Τα τρία πιθανά σενάρια για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις θέλουν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ να φέρνουν... αναταραχές στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας «διχασμένης» κυβέρνησης, με τους Ρεπουμπλικάνους να ηγούνται  του ενός ή και των δύο βουλών του Κογκρέσου, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του θα μπορούσαν διά του βέτο να τους εμποδίσουν να εφαρμόσουν μεγάλο μέρος της ατζέντας τους.

Παρόλα αυτά, είναι ακόμα πιθανό οι Δημοκρατικοί να μπορέσουν να διατηρήσουν τη Γερουσία. Αυτά τα τρία σενάρια – οι Ρεπουμπλικάνοι να κερδίσουν μόνο τη Βουλή, οι Ρεπουμπλικάνοι να κερδίσουν τη Βουλή και τη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου – διαφέρουν σημαντικά, λέει το VOX.

Ένα Κογκρέσο υπό την κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι σαν αδιέξοδο, οδηγώντας σε διαμάχες για το ανώτατο όριο του χρέους και την κρατική χρηματοδότηση και δίνοντας στη Γερουσία την εξουσία να «συγκρατεί» τους βουλευτές του Μπάιντεν. Ένα χωρισμένο νομοθετικό σώμα, με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε ψηφοφορία μομφής για την παραπομπή του Μπάιντεν. Και αν οι Δημοκρατικοί διατηρήσουν τον έλεγχο, θα αντιμετωπίσουν πολλές από τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα τελευταία δύο χρόνια – αλλά με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Αυτά είναι τα τρία πιθανά αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών και τι μπορεί να συμβεί μόλις ξεκινήσει το νέο Κογκρέσο τον Ιανουάριο του 2023:

Σενάριο 1: Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου

Οι προβλέψεις από το Politico και το FiveThirtyEight θέλουν τους Ρεπουμπλικάνους να ευνοούνται στη Βουλή και την μάχη για τη Γερουσία καταλήγει σε ντέρμπι.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας, θα έχουν το περιθώριο να ακολουθήσουν μια νομοθετική ατζέντα πέρα ​​από ό,τι έχουν υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία — ακόμα κι αν το βέτο του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε τελικά να τους εμποδίσει να υλοποιήσουν τις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις (περιορισμός των «σπάταλων κρατικών δαπανών», αμβλώσεις).

Η Βουλή και η Γερουσία θα περιοριστούν τελικά στο τι μπορούν να θεσπίσουν σε νόμο τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς ο Μπάιντεν θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο, διατηρώντας το δικαίωμα του βέτο, το οποίο έχει ήδη υποσχεθεί πως θα χρησιμοποιήσει, αν χρειαστεί. Η Γερουσία θα στερείται της συντηρητικής πλειοψηφίας ώστε να προστατεύεται από το βέτο, ακόμη και αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον έλεγχο της αίθουσας. Αλλά ακόμα κι αν είναι απίθανο οι Ρεπουμπλικάνοι να καταφέρουν να ψηφίσουν πολύ συντηρητικά νομοσχέδια, ένα Κογκρέσο που θα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους θα είναι σίγουρα σε θέση να εμποδίσει τη νομοθετική ατζέντα του Μπάιντεν.

Σενάριο 2: Ένα διχασμένο Κογκρέσο

Το Κογκρέσο θα μπορούσε να χωριστεί με δύο τρόπους – με μια Δημοκρατική Γερουσία και μια Ρεπουμπλικανική Βουλή, ή το αντίστροφο, μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία και μια Δημοκρατική Βουλή. Το τελευταίο είναι πολύ απίθανο. Εάν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να διατηρήσουν τη Βουλή, είναι απίθανο να χάσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Παρόλα αυτά, η Βουλή κλίνει προς τους Ρεπουμπλικάνους, οπότε σίγουρα θα μπορούσε να συμβεί το πρώτο.

Στην περίπτωση ενός διχασμένου Κογκρέσου, η πιθανότητα ψήφισης πιο φιλόδοξης νομοθεσίας είναι εξαιρετικά μικρή. Αντίθετα, τα δύο σώματα είναι έτοιμα να επικεντρωθούν στις αντίστοιχες προτεραιότητές τους, ενώ αντιμετωπίζουν συγκρούσεις για νομοσχέδια που πρέπει να περάσουν, όπως η κρατική χρηματοδότηση και η αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Μια Κάτω Βουλή των Ρεπουμπλικανών θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε πολυάριθμες έρευνες, ακόμη και αν το κόμμα δεν ελέγχει τη Γερουσία. Όπως θα συνέβαινε αν οι Ρεπουμπλικάνοι καταλάμβαναν την πλειοψηφία και στις δύο βουλές, θα έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν έρευνες στη Βουλή για τα πάντα, από τις οικονομικές συναλλαγές του Χάντερ Μπάιντεν μέχρι την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν στην ασφάλεια των συνόρων.

Οι έρευνες και οι ψηφοφορίες μομφής μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την έγκριση της Γερουσίας ή την υπογραφή του Λευκού Οίκου. Ορισμένα μέλη της Βουλής έχουν ήδη πει ότι σκοπεύουν να πιέσουν για την παραπομπή του Προέδρου Μπάιντεν και έχουν ήδη εισαγάγει τουλάχιστον οκτώ ψηφίσματα για να το κάνουν.

