Αλλάζουν τον τρόπο εκλογών στα κατεχόμενα με φόντο τις γυναίκες στις «δημοτικές εκλογές»

Με έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας της «βουλής» και κατάθεση πρότασης για επανεξέταση της ποσόστωσης του 30% των κομμάτων, θα προσπαθήσουν στα κατεχόμενα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που προέκυψε μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου» (YSK) ν’ απορρίψει τις λίστες που δεν πληρούσαν αυτόν τον όρο.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι λίστες που δεν έχουν ποσόστωση αφορούν στον «δήμο» Λευκωσίας το ΔΚ, στον «δήμο» Περγάμου το ΡΤΚ και το ΚΚΔ, στον «δήμο» Μεσαορίας το ΚΑ, στον νέο «δήμο» Λαπήθου – Καραβά – Μύρτου τα κόμματα ΚΕΕ και ΔΚ και στον «δήμο» Μόρφου τις λίστες όλων των κομμάτων: ΚΕΕ, ΔΚ, ΚΑ, ΡΤΚ, ΚΚΔ. Στην Μόρφου, εάν δεν υποβληθούν λίστες με ποσοστώσεις τότε δεν μπορούν να γίνουν «εκλογές».

Μετά την ανακοίνωση χθες το απόγευμα της απόφασης του «ανωτάτου» μια ομάδα «βουλευτών» από το ΚΕΕ και το ΡΤΚ συνεργάστηκαν για την ετοιμασία της «πρότασης νόμου’ που θα συζητηθεί εκτάκτως σήμερα στη «βουλή».

Στη γενική αιτιολόγηση της «πρότασης» αναφέρεται ότι δεν υπάρχει κανόνας για το τι είδους κυρώσεις θα επιβληθούν σε πολιτικά κόμματα που δεν τηρούν την ποσόστωση φύλου σύμφωνα με τον «νόμο» και ότι οι λίστες που ακυρώθηκαν από το «YSK» χθες σε Λευκωσία., Αμμόχωστο, Κερύνεια και Μόρφου μπορούν να υποβληθούν ξανά, σύμφωνα με την ποσόστωση.

Μέχρι αύριο στις 6 το απόγευμα, το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» έδωσε περιθώριο στα κόμματα να υποβάλλουν ξανά τις λίστες στους «δήμους» όπου υπήρξε το πρόβλημα.

Σύμφωνα με ορισμένα τ/κ ΜΜΕ, στις περιοχές όπου τα κόμματα δεν μπορούν να βρουν τον απαιτούμενο αριθμό γυναικών υποψηφίων για να πετύχουν την ποσόστωση του 30%, ενδέχεται να μην κατεβάσουν καθόλου υποψήφιους για τα μέλη του «δημοτικού συμβουλίου».

Η Μινέ Ατλί, πρόεδρος του ΚΚΔ, το οποίο επίσης έχει προβληματικές λίστες υποψηφίων, δήλωσε το πρωί σε διαδικτυακή εκπομπή πως ντρέπεται που τα κόμματα δεν μπορούσαν να προτείνουν υποψηφίους σε πολλές «περιφέρειες» επειδή δεν τηρήθηκε η ποσόστωση των γυναικών. Επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με έναν προσωρινό «νόμο», η κ. Ατλί πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια στο σημείο όπου ο «νόμος» δεν μπορεί να δώσει λύση»

Να σημειωθεί ότι το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» ανακοίνωσε την προσωρινή λίστα με τους υποψήφιους «δημάρχους» και «κοινοτάρχες».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Η χρήση των social media και «Ο ψηφιακός εθισμός των νέων»-Ειδικοί εξηγούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν
Η προθεσμία έληξε, ήρθε η ώρα των αποφάσεων για τα buggies-«Αν δεν βρουν λύση θα προχωρήσουμε νομοθετικά»
Διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή η ΔΗΠΑ-Χτίζει προφίλ και συναινέσεις
Το χαμένο μέτρο της κριτικής και η διαπόμπευση μέσω διαρροών της Αστυνομίας που κατέληξε σε ανθρωποφαγία
Έκτακτη συνεδρίαση ΣΑ για τον πόλεμο μετά από επιστολή του Ιράν-«Δεν μπορεί να παραμείνει παθητικός θεατής»
Οι ΗΠΑ ενδεχομένως ζητήσουν τη χρήση Bρετανικής Bάσης στην Κύπρο
Τι είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι Sejjil που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ-Μπορούν να διασχίσουν 10.000 χιλιόμετρα σε λίγα λεπτά
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να υπάρξει ακόμη και τώρα συμφωνία με Ιράν-«Δεν έχω λάβει απόφαση αν θα εμπλακώ»
CNN: Ένα αμερικανικό χτύπημα στο Ιράν θα μπορούσε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στη Μέση Ανατολή
Ο Νετανιάχου ευχαριστεί τον Τραμπ για την υποστήριξη-Σίγουροι ισραηλινοί αξιωματούχοι για εμπλοκή των ΗΠΑ