Το σκάνδαλο με υιοθεσίες κλεμμένων παιδιών συγκλονίζει την κοινή γνώμη στη Γαλλία

Την περασμένη Πέμπτη η γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη από τον εαυτό της. Μετά από πέντε χρόνια δημοσιογραφικών ερευνών ανά τον κόσμο, που όλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επί σειρά ετών γαλλικές οικογένειες υιοθετούσαν παιδιά από το εξωτερικό τα οποία μάλλον είχαν «κλαπεί» από τις οικογένειες τους, η γαλλική δικαιοσύνη αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα. Και αυτό διότι εννέα Γάλλοι πολίτες, με χώρα καταγωγής το Μαλί, μια από τις πτωχότερες χώρες του πλανήτη, κατέθεσαν μήνυση κατά μιας οργάνωσης ονόματι «Ηλιαχτίδα», υποστηρίζοντας πως όταν ήταν παιδιά, δηλαδή περί το 1990, τα έδωσε για υιοθεσία σε γαλλικές οικογένειες, χωρίς να είναι σαφές ότι οι φυσικοί τους γονείς είχαν συναινέσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκάνδαλο στη Γαλλία-Οργάνωση που έδινε παιδιά για υιοθεσία χωρίς τη συναίνεση των γονιών

Κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη βρει τους φυσικούς τους γονείς, οι οποίοι βεβαιώνουν πως η «Ηλιαχτίδα» ήταν μια γαλλική οργάνωση πιστοποιημένη από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών η οποία τους πλησίασε λέγοντας πως στόχος της ήταν να βοηθήσει τα παιδιά τους, χωρίς όμως να τους πει πως θα τα έδινε για υιοθεσία σε γαλλικές οικογένειες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους φυσικούς γονείς ήταν και είναι πάμπτωχοι και αγράμματοι, ωστόσο υποστηρίζουν πως ουδέποτε συναίνεσαν να δώσουν τα παιδιά τους για υιοθεσία. Όσο δε για τις γαλλικές οικογένειες που υιοθέτησαν τα παιδιά δηλώνουν πως η «Ηλιαχτίδα» έκανε ότι έκανε με το αζημίωτο, αλλά διαβεβαιώνοντας πως πρόκειται για παιδιά εγκαταλελειμμένα από τις οικογένειες τους.

Καταγράφεται δράση της οργάνωσης σε περισσότερες από 9 χώρες – Μεσολάβησε για 7.000 υιοθεσίες

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, το Μαλί δεν ήταν η μόνη χώρα του κόσμου που δρούσε κατ' αυτόν τον τρόπο η «Ηλιαχτίδα». Ανάλογες δραστηριότητες είχε αναπτύξει στην Ινδία, στη Χιλή, στη Νότια Κορέα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Μαδαγασκάρη, στην Αϊτή, στην Κίνα κ.α., έχοντας συνολικά διεκπεραιώσει πάνω από 7.000 υιοθεσίες. Άλλωστε οι Γάλλοι πολίτες που γεννήθηκαν σε κάποια πτωχή χώρα του πλανήτη και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από γαλλικές οικογένειες, είναι σήμερα γύρω στις 100.000. Οι περισσότερες υιοθεσίες έγιναν περί το 1990, όποτε υπήρξε έκρηξη του φαινομένου στη Γαλλία.

Στη συνέχεια μειώθηκαν σημαντικά, κάτι που μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές αρμόδιες για τις υιοθεσίες γαλλικές κρατικές υπηρεσίες είχαν καταστήσει σαφές πως δεν διαθέτουν ούτε τις υποδομές ούτε το προσωπικό που θα τους επέτρεπαν να ελέγχουν σχολαστικά ένα τόσο μεγάλο αριθμό υιοθεσιών. Στο μεταξύ βέβαια είχαν περατωθεί υιοθεσίες με πλαστές ταυτότητες και πλαστά πιστοποιητικά υγείας των παιδιών, ή είχαν εντοπιστεί περιπτώσεις υιοθεσιών παιδιών που οι γονείς τους τα θεωρούσαν νεκρά κ.ο.κ.

Χαρακτηριστική πάντως του κλίματος που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια στην «Ηλιαχτίδα» είναι η εξομολόγηση μιας εθελόντριας στη Monde η οποία θυμάται στελέχη της οργάνωσης να λένε για τις γυναίκες στο Μαλί, ότι «γεννάνε τα παιδιά σαν τις κουνέλες» και ότι «αν τους πάρουμε ένα θα σωθούν τα άλλα δέκα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Monde

Δειτε Επισης

BINTEO: Τα γέλια Λαβρόφ όταν ακούει για τα περί αποστολής νατοϊκών στρατευμάτων του Μακρόν
Ελεύθερο το πλήρωμα του MSC Aries, τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψή του από τους Ιρανούς
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Ένας 78χρονος Βέλγος κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του πριν από 30 χρόνια
Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρική πλατεία στην πρωτεύουσα της Γεωργίας
Ο Ντ. Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αν ηττηθεί