Έτσι θα αποφύγουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς-Τα λάθη και οι παραλείψεις

Ιδιαίτερα δύσκολος αναμένεται ο χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών, καθώς λόγω και των αυξήσεων που παρατηρούνται σε όλους τους τομείς, σε συνδυασμό με τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που βρίσκεται στα ύψη, οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη στο τέλος των επόμενων μηνών, αν δεν προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να αποφύγουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς. 

Συντήρηση, μόνωση και ευχρηστία, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που επιβάλλεται να έχουν κατά νου οι καταναλωτές, ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια, αλλά την ίδια ώρα να αποφύγουν και δυσάρεστα περιστατικά που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους και για την περιουσία τους. Παραθέτοντας στην άποψη του o Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Αβραάμ Γεωργίου, ανέφερε ότι δεν κάνει διαφορά το γεγονός εάν κάποιος χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό ή γκάζι ή πετρέλαιο ή ακόμη και ξύλο, για να θερμανθεί. «Δεν νοείται για παράδειγμα να μην συντηρούμε τη θέρμανσή μας, προτού την ξεκινήσουμε, όπως και τα κλιματιστικά μας. Αν έχουμε επίσης επιτόπιες συσκευές, είτε αυτές είναι θερμάστρες πετρελαίου, γκαζιού και ηλεκτρικές, οφείλουμε να τις ελέγξουμε και να βεβαιωθούμε ότι λειτουργούν σωστά και ότι δεν μας θέτουν σε κίνδυνο». 

Αφού γίνει η συντήρηση και ο καθαρισμός των συσκευών μας, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσόης τους, πρέπει να σκεφτόμαστε έξυπνους τρόπους για να θερμομονώσουμε τους χώρους μας. «Δεν γίνεται για παράδειγμα να ανάβουμε τη θέρμανση και να είναι ανοικτά τα παράθυρα και να μπαίνει ο κρύος ο αέρας μέσα και να ζητάμε την ίδια ώρα από τη θέρμανση να μας θερμάνει τον χώρο. Άρα πρέπει να κλείνουμε όλες τις τρύπες στο σπίτι, ώστε να αποφεύγουμε την εξωτερική θερμοκρασία να εισέρχεται εντός του σπιτιού μας. Επίσης, σε οικίες τριών-τεσσάρων υπνοδωματίων, πρέπει να κλείνουμε τις πόρτες των δωματίων, ώστε να περιορίζουμε την ενέργεια που θα σπαταλήσουμε. Δεν υπάρχει λόγος να θερμαίνουμε χώρους που είναι άδειοι και δεν τους χρησιμοποιούμε ουσιαστικά». 

Επιπρόσθετα, το σημαντικότερο για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα, είναι ο έλεγχος του θερμοστάτη στην οικία μας. «Ειδικά εκεί που υπάρχουν κεντρικά συστήματα θέρμανσης και η πλειονότητα των νοικοκυριών που έχουν τέτοια συστήματα κεντρικής θέρμανσης με διάφορες μορφές, η θερμοκρασία του θερμοστάτη πρέπει να είναι χαμηλά. Υπάρχει η εντύπωση ότι όσο πιο ψηλά είναι ο θερμοστάτης, τότε είναι περισσότερη η απόδοση. Αντιθέτως, η ιδανική θερμοκρασία του θερμοστάτη μας τον Χειμώνα, πρέπει να είναι γύρω στους 20 βαθμούς. Είναι μελετημένο αυτό και δεν γίνεται η θερμοκρασία η εσωτερική, να έχει τεράστια διαφορά με την εξωτερική, καθώς επιβαρύνεται την ίδια ώρα και το σύστημα που χρησιμοποιούμε». 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως οποιοσδήποτε μπορεί εύκολα να υπολογίσει μια ηλεκτρική σόμπα, πόση ενέργεια καταναλώνει, διαβάζοντας την πινακίδα και τα κιλοβάτ της. «Εάν για παράδειγμα, μια σόμπα είναι 1000 βατ, τότε σημαίνει ότι είναι ένα κιλοβάτ. Άρα, ένα κιλοβάτ αν δουλέψει μια ώρα, θα χρεώσει 35 σεντ. Αν δουλέψει όμως 10 ώρες, θα χρεώσει 3.50 ευρώ. Είναι κάτι που μπορεί να υπολογίσει ο κάθε καταναλωτής που θα σπεύσει να αγοράσει μια σόμπα οικονομική». 

Επίσης, ο κ. Αβραάμ, συνέστησε σε αυτούς που χρησιμοποιούν κινητές συσκευές, ηλεκτρικές, γκαζιού είτε πετρελαίου, ουδέποτε να βαρυφορτώνουν το σύστημα, ιδιαίτερα στις ηλεκτρικές, καθώς θα προκαλέσουν πυρκαγιά στο σπίτι. «Δεν γίνεται επίσης, να μετακινούμε τις σόμπες ενώ βρίσκονται σε λειτουργία και επίσης δεν νοείται να αφήνουμε τέτοιου είδους σόμπες, να ζεσταίνουν παιδιά και ηλικιωμένους χωρίς επιτήρηση. Ειδικά το γκάζι και το πετρέλαιο, προκαλούν υπνηλία και ίσως οι συνέπειες να είναι καταστροφικές». 

Μειωμένοι κατά 20% οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος-Αποπληρωμές με δόσεις

Την ίδια ώρα, αισθητά μειωμένοι κατά 20% είναι οι λογαριασμοί ρεύματος τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με τους αντίστοιχους λογαριασμούς του Αυγούστου, ωστόσο παραμένουν ακόμη στα ύψη οι τιμές σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη χρονική περίοδο. Την ίδια ώρα, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετά νοικοκυριά, η ΑΗΚ, δίνει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να αποταθούν κοντά της για διακανονισμό αποπληρωμής των λογαριασμών με δόσεις. 

Ο λόγος πίσω από τις μειώσεις που υπάρχουν στους λογαριασμούς ρεύματος, έγκειται στα μέτρα που εξήγγειλε η πολιτεία από την 1η Σεπτεμβρίου που θα διαρκέσουν μέχρι τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, «τα τιμολόγια είναι μειωμένα κατά 19% σε σχέση με τον Αύγουστο, αφού το κράτος επιδοτεί την αύξηση του κόστους ενέργειας και καλύπτει ταυτόχρονα την αύξηση που επέφερε η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στα κανονικά επίπεδα». Σημειώνεται ότι ήταν μειωμένος ο συντελεστής του ΦΠΑ και σήμερα καλύπτεται και η αύξηση του κόστους ενέργειας. 

Πιο συγκεκριμένα, η επιχορήγηση του κράτους, γίνεται με κλιμακωτό τρόπο στη βάση της κατανάλωσης της ενέργειας. Όπως υπέδειξε η κα. Παπαδοπούλου, «είναι ένας έμμεσος τρόπος για να δημιουργηθεί και η ενεργειακή συνείδηση. Παράλληλα, κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, σημειώθηκε μείωση λόγου του κόστους καυσίμου, που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες διεθνώς, διότι οποιαδήποτε αυξομείωση παρατηρείται στο κόστους καυσίμου διεθνώς, γίνεται αισθητή ετεροχρονισμένα στους λογαριασμούς μας, περίπου δυο μήνες μετά γιατί οφείλουμε και διατηρούμε αποθέματα καυσίμου». 

Έτσι, η συνολική μείωση από τα μέτρα και τη μείωση του κόστους, σήμερα είναι γύρω στο 20%. Με πραγματικούς αριθμούς, ένας λογαριασμός, οικιακού πελάτη τετραμελής οικογένειας για δύο μήνες σε ένα κανονικό μέγεθος σπιτιού με 800 κιλοβατώρες σύνολο, ο πελάτης θα κληθεί να πληρώσει 235 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ και του τέλους ανανεώσιμης ενέργειας. 

Πάντως, σε σχέση με πέρσι η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρισμού είναι 17%. Όπως τόνισε η κα. Παπαδοπούλου, «αν δεν υπήρχαν όμως τα μέτρα της πολιτείας, αυτή η αύξηση θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη. Για τη συνέχεια όμως, δεν μπορεί κάποιος να κάνει προβλέψεις, αλλά είναι σε ψηλά επίπεδα οι τιμές του ηλεκτρισμού και είναι κάτι που είναι γεγονός, ιδιαίτερα μετά και τον πόλεμο και τις επιπτώσεις που υπήρξαν». 

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός πως με όσους αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος, γίνονται σχέδια εξόφλησης σε δόσεις, από πλευράς της ΑΗΚ. «Όταν ένας καταναλωτής δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό, μπορεί να επικοινωνήσει με την ΑΗΚ, είτε μέσω emails, είτε σε οποιοδήποτε κέντρο μας και να ζητήσει διευκόλυνση πληρωμής. Έχουμε 600.000 πελάτες, άρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο κάθε σπίτι και νοικοκυριό. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει με 2 και 3 δόσεις, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τρέχει η κατανάλωση και συνεχίζουμε να έχουμε ηλεκτρική ενέργεια. Άρα, απώτερος στόχος είναι να μην συσσωρεύεται η κατανάλωση και να ξοφλάει ο κάθε πελάτης όσο πιο νωρίς γίνεται, πριν εκδοθεί ο νέος λογαριασμός ρεύματος, για να μην τα βρίσκει τα ποσά μετέπειτα συσσωρευμένα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Να υπερψηφίσουν το ν/σ για αύξηση μισθών κρατικών υπαλλήλων καλεί τη Βουλή η Ισότητα
Να επανεξετάσουν τα μέτρα προστασίας στα ΤΑΕΠ καλεί ΟΚΥπΥ και Υπ. Υγείας ο ΠΙΣ
Στο 63% η επεξεργασία Δήλωσης Εισοδήματος
Συνεχίζεται ο αναβρασμός στις Κεντρικές-Νέα φωτιά στην πτέρυγα 4, δεσμοφύλακας στο νοσοκομείο με αναπνευστικά
Επιχορήγηση €2 εκ. για θωράκιση γεωργικών καλλιεργειών από χαλάζι και βροχή
Τιμήθηκαν οι επτά ήρωες του Φρενάρους-«Δεν δείλιασαν, δεν οπισθοχώρησαν, δεν σκιάχτηκαν»
Δύο νέες πτήσεις από Βηρυτό μεταφέρουν Αυστραλούς υπηκόους στη Λάρνακα
Καταγγέλλει παραπλανητικές προσφορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ζητά διαφάνεια και πριν από το e-kalathi
Τα παράλληλα αφηγήματα του Κυπριακού, η προσέγγιση της Τουρκίας και οι σκοπιμότητες Τατάρ
Διαδοχικά τα επεισόδια στις Φυλακές-Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο κελί του στην πτέρυγα 1Α