημαντικότερο όφελος αφορά στην επιτυχή σύνδεση των φοιτητών με επαγγελματικούς φορείς, στοχεύοντας στην ουσιαστική προώθηση της απασχόλησης των αποφοίτων. Οι φοιτητές από τα πρώτα κιόλας στάδια των σπουδών τους, έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια αρχική εμπειρία στο γνωστικό τους αντικείμενο, να εξοικειωθούν με το εργασιακό περιβάλλον και τις απαιτήσεις που το διέπουν καθώς και να δικτυωθούν με επαγγελματίες του χώρου. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με τις τελευταίες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, ενώ μπορούν μέσα από τη διαδικασία των τοποθετήσεων, να εντοπίσουν και να προσελκύσουν νέα ταλέντα, κάτι που αποτελεί μια συνεχή πρόκληση για όλους τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις.

 

  1. Ποια τα αποτελέσματα και επιτεύγματα του Γραφείου Διασύνδεσης μέχρι σήμερα;

Μέσα από τις συνεχείς διαβουλεύσεις του Γραφείου Διασύνδεσης, έχει επιτευχθεί η συμπερίληψη του μαθήματος της Τοποθέτησης σε σημαντικό αριθμό προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με απώτερο στόχο την παροχή ευκαιριών σε φοιτητές για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους σε πραγματικά εργασιακά περιβάλλοντα. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μέσω των υπηρεσιών που προσφέρονται από το Γραφείο Διασύνδεσης, έχει πετύχει την ενδυνάμωση των δεσμών με τους φορείς απασχόλησης. Έχει εντατικοποιήσει την επικοινωνία του με επιχειρήσεις, λαμβάνοντας ταυτόχρονα ανατροφοδότηση για τα Προγράμματα Σπουδών του. Προκειμένου να παρέχει στους φοιτητές την ευκαιρία να εφαρμόσουν την επιστημονική γνώση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανάπτυξε πέραν των 300 συνεργασιών με επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνιαολοκληρώθηκαν με επιτυχία 282 τοποθετήσεις. Η συστημική εμπλοκή του Γραφείου στην προετοιμασία των φοιτητών/ριών για τις ανάγκες της αγοράς, έχει βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες απασχολησιμότητας, καθώς το 75% του συνόλου των φοιτητών που ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση τους, εργοδοτήθηκαν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος ή μετά το πέρας των σπουδών τους. Επισημαίνεται επίσης ότι στο 51% των φοιτητών που είχαν λάβει μέρος στο Έργο, προσφέρθηκε θέση πλήρης ή μερικής απασχόλησης με το 70% των φοιτητών να έχει αποδεχθεί την προσφορά, εξασφαλίζοντας έτσι μια μόνιμη θέση στους οργανισμούς που είχαν αρχικά τοποθετηθεί.

 

  1. Σε ποιους θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη μια συμμετοχή τους στην Ημερίδα που διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης στις 24 Νοεμβρίου και τι να αναμένει κάποιος από την Ημερίδα;

Στόχος της Ημερίδας είναι η ανάδειξη της σημασίας των τοποθετήσεων και των πολλαπλών οφελών που προκύπτουν μέσα από δομημένες συνεργασίες. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαδικασία της τοποθέτησης που ακολουθείται και τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Επιπροσθέτως θα γίνει αναφορά στις νέες τάσεις τις αγοράς και πως αυτές συνδέονται με τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου. Η Ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους αποδέκτες των υπηρεσιών που προσφέρονται από το Γραφείο Διασύνδεσης, τόσο σε επαγγελματικούς φορείς όσο και σε φοιτητές/ τριες και ακαδημαϊκούς.

 

 

  1. Ποιοι οι μελλοντικοί στόχοι του Γραφείου Διασύνδεσης;

Το Γραφείο Διασύνδεσης επιδιώκει στην περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου συνεργασιών και προοπτικών διασύνδεσης ούτως ώστε μέσα από την αλληλεπίδραση με φοιτητές να επιτυγχάνεται η σωστή προετοιμασία και είσοδος έτοιμου ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας.

 

Who is who

Ο Δρ. Αλέξανδρος Αντωναράς εργάζεται ως Αντιπρόεδρος Φοιτητικών

Υπηρεσιών, Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης και Εκτελεστικός Πρόεδρος

του Κέντρου Επιχειρηματικής Βιωσιμότητας και Υπευθυνότητας στο

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ο Αλέξανδρος ήταν ο εμπνευστής για την ίδρυση

του μη κερδοσκοπικού επιχειρηματικού Σωματείου CSR Cyprus (Κυπριακό

Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) και διατέλεσε Πρόεδρος του

Διοικητικού Συμβουλίου την περίοδο 2017-2021. Επίσης, είναι Certified

Entrepreneurship Facilitator από το Entrepreneurship Learning Initiative

(USA) και πιστοποιημένος αξιολογητής του Ευρωπαϊκού Μοντέλου

Επιχειρηματικής Αριστείας (EFQM Excellence Model). Παράλληλα, είναι

μέλος του Project Management Institute (PMI) και πιστοποιημένος

διαχειριστής έργων (Project Management Professional) καθώς και

πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Επαγγελματικής Κατάρτισης από την ΑΝΑΔ.

Από το 2011 έως το 2016 Διατέλεσε μέλος του ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου

Ποιότητας.

 

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2022, στις 10:00, στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia, στη Λευκωσία Η συμμετοχή στην Ημερίδα θα είναι δωρεάν. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή πατώντας εδώ

 

Πληροφορίες Ημερίδας

Οργανωτής: Έργο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας», Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Συντονισμός: ΙΜΗ

Χορηγοί επικοινωνίας: IN Business magazine, REPORTER

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ, τηλ.: +357 22505555, φαξ: 22679820, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com,  ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

Δειτε Επισης

Παρουσίαση του 1ου Επιστημονικού Εργαστηρίου Εγκλήματος στην Κύπρο
Εργαστήρια ενδυνάμωσης για γυναίκες της αγροτικής επιχειρηματικότητας
Γεγονός το 1ο Επιστημονικό Εργαστήριο Εγκλήματος στην Κύπρο
Οι τάσεις που μετασχηματίζουν το CRM και την παροχή υπηρεσιών
Παρουσίαση του 1ου Επιστημονικού Εργαστηρίου Εγκλήματος στην Κύπρο από το The Crime Lab
Πρώτο Αειφόρο Φεστιβάλ Πεδιαίου …. Ροή Ζωής!
Ο καλός ύπνος περνάει μέσα από την ΙΚΕΑ-Οι ιδανικές προτάσεις ανανέωσης
Υψηλοί αξιωματούχοι της επαρχίας Henan/Κίνας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Εργαστήρια ενδυνάμωσης για γυναίκες στην αγροτική επιχειρηματικότητα
Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις από την κλινική διάγνωση στη θεραπεία και την πρόληψη