Θεσμικές αλλαγές προανήγγειλε ο Γεραπετρίτης κατά τη συνάντησή του με τα μέλη της PEGA

Σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις υποκλοπές προανήγγειλε ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την διάρκεια της ακρόασης του από την Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, αναμένεται να επαναξιολογηθεί το του θεσμικό πλαίσιο γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου. Μάλιστα, σύμφωνα με μέλη της Επιτροπή PEGA ο κ. Γεραπετρίτης ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα επιστρέψει η παλαιότερη διάταξη, που είχε καταργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσω σχετικής τροπολογίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Γ. Γεραπετρίτης, τόνισε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη αναλάβει ευρύτερη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, που θα προβλέπει αφενός σκληρές ρυθμίσεις έναντι των κακόβουλων λογισμικών και αφετέρου ενίσχυση του καθεστώτος διαφάνειας των νόμιμων επισυνδέσεων, σημειώνοντας ότι ήδη έχει νομοθετηθεί διπλή ασφαλιστική δικλείδα για τις άρσεις των απορρήτων για λόγους εθνικής ασφάλειας καθώς πλέον προβλέπεται και η υπογραφή δεύτερου εισαγγελικού λειτουργού.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε, επίσης, ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου επιγραμματικά προβλέπουν:

- Την ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα.

- Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

- Την απαγόρευση εμπορίας προς ιδιώτες λογισμικών παρακολούθησης και θέσπιση αυτοτελούς διάταξης που θα απαγορεύει και θα τιμωρεί την εμπορία (πώληση και αγορά) λογισμικών παρακολούθησης προς ιδιώτες.

- Παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ για την επιτέλεση του συνταγματικού της ρόλου, δημιουργία φορέα Κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού, επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου, επένδυση για προστασία κρίσιμων υποδομών της χώρας από απειλές ασφαλείας και επένδυση πόρων Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση.

-Ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων.

Νωρίτερα, σήμερα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημέρωσε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα μέλη της Επιτροπής κάνοντας λόγο για διπλό σκάνδαλο καθώς, όπως είπε, εκτός από το σκάνδαλο των υποκλοπών υπάρχει και αυτό της συγκάλυψης από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ.

«Ενημέρωσα για τη συνδυαστική χρήση των επίσημων επισυνδέσεων και του Predator από την ΕΥΠ που στην πραγματικότητα μας οδηγεί σε μια εξαιρετικά σκοτεινή περίοδο για την ελληνική δημοκρατία. Το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκλογές με το Predator ενεργό αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι και μόνο εξ αυτού του λόγου είναι τουλάχιστον εξοργιστικό το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει στη σχετική ερώτηση που του έχει καταθέσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή διαδικασία της Ώρας του Πρωθυπουργού στη Βουλή. «Είναι προφανές ότι προσπαθεί να αποδράσει για άλλη μια φορά από τις τεράστιες ευθύνες του και στην πραγματικότητα, όπως σας είπα και προηγουμένως, οδηγείται η χώρα σε εκλογές με μια τεράστια σκιά, με ένα σκοτεινό πέπλο να τυλίγει την ελληνική δημοκρατία», είπε.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ενημέρωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τα μέλη της Επιτροπής αλλά θα τους παραδώσει υπόμνημα με τις θέσεις του.

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Εκτός ελέγχου φωτιά στην Ελλάδα-Το πύρινο μέτωπο φτάνει τα 10 χιλιόμετρα
Βγήκαν τα όπλα για προσωπικές διαφορές στην Ελλάδα-Ένας τραυματίας, αναζητείται ο δράστης
Ερωτήματα για τη σεξουαλική κακοποίηση πεντάχρονου-«Γονείς θυτών προσπάθησαν να προκαλέσουν»
Σοκάρουν οι διάλογοι για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης-«Το ευχαριστήθηκα... και καλά της κάναμε»
To χρονικό του εγκλήματος στην Κέρκυρα-Τι είπε η 49χρονη που σκότωσε τον σύζυγό της
Σοκαριστικό περιστατικό στην Κρήτη-Ηλικιωμένος με αλυσοπρίονο κυνήγησε δικαστικό επιμελητή
Στον Εισαγγελέα o Παλαιοχριστιανός-«Δεν άρπαξε το βρέφος, του ανήκει»
Φωτιά στην Εφύρα Ηλείας-Σηκώθηκαν 6 εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής
Η αποκάλυψη της φρίκης που ζούσε ο 5χρονος στην Αλεξανδρούπολη-«Τον κρατούσαν εναλλάξ όσο τον κακοποιούσαν»
Ομολόγησε ότι σκότωσε τον 68χρονο στην Κέρκυρα η σύζυγός του-Tην Αστυνομία ειδοποίησε η 11χρονη τους