Στην τελική ευθεία για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ εν μέσω θεωριών συνωμοσίας

Λίγες μόνο ημέρες έχουν απομείνει για τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και το διαδίκτυο "βουλιάζει" από ψευδείς πληροφορίες και θεωρίες συνωμοσίας.  

Ορισμένοι εξ αυτών θέτουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα της διαδικασίας ψηφοφορίας σε βασικές πολιτείες, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για παραποίηση του περιεχομένου από όλο το πολιτικό φάσμα.

Σε διεξοδική έρευνά του, το BBC συγκέντρωσε τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας και παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν την αφερεγγυότητά τους.

Τα "πειραγμένα" εκλογικά μηχανήματα

Οι ισχυρισμοί ότι οι μηχανές ψηφοφορίας μετατρέπουν τις ψήφους από τους Ρεπουμπλικάνους στους Δημοκρατικούς και το αντίστροφο, ακούγονται εδώ και αρκετά χρόνια κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι έχει σημειωθεί παραποίηση στις ψηφοφορίες.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που "επανήλθαν" πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι οι μηχανές ψηφοφορίας στο Τέξας άλλαζαν τις ψήφους τους από Δημοκρατικούς σε Ρεπουμπλικανούς.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι της κομητείας και το γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν ελάχιστες αναφορές σχετικά με ψηφοφόρους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες με μηχανές με οθόνη αφής και ενθάρρυναν τους ψηφοφόρους να εξετάσουν τα ψηφοδέλτιά τους πριν τα υποβάλουν.

Σε συνέντευξή του, ο Sam Taylor, εκπρόσωπος του γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών του Τέξας, αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση και αντ' αυτού κατηγόρησε τις περιπτώσεις σε σφάλμα χρήστη.

Οι μηχανές ψηφοφορίας έχουν στο παρελθόν χακαριστεί από ερευνητές σε ελεγχόμενες μελέτες για να ελέγξουν πόσο ευάλωτες μπορεί να είναι.

Η Electronic Systems Software, μια εταιρεία που παρέχει μηχανήματα ψηφοφορίας σε πολλές κομητείες του Τέξας, έχει αναγνωρίσει τέτοιες ελεγχόμενες μελέτες στον ιστότοπό της, αλλά προσθέτει ότι αυτές δεν αντικατοπτρίζουν ένα πραγματικό εκλογικό σενάριο όπου "είναι πάντα σε ισχύ πολλαπλά επίπεδα κυβερνοασφάλειας".

Οι μηχανές ψηφοφορίας του Τέξας πρέπει να περάσουν από πολλαπλές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένου ενός μετά τις εκλογές για να βεβαιωθούν ότι δεν υπήρχαν προβλήματα και τοποθετούνται κλειδαριές στα μηχανήματα για να ανιχνεύσουν πιθανές παραβιάσεις.

Η ταινία "2000 mules" ως επιχείρημα

Η ταινία "2000 mules" του δεξιού πολιτικού σχολιαστή Ντινές Ντ' Σόουζα ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει εκτεταμένη νοθεία ψηφοφόρων σε διάφορες πολιτείες στις εκλογές του 2020 και έχει προωθηθεί από πολλούς Ρεπουμπλικάνους. Μόνο στο Facebook, οι αναφορές της ταινίας είχαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις.

Ένας χάρτης της ταινίας ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε δεδομένα γεωγραφικής θέσης για να δείξει ότι ένα άτομο είχε επισκεφτεί πολλαπλές ψηφοφορίες σε μια μέρα στη Γεωργία. Ωστόσο, η ανάλυση του χάρτη δείχνει ότι οι τοποθεσίες που εμφανίζονται στο βίντεο δεν ταιριάζουν με τις ίδιες τοποθεσίες σε έναν χάρτη.

Ορισμένοι που εμφανίζονται να εισάγουν πολλαπλά ψηφοδέλτια αναφέρονται ως αποδεικτικά στοιχεία για νοθεία των ψηφοφόρων. Ένα τέτοιο άτομο μηνύει τώρα τους δημιουργούς της ταινίας για συκοφαντική δυσφήμιση, αφού μια κρατική έρευνα αποκάλυψε ότι κατέθετε νόμιμα ψηφοδέλτια για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συμβεί εκλογικό έγκλημα και νοθεία των ψηφοφόρων. Αλλά ο ισχυρισμός ότι είναι αρκετά διαδεδομένος για να αλλάξει τα αποτελέσματα των εκλογών είναι αβάσιμος. Στην Αριζόνα, μια έρευνα τριών ετών για νοθεία ψηφοφόρων εντόπισε μόνο 20 υποθέσεις σε μια πολιτεία 7,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το μονταρισμένο βίντεο του Ομπάμα

Ένα παραποιημένο βίντεο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να κάνει εκστρατεία υπέρ των Δημοκρατικών στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, προβλήθηκε περισσότερες από δύο εκατομμύρια φορές και κοινοποιήθηκε ευρέως.

