Φωνές από γονείς μεταμοσχευμένων παιδιών-«Δεν θα γίνουν πειραματόζωα»

Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι γονείς μεταμοσχευμένων παιδιών και παιδιών με σοβαρές νεφρολογικές παθήσεις, όσον αφορά τις θεραπείες που λαμβάνουν τα παιδιά τους από τους γιατρούς που αντικατέστησαν τους γιατρούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση του θανάτου της 15χρονης Ιωάννας Σκορδή, η οποία απεβίωσε τον Μάρτιο στο νοσηλευτήριο.

Οι γονείς, αρχικά είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους προς τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ζητώντας μάλιστα την άρση της διαθεσιμότητας των γιατρών, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση. Έτσι, αποφάσισαν μέσω επιστολής που απέστειλαν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με σκοπό να συναντηθούν και να ζητήσουν από τον ίδιο τη άρση της διαθεσιμότητας τους, αφού όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος των γονέων, Νεοφύτα Κυπριανού, κινδυνεύουν οι ζωές των παιδιών τους.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κα Κυπριανού, μπορεί το Υπουργείου Υγείας να αντικατέστησε τους τρεις γιατρούς, παρόλα αυτά οι γονείς δεν είναι ικανοποιημένοι λόγω του γεγονότος πως οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν είχαν την ανάλογη εμπειρία με τα παιδιά τους, ούτε γνωρίζουν καλά το ιατρικό ιστορικό τους. «Το ιατρικό ιστορικό των παιδιών μας μετρά περισσότερο από δέκα χρόνια, και οι γιατροί τους, τους παρακολουθούσαν από την ημέρα γέννησής τους. Πώς μπορεί ένας γιατρός να παρακολουθήσει καλά αυτά τα παιδιά, χωρίς μάλιστα να μπορεί να τους ενημερώσει σχετικά ο προηγούμενος γιατρό τους επειδή είναι διαθεσιμότητα;».

Την ίδια ώρα, οι γονείς αμφισβητούν τις θεραπείες που επιλέγουν οι αντικαταστάτες γιατροί, ενώ σημειώνουν πως μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα τους παρακολούθησαν τρείς διαφορετικοί γιατροί  και όπως είπε η κα Κυπριανού, «τις τελευταίες βδομάδες με αυτές τις εξελίξεις μας είδαν τρεις διαφορετικοί γιατροί. Την ερχόμενη βδομάδα θα μας δει μια άλλη γιατρός από την Αγγλία, δηλαδή θα παρακολουθήσει το παιδί μου μια τέταρτη γιατρός μέσα σε ένα μήνα και ακόμη δεν είμαστε σίγουροι εάν αυτά που μας λένε και οι θεραπείες που λαμβάνουν τα παιδιά μας είναι οι ενδεδειγμένες. Από τον γιατρό που παρακολουθούσε τα παιδιά τόσα χρόνια, νιώθαμε ήρεμοι γιατί γνώριζε πολύ καλά το ιατρικό ιστορικό τους».

Πέραν από την προσωπική εμπειρία της κας Κυπριανού, τις ίδιες ανησυχίες εκφράζουν και άλλοι γονείς, οι οποίοι νιώθουν ανασφάλεια. «Είναι πολλές οι θυσίες που κάναμε ως γονείς γ΄ αυτά τα παιδιά και δεν θέλουμε να πάει τίποτα λάθος με την θεραπεία, γιατί η μεταμόσχευση είναι μια δύσκολη ιατρική υπόθεση και ένα ευαίσθητο ζήτημα. Είχαμε ξεκαθαρίσει στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Υγείας πως τα πρόσωπα που αντικατέστησαν τους γιατρούς των παιδιών μας, δεν μας ενέπνεαν εμπιστοσύνη και πως για αυτό είμαστε ανήσυχοι», είπε.

Η κα Κυριάκου διερωτήθηκε τι θα γίνει εάν χρειαστεί να παραμείνουν για περισσότερο καιρό σε διαθεσιμότητα οι γιατροί, «θα μας φέρουν και άλλο γιατρό; Νιώθουμε ότι θα κινδυνέψει η ζωή τους και δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν πειράματα». Οι γονείς, ζητούν την παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη ώστε να ακούσει τις ανησυχίες τους και να άρει την διαθεσιμότητα των γιατρών.

Υπενθυμίζεται πως στη σχετική του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι γονείς, μεταξύ άλλων καλούν τον κ. Αναστασιάδη να κατανοήσει την σοβαρότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης, και με σχετική παρέμβασή του να ζητήσει την ικανοποίηση του αιτήματος τους για άμεση άρση της διαθεσιμότητας, καθώς αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον. «Είναι πασιφανές ότι το Υπουργείο Υγείας ενέργησε επικίνδυνα, αβίαστα και αναίτια στην λήψη μιας ατεκμηρίωτης ενέργειας, θέτοντας σε διαθεσιμότητα τον μοναδικό Παιδονεφρολόγο, ο οποίος εδώ και 23 χρόνια ίδρυσε και λειτουργούσε την Παιδονεφρολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου», αναφέρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν συνάντηση με τον Πρόεδρο οι γονείς μεταμοσχευμένων παιδιών-«Η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή»

Δειτε Επισης

Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης της 7ης Οκτωβρίου-Τιμήθηκαν τα θύματα της επίθεσης (pics)
Βανδάλισαν Γυμνάσιο που θα χρησιμοποιείτο για φιλοξενία υπηκόων από Λίβανο-Ζημιές σε 60 παράθυρα (pics)
Μόνιμη αστυνομική παρουσία ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΤΑΕΠ-Διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία ασφάλειας
Συνεχίζονται οι πτήσεις για μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο από Βηρυτό
Φωνές ΠΑΣΥΝΟ για την επίθεση στο ΤΑΕΠ-«Η Αστυνομία άφησε τον δράστη να φύγει, είπε να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους»
Παίρνει τα πάνω της η θερμοκρασία, αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου
Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ-Η Μέση Ανατολή στο χείλος της αβύσσου
Κατεβάζουν ρολά για δύο ώρες στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας-Στο Προεδρικό οι νοσηλευτές
LIVE: Εξαπέλυσε 35 ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ ο Λίβανος-Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες
Ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων-«Οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν το σκηνικό»