Εγκρίνουν τη δυνητική πώληση πυραύλων και βομβών στη Φινλανδία οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον ενέκρινε τη δυνητική πώληση 80 και πλέον όπλων ακριβείας στη Φινλανδία έναντι τιμήματος 323 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η σκανδιναβική χώρα, παραδοσιακά αδέσμευτη, ετοιμάζεται να ενταχθεί στο NATO.

Το Ελσίνκι θέλει να αγοράσει 40 τακτικούς πυραύλους και 48 κατευθυνόμενες βόμβες για τη φινλανδική πολεμική αεροπορία και η πώληση αυτή τεχνολογικά προηγμένου και άρα ευαίσθητου υλικού χρειαζόταν προηγουμένως να λάβει την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ο AIM 9X Block II, ή Sidewinder, είναι πύραυλος αέρος-αέρος βραχείας εμβέλειας κατευθυνόμενος με υπέρυθρες ακτίνες που «κλειδώνει» τον στόχο αξιοποιώντας τη θερμότητα των κινητήρων του. Παράγεται από τη Raytheon.

Η AGM-154 JSOW (ή Joint standoff weapon) είναι κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας μέσου βεληνεκούς, έχει τη δυνατότητα να πλανάται στον αέρα επιτρέποντας τη ρίψη από απόσταση ασφαλείας («standoff»). Παράγεται επίσης από τη Raytheon.

«Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός έμπιστου εταίρου, κάτι που είναι σημαντικός παράγοντας πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου» στην Ευρώπη και στον κόσμο, αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εάν επιβεβαιωθεί, η πώληση αυτή οπλισμού «θα βελτιώσει τις δυνατότητες αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους (της πολεμικής αεροπορίας) της Φινλανδίας», που δεν θα έχει «καμία δυσκολία να τον εντάξει στις ένοπλες δυνάμεις της».

Το βασικό μαχητικό της φινλανδικής πολεμικής αεροπορίας είναι σήμερα το F/A-18C Hornet (Boeing), που προβλέπεται να αντικατασταθεί σταδιακά από το F-35 (Lockheed Martin) αρχής γενομένης το 2026.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τον Μάιο κοινή υποψηφιότητα για την εισδοχή τους στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, εγκαταλείποντας την αδέσμευτη πολιτική που εφάρμοζαν για δεκαετίες από στρατιωτική άποψη.

Η ένταξή τους πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα 30 κράτη μέλη του NATO. Έχει επικυρωθεί μέχρι σήμερα από τα 28· απομένουν η Τουρκία και η Ουγγαρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η μεγάλη μελανιά στο χέρι του Τραμπ στη συνάντηση με τον Μακρόν, την κάλυψε με μακιγιάζ
Η γέφυρα των 16 εκ. ευρώ που αποδείχθηκε ελαττωματική μόλις σε τέσσερις μήνες (pics)
Ο Σουλτάνος αποφάσισε και διέταξε-Συνελήφθη ο δήμαρχος του Μπεϊκόζ που ανήκει στην αντιπολίτευση
Ο λόγος που ο Τραμπ θέλει πάση θυσία τα ορυκτά της Ουκρανίας-Η κρίσιμη συνάντηση της Παρασκευής
Απαντά στους δασμούς του Τραμπ η Κομισιόν-«Η ΕΕ θα αντιδράσει σθεναρά και αυστηρά»
Πληθαίνουν τα σενάρια παραίτησης του Πάπα-Η συνάντηση που πυροδότησε συζητήσεις για διαδοχή του
ΒΙΝΤΕΟ: Ανθρωποειδές ρομπότ «επιτέθηκε» σε πλήθος-Πανικός σε κινεζικό φεστιβάλ
Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από χιονοστιβάδα στη Νορβηγία
Ελαφρά βελτίωση της κατάστασης της υγείας του πάπα Φραγκίσκου
Δύο θάνατοι και περισσότερα από 120 κρούσματα ιλαράς στο Τέξας