Τα ατού, η αχίλλειος πτέρνα και τα αντεπιχειρήματα των υποψηφίων Αρχιεπισκόπων

Όλο και πιο έντονη μέρα με τη μέρα, γίνεται η δραστηριότητα των υποψήφιων για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, οι οποίοι κυρίως μέσω των ομάδων στήριξης που δημιουργήθηκαν υπέρ των υποψηφιοτήτων τους, άρχισαν να οργώνουν την Κύπρο και να μιλούν σε μικρές και μεγάλες συναντήσεις και να συμμετέχουν σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, με στόχο και σκοπό να περάσουν τις θέσεις τους στους πιστούς που θα πάνε να ψηφίσουν στις 18 Δεκεμβρίου.  

Τα επιτελεία των υποψηφίων έχουν συσταθεί και εργάζονται πυρετωδώς με δεκάδες εθελοντές που καθημερινά έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, αφενός για να τους ενημερώσουν για την υποψηφιότητα του υποστηριζόμενου από αυτούς και να προβάλουν το έργο και το όραμα του για την επόμενη ημέρα της Εκκλησίας της Κύπρου. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα βεβαρημένο είναι και το πρόγραμμα των υποψηφίων, οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορες συγκεντρώσεις που οργανώνονται ανά το Παγκύπριο από ομάδες υποστηρικτών τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το who is who των ενδιαφερόμενων Ιεραρχών για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

Σε αυτές τις συγκεντρώσεις ο κάθε ένας παρουσιάζει τις θέσεις του, οι οποίες όπως προκύπτει και μέσα από τα όσα αναφέρουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, μπορεί επιφανειακά να είναι ταυτόσημες, ωστόσο επί της ουσίας διαφέρουν και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Παίρνοντας τις υποψηφιότητες μια μια, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, έχει ένα επιχείρημα το οποίο δύσκολα μπορεί να αποδομηθεί ή έστω να αμφισβητηθεί από τους συνυποψηφίους του. Αυτό είναι το έργο που έχει αφήσει στα 24 χρόνια της διακονίας της στη Λεμεσό και το οποίο περιλαμβάνει, πέραν από το πλούσιο πνευματικό έργο, το οποίο άλλωστε δεν αμφισβητείται ούτε από τους αδελφού του στην Ιερά Σύνοδο, (σ.σ. αντιθέτως χρησιμοποιείται πολλές φορές ακόμα και ως αρνητικό) έχει να επιδείξει το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, που είναι μοναδικό για τα κυπριακά δεδομένα και περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις μεταξύ των οποίων και τα γεύματα αγάπης που προσφέρονται καθημερινά στους χιλιάδες άπορους της πόλης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει επίσημα ο ιερός προεκλογικός-Λεπτές ισορροπίες, ίντριγκες και σενάρια

Άλλωστε μόνο για λίγα λεπτά να ακούσει κανείς τις εκπομπές που παρουσιάζει στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητρόπολης Λεμεσού, οι οποίες μάλιστα ανεβαίνουν και στο διαδίκτυο και λαμβάνουν κάθε εβδομάδα χιλιάδες προβολές, θα αντιληφθεί τα αποτελέσματα του έργου του το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. 

Την ίδια ώρα εναντίον του Λεμεσού Αθανάσιου χρησιμοποιούνται δύο επιχειρήματα. Το πρώτο είναι πως δεν μπορεί να διαχειριστεί ορθά

τα οικονομικά ζητήματα και το δεύτερο η στάση που κράτησε στο ουκρανικό ζήτημα. Για αμφότερα τα ζητήματα οι υποστηρικτές τους, αλλά και ο ίδιος παραπέμπουν, πρώτον για την αδυναμία του σε οικονομικά ζητήματα, στο γεγονός ότι για πέραν των δύο δεκαετιών η Μητρόπολη Λεμεσού, όχι μόνο άνθισε οικονομικά, αλλά κατάφερε να πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα που τις επιτρέπουν να δραστηριοποιείται με φιλανθρωπίες κτλ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρίχνουν το βάρος στους αλλοδαπούς, επενδύουν σε παρασκηνιακό προεκλογικό οι έξι

Το δεύτερο, δηλαδή η στάση του απέναντι στο ουκρανικό ζήτημα για το οποίο κατηγορείται ότι πήρε θέση υπέρ του Πατριαρχείου της Μόσχας, ο Μητροπολίτης Λεμεσού υποδεικνύει πως η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ήταν να διατηρηθεί ουδετερότητα και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ήταν αυτός που την έσπασε μνημονεύοντας τον Επιφάνιο. Αυτός ήταν και ο λόγος που ζήτησε εξηγήσεις, ενώ σημειώνει πως η στάση του άλλαξε λόγω των γεγονότων και της ρωσικής εισβολής που ακολούθησε. 

Ανάλογη στάση στο όλο ζήτημα εκφράζει και ο ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος επίσης αντέδρασε και δεν συμμετείχε στα συλλείτουργα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, επειδή μνημονευόταν ο Επιφάνιος. Και ο Μητροπολίτης Ησαΐας τονίζει πως σε περίπτωση που εκλεγεί δεν πρόκειται να επιδιώξει αλλαγή της στάσης της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ σημειώνει πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, μόνο εάν το επιθυμεί η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου. Εξάλλου ο Ταμασού Ησαΐας, είναι επίσης ένας Ιεράρχης με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, με τη Μητρόπολη του να αποτελεί μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι Αρχιεπισκοπικές κλέβουν λίγη από τη δόξα των Προεδρικών Εκλογών

Η προσέλκυση αλλοδαπών ορθοδόξων σε συνδυασμό με το πλούσιο ιεραποστολικό έργο του και την πλειάδα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που οργανώνει εντός της Μητρόπολης του, πέραν από το γεγονός πως τον τοποθετούν ανάμεσα στους πλέον προβεβλημένους Ιεράρχες τον καθιστούν και ιδιατερα αγαπητό στους πιστούς, την ώρα βέβαια που άλλοι Ιεράρχες σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, επιχείρησαν να αποδομήσουν το έργο του και να αμφισβητήσουν τα κίνητρα του.

Πρόκειται για έναν Κυκκώτη μοναχό, ο οποίος έχει τη στήριξη της κοινότητας και του Επισκόπου γεγονός που δίνει επιπλέον ώθηση στην υποψηφιότητα του, η οποία εμφανίζεται ανάμεσα στα φαβορί για να βρεθούν στο τριπρόσωπο. Μαζί με τον Λεμεσού Αθανάσιο, ο Ταμασού Ησαίας, είναι σε εκείνη την ομάδα των Επισκόπων που για μια σειρά ζητημάτων, εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις από εκείνες του τέως Αρχιεπισκόπου και της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανάληψη του 2006 ή ανατροπή; Τα επικρατέστερα σενάρια για τις Αρχιεπισκοπικές

Από την άλλη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, αποτελεί τον φυσικό συνεχιστή της πορείας που χάραξε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Όχι γιατί και αυτός προέρχεται από τη Μητρόπολη της Πάφου, αλλά διότι υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του αλλά και ένας άνθρωπος με τον οποίο οι απόψεις τους συμβάδιζαν. Πρόκειται για έναν Ιεράρχη ο οποίος αν και δεν προέρχεται από την Πάφο, συνδέθηκε με τους πιστούς της Επαρχίας, από τους οποίους έτυχε υποδοχής, λόγω και των νουθεσιών του προκατόχου του. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τον θεωρούσε ως τον πιο μορφωμένο και σοφό Ιεράρχη της Ιεράς Συνόδου και δεν δίσταζε για σημαντικά ζητήματα να ζητά την άποψη του. 

Εξάλλου είναι ένας Μητροπολίτης, που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης του Εθναρχικού ρόλου της Εκκλησίας, εκφράζοντας με κάθε ευκαιρία τις θέσεις του για τα Εθνικά Ζητήματα, όπως άλλωστε έκανε και ο Χρυσόστομος Β΄. Η παρουσία του ως τοποτηρητή μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου, ενδεχομένως να συμβάλει θετικά και στην προσπάθεια του να εισέλθει στο τριπρόσωπο, τόσο λόγω της θετικής εντύπωσης που προκαλεί η παρουσία του, η στάση και οι αποφάσεις του, όσο και τις μεγαλύτερης προβολής που απολαμβάνει, λόγω κι αυτής του της ιδιότητας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίδοξοι Αρχιεπίσκοποι σαν έτοιμοι από καιρό-Δεδομένα και τάσεις ενόψει εκλογών

Από την άλλη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ο διπλωμάτης της Εκκλησίας της Κύπρου. Είναι ένας Ιεράρχης ο οποίος σπούδασε, έζησε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, κάτι που τον βοήθησε να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με ξένους Ιεράρχες, ιδιαίτερα και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την περίοδο που ο ίδιος υπαγόταν στο Φανάρι, όντας πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ελβετίας. 

Ο ίδιος κατηγορήθηκε για εκπτώσεις σε θέματα πίστεως, κυρίως λόγω των επαφών του με άλλες θρησκείες και της συμμετοχής του ως εκπροσώπου της ορθόδοξης εκκλησίας σε διάφορους διαλόγους με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και αγγλικανικής εκκλησίας, αλλά και της συμμετοχής του ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών. 

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος ωστόσο απαντά πως η Εκκλησία βαδίζει με δύο πόδια, το πνευματικό και το κοινωνικό και δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα χωρίς και τα δύο.  Εντός της Ιεράς Συνόδου ο Κωνσταντίας Βασίλειος υπήρξε σε εκείνη την ομάδα των κληρικών που είχαν πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ του Επιφανείου και της θέσεως του Φαναριού για το ουκρανικό ζήτημα, ωστόσο υπήρξαν και ζητήματα, στα οποία είχε διαφορετική θέση από τον Αρχιεπίσκοπο. Ήταν, όπως και ο Μητροπολίτης Πάφου ένας εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου που βρισκόταν κοντά στον Αρχιεπίσκοπο και για αυτό, θεωρείται πολύ πιθανό εάν ένας εκ των δύο βρεθεί στο τριπρόσωπο, τότε θα έχει σοβαρές πιθανότητες να εκλεχθεί Αρχιεπίσκοπος. 

Τέλος ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ειδικά τα τελευταία χρόνια, απασχολεί την κοινή γνώμη για τους λάθος λόγους. Μια για τις δηλώσεις του για τον κορωνοϊούλι, την άλλη για προφητείες που ποτέ δεν επαληθεύτηκαν, ακολουθεί μια διαφορετική γραμμή από όλα τα υπόλοιπα μέλη της ιεράς Συνόδου και για αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής ακόμα και από άλλους Μητροπολίτες και τον ίδιο τον τέως Αρχιεπίσκοπο. 

Παρόλαυτά διατηρεί ένθερμους υποστηρικτές, οι οποίοι στηρίζουν και εργάζονται υπέρ της υποψηφιότητας του, γεγονός που τον καθιστά ανάμεσα στους τρεις Ιεράρχες που σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, διεκδικεί μια θέση στο τριπρόσωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Η καθαρή πρωτιά και ποιοι δίνουν μάχη για τριπρόσωπο

 

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό το πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου-«Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων»
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα