Προκάλεσε σάλο ο Νουρής, φωνές για προώθηση ρατσισμού και ξενοφοβίας
06:30 - 05 Νοεμβρίου 2022
Συνεχίζεται ο σάλος που έχει προκληθεί, από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, για πάνω από 1,000 άτομα θετικά στο AIDS στο Πουρνάρα, με τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανώσεις να βλέπουν πίσω από τις λέξεις μία προσπάθεια εκφοβισμού, χρησιμοποιώντας τον ιό HIV και του AIDS. Παρά το γεγονός ότι τον κάλεσαν να προβεί σε δημόσια τοποθέτηση, για τους λάθος αριθμούς και τον πανικό που προκλήθηκε, οι οργανώσεις ζητούν όπως αλλάξει ο νόμος, που διέπει την ασθένεια αυτή, ενώ υπάρχουν φωνές και για έλλειψη σωστής ενημέρωσης του κοινού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θύελλα αντιδράσεων στις δηλώσεις Νουρή για Πουρνάρα-Τον καλούν να απολογηθεί
Μετά τις δηλώσεις του Νίκου Νουρή, βάσει των οποίων κανείς θα συμπέρανε ότι στο Κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα» υπάρχει μία υγειονομική βόμβα, καθώς ανέφερε πως «1,100 άτομα διαγνώστηκαν θετικά στο AIDS», τέσσερεις οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα ανθρώπων που καθίστανται ευάλωτοι σε δυσμενείς διακρίσεις, βγήκαν μπροστά και ζήτησαν από τον Υπουργό να απολογηθεί δημόσια γι' τις δηλώσεις του και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον HIV ως εργαλείο πρόκλησης φόβου των πολιτών.
Αυτό που προκάλεσε αντιδράσεις, δεν ήταν μόνο οι αναφορές για αυξημένους αριθμούς, για τις οποίες, λίγες ώρες αργότερα, έσπευσε ο ίδιος να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση, αναδιατυπώνοντας κάποια πράγματα, χωρίς όμως να αποσύρει τις εν λόγω αναφορές, αλλά και το γεγονός ότι ο υπουργός έκανε χρήση του συγκεκριμένου ιού για να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά και να προκαλέσει πανικό.
«Το ζήτημα δεν είναι μόνο να αναφέρουμε τα σωστά στατιστικά και οι θέση των οργανώσεων δεν αφορά μόνο στις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών. Οι αριθμοί πρέπει να είναι σωστοί, επειδή όταν παραφουσκώνονται τόσο πολύ δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και στοχοποιούν ανθρώπους που είναι ήδη ευάλωτοι. Αλλά είναι και ο τρόπος που λέμε κάποια πράγματα. Όταν χρησιμοποιούμε τον HIV για παράδειγμα, ώστε να χαρακτηρίσουμε μία κοινωνική ομάδα ως «μολυσμένη» ή «επικίνδυνη» θέλοντας να προωθήσουμε τη λογική ότι είναι ανεπιθύμητη, και ειδικά όταν αυτή η ομάδα είναι ήδη ευάλωτη και στοχοποιημένη, τότε συμβάλουμε περαιτέρω στην προώθηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της βίας», υπέδειξε στον REPORTER ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS και Πρόεδρος του AIDS Action Europe, Χρίστος Κρασίδης.
Πάντως, οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, μπορεί να ήταν η αιτία που προκλήθηκε η ένταση, ωστόσο τα όσα οι οργανώσεις αναφέρουν απευθύνονται προς όλους τους αρμοδίους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο και έχουν υπό την ευθύνη τους αυτές τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, χτυπώντας καμπανάκι για προσεκτικές τοποθετήσεις.
«Δεν πρέπει να στιγματίζονται άνθρωποι και δυστυχώς με αυτές τις δηλώσεις έχουν στιγματιστεί τόσο οι άνθρωποι που ζουν με HIV, ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης, όσο και οι αιτητές ασύλου, που ήδη διαβιώνουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στο Πουρνάρα. Το ζήτημά αφορά όλους μας, και ειδικά τους επικεφαλής του κράτους, αλλά και όσους ασχολούνται με θέματα αιτητών ασύλου, μεταναστών, προσφύγων. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλούμε δημόσια για ευάλωτους πληθυσμούς και αναφέρονται σε ανθρώπους, για να μην τους επανατραυματίσουμε. Το αφήγημα ότι οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στην Κύπρο και είναι κουβαλητές μολυσματικών ασθενειών πρέπει να σταματήσει».
Ο κ. Κρασίδης αναφέρθηκε και στην υπόθεση του φοιτητή, που κινδύνευε με απέλαση, επειδή ήταν οροθετικός στον HIV, όπου και τότε έγινε τεράστιο ζήτημα, το οποίο έφτασε μέχρι και την Βουλή. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα είχαν σταλεί ερωτήσεις προς το Τμήμα Μετανάστευσης και το Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία απάντηση.
Οι οργανώσεις μέσα από τις παρεμβάσεις τους ζητούν αλλαγή της νομοθεσίας για τις «μολυσματικές ασθένειες», αφού εξακολουθεί να υφίσταται ένα αναχρονιστικό διάταγμα που αναφέρεται μόνο στο HIV. «Όταν έχουμε νόμο, που λέει ότι οι άνθρωποι με HIV είναι μιάσματα, τότε ερχόμαστε εμείς ως κράτος, ως Πολιτεία, ως πολίτες και συμμετέχουμε στον περαιτέρω στιγματισμό τους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η επιστήμη έχει κάνει μεγάλα βήματα. Έχουμε επιστημονικές αποδείξεις που καθιστούν τη μετάδοση του HIV αδύνατη ακόμα από με σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη όταν υπάρχει μη-ανιχνεύσιμος ιός. Στιγματίζουμε χωρίς λόγο αυτή τη στιγμή, επειδή ο ιός αυτός δεν μεταδίδεται με τον αέρα, ή χρήση κοινής τουαλέτας, ή την αγκαλιά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 1,000 άτομα στο Πουρνάρα με AIDS-Άλλοι 800 με φυματίωση
Υπάρχουν κενά στα ενημέρωση του κοινού
Στο μεταξύ και το ΚΥΦΑ θεωρεί απαράδεκτες τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, οι οποίες συντηρούν το αίσθημα του ρατσισμού, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι φορείς του ιού είναι και άτομα ελληνοκυπριακής καταγωγής.
«Το χρησιμοποιούν για να φωτογραφίζουν μία μόνο μερίδα ατόμων, επειδή υπάρχουν και Κύπριοι που είναι οροθετικοί, ωστόσο θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι όταν υπάρχει η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, δεν είναι μεταδοτική. Αυτός ο πανικός θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε σωστή ενημέρωση του κοινού», υπέδειξε από πλευράς της η πρόεδρος του ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου.
Την ανάγκη για περισσότερες εκστρατείες ενημέρωσης, αποδεικνύουν και τα νέα περιστατικά, που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά αυτά τα νούμερα. «Η προσπάθεια πρέπει να γίνει από το κράτος, επειδή αν ο κόσμος γνωρίζει για την ασθένεια, δεν υπάρχει λόγος να επικρατεί πανικός. Ο HIV δεν είναι γρίπη. Δεν μεταδίδεται με την αναπνοή, είναι συγκεκριμένοι οι τρόποι που μεταδίδεται ο ιός».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακαλεί ο Νουρής για AIDS και φυματίωση-«Παραπληροφόρηση από το Κέντρο»