Σε εγρήγορση οι κτηνιατρικές υπηρεσίες για τα κρούσματα γρίπης των πτηνών-Λαμβάνονται μέτρα

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων γρίπης των πτηνών, σε ιδιωτικά υποστατικά, με τους αρμόδιους να προβαίνουν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ενώ οι ιδιοκτήτες των μολυσμένων πτηνών έχουν τεθεί σε περιορισμό.

Όπως ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ο αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Γιάννος Ιωάννου, πρόκειται για δύο ιδιωτικές συλλογές, που εκτρέφουν πτηνά, αλλά όχι για να τα διαθέσουν στο εμπόριο και να δοθούν στους καταναλωτές.

«Είχαν διαπιστώσει νοσηρότητα των πτηνών και θανάτους και περισυνέλλεξαν δείγματα, που τα έστειλαν σε εμάς και καλά έκαναν. Την Παρασκευή καταλήξαμε ότι έχουμε να κάνουμε με τη γρίπη. Δεν είναι πτηνοτροφία, είναι συλλογή. Κάποιοι πολίτες έχουν σε κάποια κτήματα, περιφραγμένα, κοτόπουλα. Δεν είναι εκτροφεία και δεν καταλήγουν στο εμπόριο. Δεν είναι οργανωμένος χώρος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός στο Υπ. Γεωργίας-Εντοπίστηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Κύπρο

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έλαβαν άμεσα μέτρα, θέτοντας σε απομόνωση τους ιδιοκτήτες των υποστατικών, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και στη συνέχεια θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

«Η ανησυχία είναι μικρότερη από πολλές απόψεις. Είναι μικρές ιδιωτικές συλλογές που δεν στέλνουν προϊόντα για κατανάλωση προς τους καταναλωτές, έχουν μπει σε περιορισμό και σήμερα θα λάβουμε μέτρα, ώστε να προχωρήσουμε με τη θανάτωση. Δεν έχουμε καμία αναφορά από αλλού, είναι στο Παραλίμνι. Θα ελέγξουμε σε υποστατικά τριών χιλιομέτρων, για να δούμε αν υπάρχει μετάδοση».

Πάντως, ενήμερες είναι και οι ιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, καθώς θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, ώστε να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, παρά το γεγονός ότι η μετάδοση από πτηνό σε άνθρωπο είναι σπάνιο.

«Είναι ενήμερες οι ιατρικές υπηρεσίες, για να κάνουν από πλευράς τους ό,τι επιβάλλεται. Ο ιός της γρίπης των πτηνών δεν είναι εύκολο να μεταδοθεί στον άνθρωπο, αλλά λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Δειτε Επισης

Το ΤΑΕΠ και τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης ΓΝ Λάρνακας επισκέφθηκε η Υπ. Υγείας
Επαναλειτουργεί από την Τρίτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τις Παγκύπριες
Πέραν των 60 εκατομμυρίων θα δοθούν σε Κύπριους γεωργούς μέσω εκταρικών επιδοτήσεων
Tον Νόμο περί Τύπου και τη δημοσιογραφική ταυτότητα, συζήτησαν ΕΣΚ και ΥΠΕΣ
Επ. Περιβάλλοντος: Το Γραφείο μου θα συμβάλει ώστε οι παραλίες της Κύπρου να είναι χωρίς πλαστικά
Κάλεσμα ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση για παροχή αντισταθμιστικών μέτρων για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα
Διευθετήσεις για ραντεβού μετά την κατάργηση της πλατφόρμας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού
Νέος Αντιδήμαρχος Λευκωσίας ο Χρίστος Ιωσήφ
Απόδοση ευθυνών και διασφάλιση βιωσιμότητας δημοσίων νοσηλευτηρίων ζητά η ΠΑΣΥΚΙ
Ανοικτοί δρόμοι μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αλυσίδες προς το Τρόοδος-Η πρόγνωση του καιρού