«Ήξερα από τριών ότι ήμουν αγοράκι και όχι κοριτσάκι… Κόλαση τα μαθητικά χρόνια»

«Ήξερα από τριών χρόνων ότι ήμουν αγοράκι και όχι κοριτσάκι και τα μαθητικά μου χρόνια ήταν κόλαση. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας πόσο ευάλωτα είναι τα trans παιδιά και πώς ζουν την εφηβεία τους», ανέφερε ο Αλέξανδρος.

Ο Αλέξανδρος, που ήταν ένα από τα πρώτα άτομα στην Κύπρο που έκαναν αλλαγή φύλου, καλέστηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Νομικών, όπου κλήθηκε να πει ένα μέρος της ιστορίας του, όταν άνοιξε η συζήτηση για το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην αναγνώριση φύλου, που το ίδιο άτομο επιλέγει. Ο Αλέξανδρος βρέθηκε στα έδρανα της Βουλής, αφού μέσα από τη δική του εμπειρία μπορούσε να μεταφέρει στους παρευρισκόμενους τα όσα ένα άτομο που προσδιορίζεται με άλλο φύλο, από αυτό που γράφει πάνω η ταυτότητά του.

«Το δικό μου φύλο έχει βάλει σφραγίδα σε μία ολόκληρη ζωή. Έχασα δύο δεκαετίες από την επαγγελματική ζωή, επειδή δεν είχα την βάση να εκφραστώ και να είμαι το άτομο που ήμουν. Ακόμη και όταν τέλειωσα τις σπουδές μου, δεν ήμουν το άτομο που ήθελα να είμαι».  

Στην τοποθέτησή του, εξήγησε ότι αυτή η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μεγάλη στιγμή, ειδικά για τα trans άτομα, αφού τους παρέχεται το δικαίωμα να εκφραστούν και να προσφέρουν στην κοινωνία.

«Είναι αφάνταστα σημαντικό να έχουν τροποποιηθεί τα στοιχεία ενός ατόμου, αν θέλει να συνεισφέρει και να προσφέρει στο εργασιακό περιβάλλον της Κύπρου, που είναι ιδιαίτερα έμφυλο. Αυτός ο νόμος θα φέρει μεγάλες αλλαγές για τα trans άτομα».

«Εδώ και έξι χρόνια βλέπουμε μόνο το προσχέδιο»

Τη σημαντικότητα της έναρξης της εν λόγω συζήτησης, επεσήμανε στην τοποθέτησή του και ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα ΛΟΑΤΚΙ, Κώστας Γαβριηλίδης, σημειώνοντας πως εδώ και έξι χρόνια, το μόνο που έβλεπαν ήταν το προσχέδιο του νόμο μόνο. Ο κ. Γαβριηλίδης, όπως εξήγησε και ο ίδιος, ήταν ανάμεσα στους πρωτεργάτες που κατάρτισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και αν και το αποτέλεσμα που υπάρχει ενώπιον τους, το οποίο θα χρειαστεί μεγάλες συζητήσεις, δεν είναι το καλύτερο για την ώρα, ωστόσο είναι το καλύτερο σε αρχικό στάδιο.

Ο κ. Γαβριηλίδης αναφέρθηκε και σε όσα ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως σε 25 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν κάποιες διαδικασίες, που εφαρμόζουν κάποιες διαδικασίες για αλλαγή ταυτότητας, ανάμεσά τους και η Κύπρος, ενώ από τα 25 μόνο τα έξι απαιτούν χειρουργικές επεμβάσεις.

Βάσει του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί, τα άτομα που έχουν δικαίωμα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για αλλαγή του φύλου τους σε επίσημα έγγραφα είναι ενήλικες και ανήλικοι από 16 ετών και άνω, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Οικογενειακό Δικαστήριο και ενώπιον μίας ειδικής Επιτροπής που θα συσταθεί, για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό, όπως υπέδειξε ο κ. Γαβριηλίδης, ενδεχομένως να χρειαστεί να συζήτηση και τροποποίηση.

Εξήγησε ότι, βάσει των προνοιών του νομοσχεδίου, όπως είναι αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως να επιφέρει αρνητικά συναισθήματα στα παιδιά, η εν λόγω διαδικασία, καθώς θα πρέπει να παρουσιαστούν σε ένα δικαστήριο και μία επιτροπή. «Αυτό θα έχει αποτέλεσμα, απλά να περιμένουν δύο χρόνια, να γίνει 18 και να κάνει τις διαδικασίες», κατέληξε.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ACCEPT ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, Νικόλας Τρύφων, ανέφερε πως ως οργάνωση καθημερινά αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν τα trans παιδιά, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό να θεσπιστεί ένας νόμος για όλα τα παιδιά. Υπέδειξε, παράλληλα, πως έχουν κάποιες επιφυλάξεις για μερικές πρόνοιες του νομοσχεδίου, όπως το ηλικιακό πλαίσιο, αλλά και το γεγονός πως μόνο όσοι είναι άγαμοι μπορούν να προβούν στην εν λόγω αλλαγή. Πάντως, κάκισε και το γεγονός πως υπήρξε μία καθυστέρηση επτά χρόνων, ώστε να οδηγηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Η διαφωνία με την παρουσία της Εκκλησίας στη συζήτηση

Στην Επιτροπή Νομικών κατατέθηκε και συζητήθηκε το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση, όσον αφορά στη διαδικασία διόρθωσης και στις συνέπειες της μεταβολής του καταχωρισμένου φύλου προσώπου, το οποίο θεωρεί ότι υφίσταται ασυμφωνία μεταξύ της ταυτότητας φύλου του και του καταχωρισμένου φύλου του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εγέρθηκαν διαφωνίες για την παρουσία εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου, στην Επιτροπή.

Την πρώτη ένσταση έφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ο οποίος σημείωσε πως στην προετοιμασία της συζήτησης, υπήρξε αίτημα για παρουσία της εκκλησίας και συνεχίζοντας, αφού εξέφρασε το σεβασμό στο ρόλο της Ιεράς Συνόδου, υποστήριξε πως κάποια ζητήματα αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών και πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης, υπέδειξε με τη σειρά του πως ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως όποιος πολίτης της Δημοκρατίας, πόσω μάλλον ένας θεσμός, όταν έχει να καταθέσει κάτι, έχει την ελευθερία να παρευρεθεί σε συνεδρία της Επιτροπής και να παρουσιάσει τις απόψεις του. «Σε αυτό το πλαίσιο κλήθηκε και η Εκκλησία της Κύπρου, που σεβόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι ασπαζόμαστε όλες τις απόψεις», υπέδειξε.

Πάντως, στον βουλευτή του ΑΚΕΛ θέλησε να απαντήσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι θεωρεί ότι είναι υποχρέωσή τους να ακούσουν και τις απόψεις της εκκλησίας.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, παίρνοντας το λόγο, απάντησε στον βουλευτή του ΑΚΕΛ, τονίζοντας πως σε κάθε συνεδρία που είναι παρούσα η εκκλησία, ξεκινά με τον ίδιο τρόπο. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι η Ιερά Σύνοδος θεωρεί πως το φύλο είναι δώρο από τον Θεό και καθορίζεται από το ίδιο το σώμα, δεν είναι κατά βούληση. Το νομοσχέδιο, που παρέχει τη δυνατότητα σε κάποιους να αλλάξουν το φύλο τους, αναγνωρίζει το δικαίωμά τους να αντιστρέφονται της φύσης τους, σημείωσε ο ιερωμένος.

Σημείωσε πως οι μόνες φορές που γίνεται αποδεκτό είναι οι εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όπου επιβάλλεται να γίνει η αλλαγή φύλου, λόγω ιατρικού προβλήματος και κάλεσε τη Βουλή, όπως δεν ψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να καταστήσει πρότυπο λειτουργίας τη Βουλή η Αννίτα-Έκανε τον απολογισμό

Δειτε Επισης

Να υπερψηφίσουν το ν/σ για αύξηση μισθών κρατικών υπαλλήλων καλεί τη Βουλή η Ισότητα
Να επανεξετάσουν τα μέτρα προστασίας στα ΤΑΕΠ καλεί ΟΚΥπΥ και Υπ. Υγείας ο ΠΙΣ
Στο 63% η επεξεργασία Δήλωσης Εισοδήματος
Συνεχίζεται ο αναβρασμός στις Κεντρικές-Νέα φωτιά στην πτέρυγα 4, δεσμοφύλακας στο νοσοκομείο με αναπνευστικά
Επιχορήγηση €2 εκ. για θωράκιση γεωργικών καλλιεργειών από χαλάζι και βροχή
Τιμήθηκαν οι επτά ήρωες του Φρενάρους-«Δεν δείλιασαν, δεν οπισθοχώρησαν, δεν σκιάχτηκαν»
Δύο νέες πτήσεις από Βηρυτό μεταφέρουν Αυστραλούς υπηκόους στη Λάρνακα
Καταγγέλλει παραπλανητικές προσφορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ζητά διαφάνεια και πριν από το e-kalathi
Τα παράλληλα αφηγήματα του Κυπριακού, η προσέγγιση της Τουρκίας και οι σκοπιμότητες Τατάρ
Διαδοχικά τα επεισόδια στις Φυλακές-Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο κελί του στην πτέρυγα 1Α