Με τον έλεγχο της Γερουσίας, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να συνεχίσουν να προωθούν περισσότερους «δικούς τους» δικαστές και υποψηφίους του εκτελεστικού κλάδου. Η Γερουσία διατηρεί εξάλλου την ικανότητα να εγκρίνει δικαστές για περιφερειακά δικαστήρια, περιφερειακά δικαστήρια και το Ανώτατο Δικαστήριο με απλή πλειοψηφία. Η πλήρωση αυτών των κενών θέσεων φαίνεται πως θα είναι κρίσιμη προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς, εάν καταφέρουν να κρατήσουν τη Γερουσία.

Σενάριο 3: Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο του Κογκρέσου

Αυτό είναι το πιο απίθανο σενάριο από τα τρία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τα προγνωστικά. Το κόμμα του προέδρου χάνει έδαφος στις ενδιάμεσες εκλογές και οι Δημοκρατικοί κατέχουν περιορισμένες πλειοψηφίες. Αλλά με ένα ασυνήθιστο πολιτικό κλίμα (ο πληθωρισμός είναι αυξημένος, αλλά η ανεργία είναι χαμηλή, ενώ η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις τον Ιούνιο έχει ζωντανέψει τη βάση των Δημοκρατικών) το κόμμα του Μπάιντεν έχει ακόμα κάποιες ελπίδες.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι Δημοκρατικοί θα έχουν άλλα δύο χρόνια πλήρους ελέγχου στην Ουάσιγκτον (εκτός του Ανωτάτου Δικαστηρίου). Η νομοθετική ατζέντα θα είναι καθαρά δική τους. Με βάση συνεντεύξεις με τωρινό και πρώην προσωπικό του Κογκρέσου, καθώς και με λομπίστες και υποστηρικτές των Δημοκρατικών, δύο θέματα θα ήταν σχεδόν σίγουρα αντικείμενο νομοθετικής συζήτησης και πιθανής δράσης: τα δικαιώματα των αμβλώσεων και η εκλογική ακεραιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι προεδρικές εκλογές του 2024 πλησιάζουν, είτε με τον Τζο Μπάιντεν να ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή (πράγμα πιθανότερο, εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν μια ιστορική νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές) είτε με ένα σμήνος πιθανών διαδόχων να διεκδικεί το χρίσμα. Ο χάρτης της Γερουσίας το 2024 είναι πολύ λιγότερο ευνοϊκός για τους Δημοκρατικούς από ό,τι το 2022, γεγονός που μπορεί να κάνει τους ηγέτες της Γερουσίας να διστάσουν να βάλουν τους πιο «ευάλωτους» βουλευτές τους (σε πολιτείες όπως η Μοντάνα, η Αριζόνα και το Ουισκόνσιν) σε μια μεγάλη νομοθετική συζήτηση ή να τους αναγκάσουν να προβούν σε δύσκολες ψηφοφορίες.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές τους ελπίζουν ότι οι Δημοκρατικοί θα ανακάμψουν αν ξυπνήσουν ένα πρωί του Νοεμβρίου (ή του Δεκεμβρίου) και μάθουν ότι εξακολουθούν να ελέγχουν το Κογκρέσο. Οι ψηφοφόρου του κόμματος ελπίζουν ότι οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να μάθουν από τα λάθη των δύο τελευταίων ετών, κατά τα οποία οι μακρές νομοθετικές συζητήσεις περιόρισαν τη νομοθετική δράση, η οποία «μούδιασε» ακόμη περισσότερο μετά την έλευση της κρίσης του πληθωρισμού το 2022. Το μεγάλο στοίχημα για τους Δημοκρατικούς θα είναι να αποδείξουν ότι οι πολιτικές που προτείνουν μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά τη ζωή των ψηφοφόρων.

Πηγή: Ελεύθρος Τύπος

Δειτε Επισης

Πρόγευση για την Φλόριντα οι βροχές και οι ανεμοστρόβιλοι-Η πορεία του Μίλτον
ΒΙΝΤΕΟ: Σημαδεύουν με μπογιά τα άλογα στην Φλόριντα, για να τα βρουν μετά τον τυφώνα
Δεν τους έφτανε ο Μίλτον, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις θεωρίες συνωμοσίας για τον καιρό στις ΗΠΑ
Η Φλόριντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα-Σε πορεία σύγκρουσης με την Τάμπα ο Μίλτον
ΒΙΝΤΕΟ: Τραγουδούσαν στον Ορμπάν το Bella Ciao οι ευρωβουλευτές και η Μέτσολα τους είπε «δεν είμαστε στη Eurovision»
Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές κάλυψαν έναν πίνακα του Πικάσο με μια αφίσα από τη Γάζα
Στους έξι οι τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι στη ΧΑντέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ερευνητικό αεροπλάνο πετά μέσα από τον κυκλώνα Milton
Ξεκινά από την Ε.Ε επιχείρηση «ανθρωπιστικής αερογέφυρας» για τον Λίβανο
Ανώμαλη προσγείωση για βρετανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που είχε προορισμό την Κύπρο