Μεγαλύτερη προσπάθεια για διαφάνεια αναμένει η PEGA-Έμειναν αναπάντητα ερωτήματα
13:09 - 04 Νοεμβρίου 2022

Σε απολογισμό των επισκέψεων της σε Κύπρο και Ελλάδα προχώρησε η PEGA, με την επιτροπή να αναφέρει πως «φαίνεται ότι οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού έχουν δημιουργήσει έναν τρομακτικό ιστό διασυνδέσεων που μπορεί να φτάνει μέχρι και στις δημόσιες αρχές».
Η επιτροπή σημείωσε ότι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με πολλούς και εξέφρασε την εκτίμησή της για το γεγονός πως ανταποκρίθηκαν οι κρατικοί αξιωματούχοι και έδωσαν πληροφορίες. Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής, Jeroen Lenaers, ανέφερε πως «μάθαμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε ότι πολλά ερωτήματα μας έμειναν αναπάντητα».
«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στην Κύπρο και την Ελλάδα είχαμε πολλές εποικοδομητικές ανταλλαγές απόψεων με εκπροσώπους της κυβέρνησης, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Αν και δεν εντοπίσαμε σαφείς ενδείξεις διαφθοράς ή το είδος αυταρχικών πρακτικών που παρατηρούμε στην Πολωνία ή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και στην Ουγγαρία, χρειάζεται να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαφάνεια. Τυχόν καταγγελίες για κατάχρηση της πρακτικής της παρακολούθησης πρέπει να διερευνώνται ενδελεχώς και θα πρέπει να θεσπιστούν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας», υπέδειξε.
«Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι, εν αντιθέσει με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας συνεργάστηκαν ενεργά με τα μέλη της επιτροπής μας και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μας ενημέρωσαν επίσης για τις προτάσεις τους για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, της Ελλάδας και της ΕΕ, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης κατά τους επόμενους μήνες. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται να βελτιώσουν τη διαφάνεια και την επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας και να διασφαλίσουν την κατάλληλη δικαστική εποπτεία της χρήσης της παρακολούθησης. Αναμένουμε την ψήφιση στοχευμένης νομοθεσίας και των σχετικών πολιτικών με ανυπομονησία», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Lenaers και οι δύο Κυβερνήσεις μοιράστηκαν με την PEGA προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, της Ελλάδας και ολόκληρης της ΕΕ και να τους προστατέψουν κατά της κατάχρησης των παρακολουθήσεων. Υπέδειξε ότι ο στόχος των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι η βελτίωση της διαφάνειας και εφαρμογής των νόμων. Οι Αρχές πρέπει να διασφαλίζουν ορθή δημοκρατική εποπτεία και οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές νομικές θεραπείες. Η εθνική ασφάλεια πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με τα θεμελιώδη δικαιώματα, πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της έκθεσης, Sophie in’t Veld, επανέλαβε ότι «μετά την τετραήμερη παραμονή μας σε Κύπρο και Ελλάδα, αναχωρούμε με ίσως περισσότερα ερωτήματα από αυτά που είχαμε όταν φτάσαμε».
«Ακούσαμε ανησυχητικές αναφορές δημοσιογράφων που αισθάνονται ότι δεν είναι ασφαλείς όταν γράφουν γύρω από σημαντικά θέματα, ότι η ανεξάρτητη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων δέχεται πιέσεις και ότι η εθνική ασφάλεια χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για κατάχρηση και παρακολούθηση κατασκοπευτικού λογισμικού. Φαίνεται ότι οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού έχουν δημιουργήσει έναν τρομακτικό ιστό διασυνδέσεων που μπορεί να φτάνει μέχρι και στις δημόσιες αρχές, παρόλο που η νομοθεσία της ΕΕ για τα μητρώα πραγματικών δικαιούχων σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημοσιοποιούνται αυτού του είδους οι πληροφορίες», τόνισε η ευρωβουλευτής.
Υπέδειξε πως η ΕΕ χρειάζεται σαφείς κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για παρακολουθήσεις, που θα διασφαλίζουν κατάλληλη δικαστική εποπτεία και ένα υγιές και πλουραλιστικό περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης.
Η κ. in’t Veld υπογράμμισε πως το διακύβευμα δεν είναι μόνο η ιδιωτική ζωή των ατόμων, αλλά η δημοκρατία μας. Σημείωσε ότι δεν βρήκαν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ποιος χρησιμοποίησε το Pegasus και γιατί και αυτό δεν θα συμβεί αν δεν είναι πρόθυμες οι Αρχές να παραχωρήσουν στην επιτροπή επίσημη πληροφόρηση. Ανέφερε, ωστόσο, πως παρόλο που δεν έχουν όλα τα κομμάτια του παζλ, έχουν αρκετά και η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Φαντάσματα παρακολουθήσεων, ζόμπι διαβατηρίων κι ένας στοιχειωμένος προεκλογικός
- Λέναρς: Πήραμε απαντήσεις από τον Εισαγγελέα και θα τις ελέγξουμε με άλλες πηγές
- Ζήτησε απαντήσεις η PEGA για παρακολουθήσεις-Το βαν και ο παράγοντας Ισραήλ
- Βολές κατά Εισαγγελέα για το «άβατο» στο πόρισμα για βαν-«Τι φοβάται;»
- Επτασφράγιστο μυστικό το πόρισμα για βαν-Τα ερωτήματα από τη στάση Σαββίδη
- Έδιωξε τα σύννεφα ο Πρόεδρος-«Όσοι επίχαιραν ότι υπάρχει ρήξη, πρέπει να αισθάνονται λύπη»