Καταψήφισε την καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου ο Νιαζί-Ζητά απαντήσεις το ΔΗΚΟ

Ερωτηματικά που χρήζουν απαντήσεων προκάλεσε η στάση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να καταψηφίσει το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο που μεταξύ άλλων καλεί τις λιβυκές Αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 και να μην εφαρμόσουν την επακόλουθη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου του 2022.  

Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές. Μεταξύ των 130 που το καταψήφισαν βρίσκεται και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. 

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο ψήφισμα, χαρακτηρίστηκε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο ως μια σημαντική επιτυχία, αφού σε αυτό συμπεριλαμβάνονται δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες για την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβικού μνημονίου και τη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, γεγονός που ταυτίζεται και με τις ελληνικές θέσεις. 

Ζητά απαντήσεις το ΔΗΚΟ

Με ανακοίνωση του το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού χαιρετίζει το προχθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ημερ. 23 Νοεμβρίου για την Λιβύη, το οποίο περιλαμβάνει ειδική αναφορά για την κατάργηση του Τούρκο-Λιβυκού μνημονίου συνεργασίας, ζητά εξηγήσεις από το ΑΚΕΛ και τον ίδιο τον Ευρωβουλευτή. 

«Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε πως ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νιαζί Κιζιλγιουρέκ καταψήφισε το συγκεκριμένο ψήφισμα ως επίσης και την έκθεση που καταδίκαζε το Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας». Το σχετικό κείμενο, αναφέρει το ΔΗΚΟ, «υιοθετήθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές. Ανάμεσα στις 130 αρνητικές ψήφους ήταν και αυτή του Κύπριου Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος τοποθετήθηκε αρνητικά σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους παρόντες Κύπριους Ευρωβουλευτές, αλλά και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές του Σύριζα που συμμετέχουν στην ίδια πολιτική ομάδα (GUE/NGL) με αυτούς του ΑΚΕΛ».

«Τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και ο υποψήφιος που στηρίζουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Μαυρογιάννης, οφείλουν να ξεκαθαρίσουν αν συμφωνούν με την ενέργεια αυτή του κ. Κιζιλγιουρέκ, ή, αν την καταδικάζουν. Ο Κυπριακός λαός απαιτεί απαντήσεις».

Δεν τοποθετείται ο Νιαζί

Ο REPORTER επικοινώνησε με τον Ευρωβουλευτή του Νιαζί Κιζίλγιουρέκ, ζητώντας τη θέση του και το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του να καταψηφίσει, με τον ίδιο ωστόσο να μην επιθυμεί προς το παρόν να τοποθετηθεί. Ίσως είπε, «να τοποθετηθώ από αύριο». 

Δειτε Επισης

Απαράδεκτη θεωρεί ο ΠΔΣ την απόφαση για σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής εταιρειών
Συνάντηση με τον Μάριο Νάβα είχε ο Τατάρ στα κατεχόμενα
«Σαφώς διακριτή» να είναι η πολιτική διαφήμιση-Τι προνοούν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες
Στην Οικία του Διονύσου ξεναγήθηκε ο Ιταλός Πρόεδρος
Επικύρωσε αποφάσεις για τις εκλογές το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ-Ικανοποίηση για την ετοιμότητα της παράταξης
Μνημόνιο για τη μνήμη Ολοκαυτώματος υπέγραψαν Υπ. Παιδείας και άλλοι φορείς
Πρόταση Τορναρίτη για Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δημοτών
Η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θα εστιάσει στην έμφυλη ισότητα
Αρχίζουν οι συζητήσεις για τη δημιουργία ηλιακού πάρκου στη Νεκρή Ζώνη, βάσει μελέτης της Κομισιόν
Πάνω από 50% μείωση τελών Υπηρεσίας Μέτρων και Σταθμών προωθεί η Βουλή