ΣΥΟΠ μέχρι τα 42 και μετά «αξιωματικοί»-Πονοκέφαλος η... τάση φυγής από την ΕΦ

Ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής θα τεθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Άμυνας, σε σχέση με το μέλλον των Συμβασιούχων Οπλιτών της Εθνικής Φρουράς (ΣΥΟΠ), με βάση το οποίο θα δίνεται κίνητρο στους οπλίτες ώστε να παραμένουν στις τάξεις της ΕΦ μέχρι τα 42 τους χρόνια και στη συνέχεια να προαχθούν ως «αξιωματικοί», σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η τάση φυγής που παρατηρείται.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο και οι Συμβασιούχοι Οπλίτες παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 42 ετών, τότε θα παραμένουν υπό το καθεστώς τύπου μονιμοποίησης, ωστόσο διευκρινίζεται πως δεν θα θεωρούνται μόνιμοι λοχίες ή οπλίτες, αλλά κάτι παρόμοιο όπως είναι οι αξιωματικοί.

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει με το νομοσχέδιο να δώσει κίνητρο για την παραμονή των ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά, αφού περισσότεροι εντάσσονται στην υπηρεσία προσωρινά, είτε μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή μέχρι να βρουν μια εργασία στον τομέα τους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που αποχωρούν, αφού θεωρούν πως δεν υπάρχει επαγγελματική ανέλιξη και ο μισθός που δίνεται είναι χαμηλός. Είναι εξάλλου για αυτό το λόγο, που μια μερίδα ΣΥΟΠ που κατατάχθηκαν πρώτοι στο στράτευμα, νιώθουν απογοήτευση και κάνουν σκέψεις για να μην ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους, κάτι το οποίο προκαλεί προβληματισμό στο Υπουργείο Άμυνας, το οποίο, προωθώντας το σχετικό νομοσχέδιο, θεωρεί πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο θεσμός  των συμβασιούχων οπλιτών.

Την ίδια ώρα, η ρύθμιση αυτή εισάγεται σε αντικατάσταση της ισχύουσας, σύμφωνα με την οποία η συνολική διάρκεια της σύμβασης ενός οπλίτη περιορίζεται μόνο στα 10 έτη, ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία προσλαμβάνεται.

Η προτεινόμενη τροποποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την κατά τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιση των Συμβασιούχων Οπλιτών, ως προς την ηλικία αποχώρησης τους από την υπηρεσία, αφού ακόμα και με την υφιστάμενη νομοθεσία είναι δυνατό η υπηρεσία ΣΥΟΠ να τερματιστεί στα 42 του έτη, εφόσον προσληφθεί στα 32 του έτη.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, δεν αναμένεται σοβαρή αύξηση της οικονομικής δαπάνης, εφόσον ο αριθμός των ΣΥΟΠ θα είναι ο ίδιος.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, η υπό προώθηση τροποποίηση κρίνεται αναγκαία για τους πιο κάτω λόγους:

  • Αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας που αποκτούν οι ΣΥΟΠ κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
  • Ομοιόμορφη αντιμετώπιση των ΣΥΟΠ ως προς την ηλικία τερματισμού της υπηρεσίας τους. Υπόψιν ο μέσος όρος ηλικίας της 1ης σειράς είναι τα 31 έτη.
  • Παροχή κινήτρου για προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων για συμμετοχή στις επιλογικές διαδικασίες πρόσληψης ΣΥΟΠ, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο αριθμός των υποψηφίων στις τελευταίες επιλογικές διαδικασίες ήταν αρκετά μειωμένος.
  • Αποφυγή της ταυτόχρονης κένωσης ενός μεγάλου αριθμού θέσεων ΣΥΟΠ. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι η πρώτη σειρά ΣΥΟΠ, η οποία συμπληρώνει 10 χρόνια υπηρεσίας το 2026, αριθμεί περί τους 1.500 ΣΥΟΠ και το κενό, το οποίο θα δημιουργηθεί με την αποχώρηση τους θα είναι δυσαναπλήρωτο.
  • Αναχαίτιση της τάσης φυγής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Σημειώνεται ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15 Νοεμβρίου ενέκρινε το ποιο πάνω τροποποιητικό νομοσχέδιο και εξουσιοδότησε τον υπουργό Άμυνας όπως:

  • Εγκρίνει το εν λόγω νομοσχέδιο υπό την προϋπόθεση ότι δε θα διαφοροποιηθούν οι όροι απασχόλησης των επηρεαζόμενων, περιλαμβανομένης της μισθοδοσίας και του δικαιώματος τους σε καταβολή φιλοδωρήματος.
  • Καταθέσει το εν λόγο νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για ψήφιση.
  • Προβαίνει κατά το στάδιο της επεξεργασίας νομικού κειμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων , σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις κρίνει σκόπιμες πριν από την έγκριση του, εκτός και εάν κρίνει ότι για συγκεκριμένους λόγους απαιτείται εκ νέου έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την επεξεργασία του κειμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.   

Δειτε Επισης

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου
Σε επ’ αόριστον αποχή από υπερωρίες οι ταχυδρομικοί διανομείς της «Ισότητας»
«Η 10η Δεκεμβρίου αποτελεί υπενθύμιση ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Συννεφιασμένος ο καιρός, αναμένονται μεμονωμένες βροχές το βράδυ
Γνωστά και άγνωστα τοπία της Κύπρου μέσα από την οπτική εξερευνητών και πολιτών (pics)
«Άγιε Βασίλη, σε παρακαλούμε να φέρεις στα φτωχά παιδάκια και σε αυτά του πολέμου, καινούργια σπίτια»
Πήραν την κατιούσα αλλά δεν ικανοποιούν οι τιμές καυσίμων-Πάνω από 8 σεντ διαφορά από Ε.Ε.
Καλεί σε μαζική συμμετοχή στη διαμαρτυρία η Ισότητα-«Η ανοχή μας στη δουλοπρέπεια πρέπει να σταματήσει»
Επαφές Δημάρχου Αμμοχώστου σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη
Στην Εσθονία η Υπουργός Υγείας για συναντήσεις που διοργανώνει ο ΠΟΥ