Δεν βγήκε άσπρος καπνός από την πρώτη συνάντηση για ΑΤΑ-Έδωσε χρονοδιαγράμματα ο Κούσιος

Χρονοδιάγραμμα μέχρι και τα Χριστούγεννα για κατάληξη σε συναινετική συμφωνία σε σχέση με το θέμα της απόδοσης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος.

Μετά τη σημερινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους (συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργοδότες), κατά την οποία διαφάνηκε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για κατάληξη σε συναινετική συμφωνία, ο κ. Κούσιος ανέφερε στις δηλώσεις του ότι θα ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα τα Χριστούγεννα.

«Από τις τοποθετήσεις των κοινωνικών εταίρων προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εκείνες ο προοπτικές για κατάληξη αυτή τη στιγμή σε συναινετική συμφωνία, ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργού Εργασίας είναι καθαρά διαμεσολαβητικός. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσω τις επαφές μου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργοδότες για να διαπιστώσω εάν υπάρχουν προοπτικές για μια συναινετική συμφωνία», ανέφερε ο κ. Κούσιος σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που κράτησε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα.

Όπως είπε, έχει τεθεί και ένα χρονοδιάγραμμα. «Μέχρι και τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουμε καταλήξει είτε συναινετικά σε συμφωνία είτε σε αδιέξοδο και προτίθεμαι να τηρήσω αυτό το χρονοδιάγραμμα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Εργασίας απέφυγε να αναφερθεί σε τυχόν γεφυρωτικές προτάσεις, λέγοντας ότι τώρα αρχίζει τις επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Θα είναι πρόωρο να πω τι θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά όπως έχω πει, τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν. Αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε μέχρι εκείνη την ημερομηνία με σαφήνεια θα δηλώσω ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε και επικαλέστηκε την «υπευθυνότητα» που επιδεικνύουν οι κοινωνικοί εταίροι.

«Και νομίζω ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν, εντούτοις είναι ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε ακούει τις συζητήσεις και είναι στη συνεδρία ότι όντως οι κοινωνικοί εταίροι έχουν την υπευθυνότητα, έχουν τη σοβαρότητα για να επιχειρηματολογήσουν και αντιλαμβάνονται και οι μεν και οι δε κάποιες αναγκαιότητες», είπε, για να προσθέσει πως «σε αυτές θα επενδύσω, αυτές θα προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ για να έχουμε αν είναι δυνατόν μια κατάληξη».

Ερωτηθείς τι προοπτική υπάρχει για κατάληξη σε συμφωνία, με δεδομένες τις θέσεις των δύο πλευρών, ο κ. Κούσιος είπε ότι υπάρχει η ίδια προοπτική που υπήρχε το 2017 όταν κατέληγαν σε συμφωνία.

«Δεν αλλάζει με κανένα τρόπο η θέση είτε του συνδικαλιστικού κινήματος είτε των εργοδοτικών οργανώσεων, ανέκαθεν ήταν οι ίδιες, όμως κατέληξαν σε συμφωνία το 2017».

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της μεταβατικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων τον Ιούλιο του 2017, η ΑΤΑ θα καταβάλλεται μία φορά το χρόνο και στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός). H συμφωνία είχε επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2021.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εντός δύο εβδομάδων η απόφαση Τραμπ για Ιράν-Δίνει περιθώριο στη διπλωματία, συνάντηση στην Ελβετία
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ αποσύρουν δεκάδες αεροσκάφη από βάση στο Κατάρ
Συνάντηση με τον Λιθουανό Πρόεδρο στο Βίλνιους για τον Χριστοδουλίδη
LIVE: Νέα επίθεση του Ιράν στην Μπερ Σεβά με βαλλιστικό πύραυλο-Ζημιές σε κατοικίες, πέντε τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Συνεχόμενες εκρήξεις στη Λεμεσό μετά από φωτιά σε όχημα-Εκκενώθηκε πολυκατοικία, στάχτη πέντε αυτοκίνητα
Τα προεκλογικά «θα» του Τραμπ μάγκωσαν τους MAGA-Το Ιράν, ο «ηλίθιος, ξένος πόλεμος» και τα μαθήματα για Βουλευτικές
Μύλος με τα Buggies στη Βουλή-Κινούνται χωρίς ΜΟΤ και άδεια κυκλοφορίας γιατί θεωρούνται τρακτέρ
Λερναία Ύδρα οι υποθέσεις με φόντο την Εκκλησία-Από τους Αββακούμ στον Τυχικό και από τον Σερκελίδη στον Ησαΐα
Θέλουν να ρίξουν φως σε εισόδους και εξόδους των αυτοκινητοδρόμων-Αντίδραση βουλευτών για την απουσία Αστυνομίας