Αντιδράσεις στους Οικολόγους φέρνει η συμμετοχή Ξάνθου στο επιτελείο Μαυρογιάννη

Αναμπουμπούλα επικρατεί στο εσωτερικό του Κινήματος Οικολόγων, με επίκεντρο τις ενέργειες της κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, Έφης Ξάνθου, οι οποίες φαίνεται να έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε άλλα στελέχη, με αποτέλεσμα να υπάρξει καταγγελία εναντίον της.

Μετά την απόφαση των Οικολόγων, στα τέλη Οκτωβρίου, να μην στηρίξουν κανένα υποψήφιο στις Προεδρικές Εκλογές, καθώς ουδείς εξασφάλισε το 60% των ψήφων που προνοεί το Καταστατικό, κάποια στελέχη έσπευσαν να δηλώσουν δημόσια τις προτιμήσεις τους. Αν και αυτό δεν απαγορεύεται, δεν συνίσταται, καθώς δεν θεωρείται δόκιμο να εκπέμπεται προς τα έξω εικόνα πολυκερματισμού. Ανάμεσα στα στελέχη που εξέφρασαν δημοσίως την προτίμησή τους ήταν και η Έφη Ξάνθου, η οποία ανακοίνωσε πως εντάσσεται στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη και προχώρησε σε ανάρτηση φωτογραφιών μαζί με τον υποψήφιο.

Η διαφορά της κ. Ξάνθου με άλλα στελέχη που μίλησαν δημόσια υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων είναι, σύμφωνα με την λογική των διαμαρτυρόμενων, πως εργάζεται ενεργά και δημόσια για την υποψηφιότητά του και δεν εκφράζει απλώς απόψεις, με αποτέλεσμα να μπορεί να προκληθεί σύγχυση ή ακόμη και σύγκρουση, εάν για παράδειγμα υιοθετεί θέσεις του υποψηφίου, οι οποίες δεν αντανακλούν τις θέσεις του κινήματος. Παρομοίως, θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να λειτουργεί ως εκπρόσωπος του κ. Μαυρογιάννη, καθώς λόγω των δύο ιδιοτήτων της εντός του κινήματος, είναι εκ των πραγμάτων εκπρόσωπος των Οικολόγων, που δεν υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη.

Υπάρχει και η θέση πως, από τη στιγμή που δεν υπήρξε επίσημη απόφαση ως προς τον τρόπο που θα πρέπει να συμπεριφέρονται τα στελέχη του κόμματος κατά τη διάρκεια της Εκλογικής Συνδιάσκεψης και από την στιγμή που δεν απαγορεύεται η δημόσια έκφραση προτίμησης, δεν βρίσκονται σε σύγκρουση με την κομματική γραμμή όταν το πράττουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, υπάρχει απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία λήφθηκε στην πρώτη συνεδρία της μετά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, που καλούσε τα στελέχη να μην εμπλακούν δημόσια στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ κανενός υποψηφίου.

Η ίδια η κ. Ξάνθου δεν φαίνεται να θεωρεί πως υπερέβηκε την κομματική γραμμή καθώς, σε συνέντευξή της στη Χαραυγή την περασμένη Κυριακή σημείωσε πως η εκλογική συνέλευση έληξε χωρίς να ληφθεί απόφαση για να τεθεί οποιοσδήποτε περιορισμός στα στελέχη του κινήματος, αν και υπήρξε μια αρχική σκέψη να παρουσιαστεί ένας κώδικας δεοντολογίας. «Εφόσον το άρθρο 53 του Καταστατικού του κινήματος τονίζει πως μόνο η εκλογική συνέλευση μπορεί να λάβει αποφάσεις και να καταγράφει και πιθανό κώδικα δεοντολογίας, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στα στελέχη να δηλώσουν την στήριξή τους και να εργαστούν για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, επιλέγοντας ελεύθερα το άτομο που τους έχει κερδίσει», ανέφερε. Πρόσθεσε πως το άρθρο 10 του Καταστατικού του κόμματος δίνει στα μέλη το δικαίωμα δημόσιας διαφοροποίησης από τη θέση του κινήματος, εάν έχει τη σύμφωνη γνώμη του συλλογικού οργάνου που έλαβε την απόφαση ή η άποψή του έχει λάβει τουλάχιστον το 40% των ψήφων σε σχετική ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε λάβει το 41% των ψήφων στη Συνδιάσκεψη.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα στην Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας, στην οποία ανήκει η κ. Ξάνθου. Επαρχιακός Γραμματέας είναι ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος το 2013 είχε βρεθεί κι ο ίδιος αντιμέτωπος με μια αντίστοιχη κατάσταση, μετά τη δημόσια έκφραση της υποστήριξής του στην υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα. Λήφθηκε απόφαση ότι δεν δικαιούτο να το κάνει αυτό, την οποία και σεβάστηκε για το υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας.

Η Επαρχιακή Επιτροπή θα εξετάσει την καταγγελία για να κρίνει αν κατ’ αρχάς υπάρχει υπόθεση για να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία. Εάν αποφασιστεί πως τίθεται όντως ζήτημα, αναμένεται να κληθεί να γνωματεύσει επί του Καταστατικού ο νομικός σύμβουλος του κόμματος, καθώς και να πουν τις θέσεις τους οι δύο πλευρές και ακολούθως θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε πειθαρχική επίπτωση για την κ. Ξάνθου.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, δεν υπάρχει αντίστοιχη καταγγελία εναντίον της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η οποία χθες το πρωί ανακοίνωσε δημοσίως την υποστήριξή της στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Δεδομένου ότι κι άλλα στελέχη, με διάφορες ευκαιρίες και σε διάφορα πλαίσια, αποφάσισαν να γνωστοποιήσουν δημοσίως την προτίμησή τους, δεν φαίνεται ότι θα προκύψει κάποιο πρόβλημα με αυτό, αν και θα φανεί στην πορεία κατά πόσον θα υπάρξουν αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Ύψιστη προτεραιότητα η νομοθεσία για το θέμα της φήμης της Κύπρου με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
ΠτΔ για προκλήσεις σε Αγ. Δομέτιο-«ΕΦ και ΚΔ, αποφασίσαμε τον τρόπο αντίδρασης, μπαίνει σε υλοποίηση αύριο»
Επικρίσεις σε ΣΑΗ κατά της Κυβέρνησης-«Ενεργεί κατά ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού»
Επικρίσεις Δήμου Γερμασόγειας και Αγ. Αθανάσιου σε Κυβέρνηση για δομές ανηλίκων-«Προχειρότητα, έλλειψη σχεδιασμού»
Κύπριος ο νέος γενικός διευθυντής για θέματα μετάφρασης της Κομισιόν
Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι στον Άγιο Δομέτιο-Μπήκαν με όχημα στη Νεκρή Ζώνη
Στην Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας για Γάζα-«Θα σταλεί μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου»
Η Μαρία Μιχαήλ νέα Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ
Εγκρίθηκε το Σχέδιο Χορηγιών για πρόληψη και καταπολέμηση Βίας κατά Γυναικών
Το Υπουργικό ενέκρινε δέκα υποτροφίες σε γυναίκες εις μνήμη Χριστιάνας Κούτα