Στο παραποιημένο βίντεο, φαίνεται ότι ο κ. Ομπάμα αποκόπηκε από το ακροατήριο φωνάζοντας κατά του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο κ. Ομπάμα στην πραγματικότητα απάντησε σε έναν επιθετικό ακροατή, ο οποίος του φώναξε καθώς ο πρώην πρόεδρος μιλούσε για βίαιη ρητορική στην πολιτική των ΗΠΑ και την επίθεση την περασμένη εβδομάδα στον Πολ Πελόζι, σύζυγο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Ψεύτικες προεκλογικές δεσμεύσεις των Ρεπουμπλικανών

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο τις δεσμεύσεις της εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών για τις ενδιάμεσες εκλογές με το σύνθημα "Δέσμευση στην Αμερική".

Περιλάμβανε δεσμεύσεις για μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και της εγκληματικότητας, μεταξύ άλλων.

Αλλά μια ψεύτικη εκδοχή των δεσμεύσεων της εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών έχει κοινοποιηθεί ευρέως στο διαδίκτυο, η οποία έχει χειραγωγηθεί για να περιλαμβάνει υποσχέσεις για μείωση των παροχών Κοινωνικής Ασφάλισης, αύξηση του ηλικιακού ορίου για το σύστημα περίθαλψης και την φορολόγηση των βετεράνων.

Κανένα από αυτά δεν είναι στο πραγματικό σχέδιο των Ρεπουμπλικανών "Δέσμευση στην Αμερική".

Τα μιμίδια με τον Μεχμέτ Οζ

Η κούρσα για τη Γερουσία της Πενσυλβάνια μεταξύ του Ρεπουμπλικανού Μεχμέτ Οζ και του Δημοκρατικού Τζον Φέτερμαν θεωρείται ως μια από τις κρίσιμες μάχες της ενδιάμεσης εκστρατείας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφασίσει εάν η Γερουσία θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών ή θα αναστραφεί στους Ρεπουμπλικάνους.

Τις τελευταίες εβδομάδες κοινοποιήθηκαν διάφορα μιμίδια με τον Οζ, τα οποία ισχυρίζονται ότι δείχνουν στους ψηφοφόρους στην Πενσυλβάνια να του λένε κατάματα ότι δεν σκοπεύουν να τον ψηφίσουν.

Το ένα δείχνει ένα σπίτι με την πινακίδα της εκστρατείας του Dr Oz ανάποδα στον μπροστινό κήπο, κάτι που κάνει έναν από αυτούς να φαίνεται να διαβάζει "όχι" πάνω από το όνομά του.

Ωστόσο, η ίδια εικόνα του σπιτιού, που βρίσκεται στο Πίτσμπουργκ, είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα εταιρείας ακινήτων χωρίς τις συγκεκριμένες πινακίδες.

Το άτομο που δημιούργησε την εικόνα είπε στο BBC ότι έγινε ως αστείο και δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Πηγή: news247

Δειτε Επισης

Πρόγευση για την Φλόριντα οι βροχές και οι ανεμοστρόβιλοι-Η πορεία του Μίλτον
ΒΙΝΤΕΟ: Σημαδεύουν με μπογιά τα άλογα στην Φλόριντα, για να τα βρουν μετά τον τυφώνα
Δεν τους έφτανε ο Μίλτον, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις θεωρίες συνωμοσίας για τον καιρό στις ΗΠΑ
Η Φλόριντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα-Σε πορεία σύγκρουσης με την Τάμπα ο Μίλτον
ΒΙΝΤΕΟ: Τραγουδούσαν στον Ορμπάν το Bella Ciao οι ευρωβουλευτές και η Μέτσολα τους είπε «δεν είμαστε στη Eurovision»
Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές κάλυψαν έναν πίνακα του Πικάσο με μια αφίσα από τη Γάζα
Στους έξι οι τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι στη ΧΑντέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ερευνητικό αεροπλάνο πετά μέσα από τον κυκλώνα Milton
Ξεκινά από την Ε.Ε επιχείρηση «ανθρωπιστικής αερογέφυρας» για τον Λίβανο
Ανώμαλη προσγείωση για βρετανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που είχε προορισμό την Κύπρο