Σε σύσταση και όχι τελικά καταγγελία προέβη στην Αρχή Διαφθοράς ο Μαυρογιάννης

Σε σύσταση και όχι τελικά καταγγελία προχώρησε στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς, προχώρησε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ζητώντας τη διερεύνηση των ισχυρισμών του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, οι οποίοι διατυπώνονται στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία».  

Ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής , συναντήθηκε με τον υποψήφιο Πρόεδρο και ανέφερε πως του ξεκαθαρίστηκε πως πρόκειται για σύσταση και όχι καταγγελία.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο κ. Πογιατζής ανέφερε πως «είχαμε συνάντηση με τον κ. Μαυρογιάννη και δύο μέλη του επιτελείου του. Το πράγμα πράμα το οποίο ζητήσαμε να διευκρινιστεί, το οποίο όμως είχε διευκρινιστεί με προηγούμενες δηλώσεις του Κ. Μαυρογιάννη ήταν κατά πόσον η επιστολή του αποτελεί καταγγελία ή κλήση προς την Αρχή να ξεκινήσει αυτεπάγγελτα έρευνα. Διευκρινίστηκε ότι δεν αποτελεί καταγγελία, απλώς σαν πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για θέματα διαφθοράς καλούν την Αρχή να ερευνήσει αυτεπάγγελτα».

Στη συνέχεια ο Επίτροπος Διαφάνειας πρόσθεσε ότι «έχουμε εξηγήσει αυτό που έχουμε πει επανειλημμένως. Ακόμη δεν έχουν θεσπιστεί οι κανονισμοί μας, είναι θέμα χρόνου να θεσπιστούν για να ξεκινούμε να ερευνούμε και να ενεργούμε αυτεπάγγελτα καταγγελίες.  Το δεύτερο, είναι ότι υπάρχουν ήδη ενώπιον μας 20 καταγγελίες και πολλοί άλλοι αναμένουν μόλις ανακοινωθεί η θέσπιση των κανονισμών να προβούν σε καταγγελίες, τα οποία πιστεύουμε θα έχουν κάποια σειρά προτεραιότητας. Το τρίτο, έχουμε διευκρινίσει ότι σε αντίθεση με τη καταγγελία στην οποία υποβάλλεται, σε αυτή ζητούμε να καθοριστούν οι παράμετροι της καταγγελίας.

Όταν είναι αυτεπάγγελτη, σημαίνει ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να αναλάβουμε να διαβάσουμε αυτό το βιβλίο,  των 281 σελίδων. Όχι να το διαβάσουμε, αλλά να το μελετήσει μια ομάδα από εμάς και να επισημάνουμε τα σημεία που τυγχάνουν διερεύνησης και για τα οποία πρέπει να ερευνά. Αυτό σημαίνει πρέπει να συσταθεί ομάδα από εμάς και έχουμε ξηγήσει στον κ. Μαυρογιάννη ότι αυτή τη στιγμή η Αρχή έχει πέντε μέλη και δύο λειτουργούς. Πιστεύω ότι υπήρχε κατανόηση. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι ίσως μα κατηγορήσουν ότι δεν υπάρχει βούληση, αλλά δεν είναι αυτό. Έχει διαπιστωθεί, και πιστεύω ότι μπορεί και ο κ. Μαυρογιάννης να το αναφέρει, η βούληση των δύο πλευρών.

Παράλληλα, ο κ. Πογιατζής ανέφερε πως δεν μπορεί να οριστεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσουν οι διερευνήσεις των καταγγελιών.

«Μόλις θεσπιστούν οι κανονισμοί και μπορέσουμε να είμαστε σε θέση μετά τη μελέτη των πρώτων καταγγελιών, να ξεκινήσουμε αυτεπάγγελτη έρευνα, θα το πράξουμε. Θα δούμε τις πρώτες καταγγελίες και θα τις δρομολογήσουμε. Δεν έχουμε δεσμευτεί χρονικά, όμως δεν πρόκειται να ξεχαστεί το θέμα. Χρονικά δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε, θα είναι πάντα υπόψιν μας και θα το πράξουμε. Δεν μπορεί σίγουρα να γίνει μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες, διότι ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει καν να ερευνούμε τις καταγγελίες».

«Δεν πήγαμε για να τους δεσμεύσουμε»

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που παρέθεσε, με αντικείμενο το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, εξήγησε ότι ο ίδιος θεώρησε χρέος του να απευθυνθεί στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. «Δεν ζητώ τίποτα το συγκεκριμένο, δεν είναι καταγγελία», διευκρίνισε. «Εξέφρασα την πεποίθησή μου, ότι δεν είναι δυνατόν να εκδίδεται αυτό το βιβλίο και να αναφέρει όλα αυτά τα πράγματα και να υπάρχει σιγή ιχθύος. Έπρεπε κι εγώ που κάθε μέρα μιλώ για την ανάγκη πάταξης της διαπλοκής και διαφθοράς, δεν μπορούσα παρά να μεταφέρω στην Αρχή το τι πιστεύω εγώ ότι πρέπει να γίνει».

Χαρακτήρισε πολύ καλή και εποικοδομητική τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι τους εξήγησε τη λογική της δικής του αναφοράς προς την Αρχή και η εκτίμησή του είναι πως η Αρχή αποτελείται από ανθρώπους ικανότατους, που τώρα ξεκίνησαν την αποστολή τους και αναμένει ότι θα προχωρήσουν.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί αδιανόητο να βγαίνει ένα βιβλίο και να προβάλλει αυτούς τους ισχυρισμούς και να μην γίνεται διερεύνηση. «Δεν μπορούμε να προδικάσουμε, υπάρχει πάντα τεκμήριο αθωότητας, αλλά υπάρχει ταυτόχρονα από μέρους μας αποφασιστικότητα να τεθεί τέρμα σε αυτά τα φαινόμενα αφενός και αφετέρου, εκεί και όπου είναι εφικτό, εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια και αυτό που πρέπει, ούτως ώστε να υπάρξει και τιμωρία».

Ερωτηθείς αν εμπιστεύεται μία Αρχή που είναι διορισμένη από τον Νίκο Αναστασιάδη, εξέφρασε την ελπίδα η επιστολή του να αποτελέσει ευκαιρία για να αναδειχθεί η Αρχή και να αποδείξει την αξία της και ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μιας πλήρως ανεξάρτητη Αρχή. «Με όλους τους ανθρώπους και όλους τους θεσμούς πρέπει να ξεκινούμε με το τεκμήριο ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν μπορούμε εμείς τώρα να πούμε ότι επειδή διορίστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξ ορισμού είναι κακοί. Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους ανάσα, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αποδείξουν το τι μπορούν να κάνουν», τόνισε.

Σε ερώτηση αν ο κ. Πογιατζής επικαλέστηκε κώλυμα, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε αρνητικά. «Αυτό που είπε ο άνθρωπος είναι είμαστε στα σπάργανα, είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας. Αντιλαμβανόμαστε αυτό το θέμα το οποίο εγείρετε. Έδειξαν διάθεση και πρόθεση άνευ δεσμεύσεως. Δεν πήγαμε εκεί για να τους δεσμεύσουμε έναντι μας. Αλλά έδειξαν διάθεση να κάνουν τη δουλειά τους και βεβαίως θα κάνουν τη δουλειά τους», είπε.

Διευκρίνισε ότι ο ίδιος διάβασε το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη δύο φορές και ένοιωθε ότι διάβαζε αστυνομικό μυθιστόρημα ή βιβλίο επιστημονικής φαντασίας και ένοιωσε πως κάτι πρέπει να γίνει. «Αλλά σε καμία περίπτωση εγώ ούτε υπέδειξα, ούτε κατάγγειλα. Εγώ θεωρώ και θεώρησα ότι χωρεί διερεύνηση. Αν θέλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη και στους εαυτούς μας και στη Δημοκρατία μας, τέτοιες αναφορές και τέτοιοι ισχυρισμοί πρέπει να διερευνώνται. Δεν είπα τίποτα πέρα από αυτό. Γενικά ανέφερα ότι, πιθανόν, αν αποδειχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί, να συνιστούν παράνομες πράξεις». Ερωτηθείς αν παρέδωσε αντίγραφο του βιβλίου στην Αρχή, ο υποψήφιος ανέφερε ότι το έχουν το βιβλίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»