Μέχρι τα Χριστούγεννα ο νέος Αρχιεπίσκοπος-«Παρεξηγείτο γι' αυτά που έλεγε»

Θλίψη σκόρπισε στον Χριστιανικό κόσμο η απώλεια του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου, Χρυσόστομου Β, σε ηλικία 81 ετών, με την Ιερά Σύνοδο να συνέρχεται το μεσημέρι της Δευτέρας για τις αποφάσεις για το τελευταίο αντίο στον Μακαριότατο. Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει και τα σενάρια αντικατάστασης του νέου Αρχιεπισκόπου, για τον οποίο όπως προβλέπεται μέχρι τα Χριστούγεννα, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Μιλώντας στον REPORTER, o θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου, εξήγησε ότι μετά την ταφή του Μακαριοτάτου, θα αρχίσουν οι εκλογικές διαδικασίες. «Οι διαδικασίες αυτές αρχίζουν με τον καθορισμό της ημερομηνίας της διεξαγωγής των εκλογών από τον κόσμο και την συγκρότηση των εκλογικών καταλόγων. Οι κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν, θα είναι αυτοί που έχει το κράτος για τις δικές του εκλογικές διαδικασίες και εκεί θα αφαιρεθούν οι μη Ορθόδοξοι Χριστιανοί και θα προστεθούν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί άλλων χωρών, που βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο. Μετά την εκλογή του τριπροσώπου από τον κόσμο, σε τρεις μέρες η Σύνοδος πρέπει να συνέλθει για την εκλογή του νέου Αριχεπισκόπου Κύπρου».

Όλη αυτή η διαδικασία, εξήγησε ο κ. Κυριάκου, πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα. «Τα Χριστούγεννα θα έχουμε νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας και θα έχουμε την εγκύκλιο του που θα υπογράφεται από τον νέο Αρχιεπίσκοπο».

Την ίδια ώρα, ο κ. Κυριάκου, στάθηκε και στα έργα του Αρχιεπισκόπου, για να τονίσει ότι ήταν ένας άνθρωπος ντόμπρος, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν υποκρινόταν, έλεγε αυτό που σκεφτόταν και πολλές φορές, όπως σημείωσε, παρεξηγείτο γι’ αυτά που έλεγε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κυριάκου, «άφησε ένα σημαντικό έργο πίσω του, όπως είναι η συγκρότηση πλήρους συνόδου που εκκρεμούσε από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο. Επίσης, σημαντικό γεγονός είναι και η ίδρυση Θεολογικής Σχολής, αν και προσωπική μου άποψη είναι ότι έπρεπε η συγκεκριμένη σχολή να συνδέεται με το Πανεπιστήμιο και όχι να είναι μόνο ευθύνη της Εκκλησίας. Έκανε ένα αρκετά σημαντικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως είναι η εστία που ίδρυσε στη Λεμεσό για τους φοιτητές και έτσι απάλλαξε πολλές οικογένειες από το άγχος, πως να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών τους και άλλα που βεβαίως θα θυμάται ο κόσμος».

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στον Reporter

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης της 7ης Οκτωβρίου-Τιμήθηκαν τα θύματα της επίθεσης (pics)
Βανδάλισαν Γυμνάσιο που θα χρησιμοποιείτο για φιλοξενία υπηκόων από Λίβανο-Ζημιές σε 60 παράθυρα (pics)
Μόνιμη αστυνομική παρουσία ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΤΑΕΠ-Διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία ασφάλειας
Συνεχίζονται οι πτήσεις για μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο από Βηρυτό
Φωνές ΠΑΣΥΝΟ για την επίθεση στο ΤΑΕΠ-«Η Αστυνομία άφησε τον δράστη να φύγει, είπε να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους»
Παίρνει τα πάνω της η θερμοκρασία, αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου
Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ-Η Μέση Ανατολή στο χείλος της αβύσσου
Κατεβάζουν ρολά για δύο ώρες στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας-Στο Προεδρικό οι νοσηλευτές
LIVE: Εξαπέλυσε 35 ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ ο Λίβανος-Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες
Ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων-«Οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν το σκηνικό»