Θλίψη για το θάνατο του Ανδρέα Δημητρόπουλου-«Πρωτοστάτης για την προστασία των χελωνών»

Τη «βαθύτατη και ειλικρινή» θλίψη της για το θάνατο του ιδρυτικού μέλους της, και πρωτοστάτη στην προστασία των θαλάσσιων χελώνων στην Κύπρο, Ανδρέα Δημητρόπουλου, σε ηλικία 84 ετών, εκφράζει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου.

Σε δελτίο Τύπου, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι ο Δημητρόπουλος, που εργάστηκε στο Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, και διετέλεσε Διευθυντής μέχρι την αφυπηρέτηση του το 1998, «ασχολήθηκε με τη διαμόρφωση και εφαρμογή της νομοθεσίας για την αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας». Παράλληλα, αναφέρεται, «πρωτοστάτησε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη διατήρηση της άγριας ζωής στην Κύπρο, καθώς και στην προώθηση και ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας στο θαλάσσιο χώρο και την παράκτια ζώνη του νησιού».

Με πρωτοβουλία του Ανδρέα Δημητρόπουλου, σημειώνεται, οι θαλάσσιες χελώνες και τα αυγά τους προστατεύονται στην Κύπρο ήδη από το 1971, με βάση τον περί Αλιείας Νόμο. Το 1978, υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Δημητρόπουλου, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών άρχισε να υλοποιεί το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών (Sea Turtle Conservation Project), στις παραλίες της Λάρας και της Τοξεύτρας, στην Χερσόνησο Ακάμα, προστίθεται.

Αναφέρεται ότι, μαζί με την Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, ίδρυσαν το 1984 τον Σύνδεσμο Προστασίας Άγριας Ζωής (Cyprus Wildlife Society) και το 1989 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου.

Το 1988 περιλήφθηκε στο “Global 500 Roll of Honour” (1987-2003) του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της πρωτοποριακής έρευνας και της σημαντικής δράσης που ανέπτυξε για την προστασία των θαλάσσιων χελώνων στη Μεσόγειο και τη διατήρηση της Χερσονήσου Ακάμα στην Κύπρο, αναφέρει ο Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»
Με το νέο έτος αρχίζει η εκδίκαση της υπόθεσης του Al Jazeera-Νέα αναβολή στη δίκη
Πώς έχει αλλάξει τους Ισραηλινούς η σφαγή της 7η Οκτωβρίου-Μία κοινωνία σε απόλυτο σοκ
Προς απόρριψη της συλλογικής σύμβασης, λόγω συγκεκριμένου όρου, οδεύουν οι συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών
Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης της 7ης Οκτωβρίου-Τιμήθηκαν τα θύματα της επίθεσης (pics)
Βανδάλισαν Γυμνάσιο που θα χρησιμοποιείτο για φιλοξενία υπηκόων από Λίβανο-Ζημιές σε 60 παράθυρα (pics)
Μόνιμη αστυνομική παρουσία ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΤΑΕΠ-Διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία ασφάλειας
Συνεχίζονται οι πτήσεις για μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο από Βηρυτό
Φωνές ΠΑΣΥΝΟ για την επίθεση στο ΤΑΕΠ-«Η Αστυνομία άφησε τον δράστη να φύγει, είπε να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους»
Παίρνει τα πάνω της η θερμοκρασία, αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου