Ανθούση: Δεσμευμένο το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην απάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Τις δράσεις του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας προς την κατεύθυνση της απάλειψης των οποιασδήποτε μορφής βίας ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων κάθε μορφής βίας, με το πρόβλημα να καταγράφεται εντονότερο σε περιόδους κρίσεων, αναφέρει η Υφυπουργός, Αναστασία Ανθούση σε γραπτή της δήλωση για την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η κ. Ανθούση διαβεβαιώνει "για τη δέσμευση και την προσήλωσή μας στην απάλειψη των οποιασδήποτε μορφής βίας ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων κάθε μορφής βίας, με το πρόβλημα να καταγράφεται εντονότερο σε περιόδους κρίσεων".

Αναφερόμενη στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, σημειώνει ότι "αποτελεί για την Κυβέρνηση της Κύπρου, ένα νομικό δεσμευτικό εργαλείο, το οποίο δημιουργεί το πλαίσιο τόσο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων, όσο και για τον τερματισμό της ατιμωρησίας των θυτών". 

Η Υφυπουργός, επισημαίνει ότι "έκτοτε, και προς εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, έχουν προωθηθεί και ψηφιστεί σειρά νομοσχεδίων, καλύπτοντας αρκετά κενά και ενισχύοντας το νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου".

Προσθέτει ότι "η Κυβέρνηση προχώρησε το 2019 στη δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας, το οποίο αποτελεί τομή για την κυπριακή κοινωνία και από το 2020 λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, όπου επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων παρέχουν στήριξη στα θύματα βίας και τις οικογένειές τους".

Οπως αναφέρει η Υφυπουργός, "η λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας ανατέθηκε στον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), με πλήρη επιδότηση για το 2022 ύψους €450.000 μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Συνολικά, η επιδότηση προς τον Σύνδεσμο για το 2022 ανήλθε στο €1.5 εκατομμυρίων ευρώ".

Αναφέρει, ακόμη, ότι "το  Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, επενδύει σε πρακτικές που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια κουλτούρας στην κοινωνία για τον πλήρη σεβασμό προς το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει σε συνθήκες ασφάλειας".

Επίσης, συνεχίζει η κ. Ανθούση, "αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των ενεργειών της πολιτείας για αντιμετώπιση του σοβαρού κοινωνικού φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, το Υφυπουργείο, επικεντρώνει τις δράσεις του στην πρόληψη των περιστατικών βίας, καθώς και στη θεραπεία, τη στήριξη και τη συμβουλευτική βοήθεια προς τα θύματα βίας, με στόχευση στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της κακοποίησης".

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα