Κ. Πετρίδης: Βασικός στόχος της Κυβέρνησης η προστασία των επενδυτών

Η προστασία των επενδυτών αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης και το Υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό σε προσαρμογές και προσθήκες σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς(ΕΚΚ) και τον κλάδο, που θα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τόσο των διαχειριστών κεφαλαίων όσο και των επενδυτών», διεμήνυσε ο Κωσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας στο 8o International Funds Summit & Expo, με διοργανωτές τον CIFA, τον Invest Cyprus και την IMH, ο Υπουργός Οικονομικών, τόνισε τη σημασία του κλάδου που αναδείχθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων και ενεργειών ευρωπαϊκής πολιτικής, ειδικά σε σχέση με την Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU).

Διαβάστε ακόμη:

«Η CMU έχει στον πυρήνα της τη δημιουργία μιας προηγμένης, ανταγωνιστικής ενιαίας αγοράς κεφαλαίων στην Ευρώπη», είπε για να προσθέσει: «Πιστεύουμε ότι η CMU μπορεί να ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να βελτιώσει την ανθεκτικότητα. Ένας βιώσιμος και αποτελεσματικός τομέας κεφαλαίων μπορεί να ωφελήσει τόσο τους επενδυτές όσο και τις επιχειρήσεις αλλά και την οικονομία στο σύνολό της».

Με την προστασία των επενδυτών να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, το νομικό πλαίσιο για τον κλάδο των κεφαλαίων έχει αναπτυχθεί προσεκτικά την τελευταία δεκαετία, σχολίασε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών. «Καθώς η αγορά αναπτύσσεται και ωριμάζει, το Υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό σε προσαρμογές και προσθήκες σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, σε συνεργασία με την ΕΚΚ και τον κλάδο, που θα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τόσο των διαχειριστών κεφαλαίων όσο και των επενδυτών», διεμήνυσε.

Η βιομηχανία κεφαλαίων είναι απαραίτητη για την παροχή εναλλακτικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων έργων, επιχειρήσεων και νεοφυών επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας κάθε κράτους μέλους, είπε λίγο νωρίτερα. Σχολίασε, μάλιστα, ότι οι οικονομίες της Ε.Ε. εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τραπεζικό τομέα για την παροχή χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η χρηματοδότηση βάσει της αγοράς είναι μια πολύτιμη εναλλακτική λύση στη χρηματοδότηση των τραπεζών και μπορεί να διευκολύνει τον επιμερισμό του κινδύνου σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα.

Η δέσμευση της Κυβέρνησης σε αυτόν τον χώρο, ειδικά για τη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδότηση κυπριακών καινοτόμων ΜμΕ, είναι εμφανής, είπε ο κ. Πετρίδης, από τη συμφωνία που έγινε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) για την ίδρυση του Μετοχικού Ταμείου Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεισφέρει €30 εκατ., ενώ η σημαντική συμμετοχή ιδιωτικού κεφαλαίου αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το μέγεθος του ταμείου. Η επενδυτική στρατηγική του ταμείου θα επικεντρωθεί σε κυπριακές νεοφυείς και καινοτόμες εταιρείες.

Ο Υπουργός ενημέρωσε, ακολούθως τον επενδυτικό κόσμο που κατέκλεισε τον χώρο πραγματοποίησης του Συνεδρίου, πως σε παρόμοιο πλαίσιο, αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) ένα Regulatory Sandbox. Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε FinTech, νεοφυείς επιχειρήσεις και σε άλλες καινοτόμες εταιρείες να επεκτείνουν την προσφορά τους σε νέα προϊόντα ή υπηρεσίες, μέσω των ρυθμιστικών αρχών που δημιουργούν ένα «πεδίο δοκιμών» που θα τους επιτρέπει να διεξάγουν ζωντανά πειράματα σε ελεγχόμενο περιβάλλον υπό την επίβλεψή τους. Η επένδυση συνίσταται στη διευκόλυνση της ανάπτυξης ενός κατάλληλου και ελκυστικού ρυθμιστικού καθεστώτος για τη FinTech και τις καινοτόμες τεχνολογίες και την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της απρόσκοπτης ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών και της διασφάλισης της προστασίας των επενδυτών.

Αναφερόμενος στη μεγάλη γεωπολιτική και οικονομική αναταραχή, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Περτρίδης εξέφρασε τη στήριξη της Πολιτείας στους πολίτες και επιχειρήσεις και έδωσε στατιστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η οικονομία κατέγραψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, 6,0% σε πραγματικούς όρους και έφθασε σε ρυθμό ανάπτυξης περίπου 5,7% για το σύνολο του έτους, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης περίπου 3% προβλέπεται για το 2023 Ο τουριστικός τομέας και οι συναφείς κλάδοι ανέκαμψαν παρά την απώλεια των αγορών της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 μειώθηκε στο 6,7% έναντι 8,5% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 το ΑΕΠ, διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 2,2% έναντι ελλείμματος 1,9% την ίδια περίοδο του 2021, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα και των δύο σημαντικών θετικών ρυθμών ανάπτυξης που καταγράφηκαν κατά την υπό εξέταση περίοδο. Για το σύνολο του έτους, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης το 2022 αναμένεται να μετατραπεί σε πλεόνασμα περίπου 1,2% του ΑΕΠ, μετά από δύο χρόνια δημοσιονομικών ελλειμμάτων 5,8% και 1,7% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021, αντίστοιχα.

Κλείνοντας, ο Υπουργός έστειλε το εξής μήνυμα: “Διανύουμε ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο και αβέβαιο μέλλον, όπου πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση των κινδύνων και των προκλήσεων, καθώς και των ευκαιριών. Πιστεύω ότι θα ανταπεξέλθουμε ξανά στις προκλήσεις».