Η Ολομέλεια της Βουλής καταδίκασε κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, καταδίκασε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών με αφορμή την 25η Νοεμβρίου που έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

 Όπως ανέφερε προ ημερησίας διατάξεως ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος προήδρευε της Ολομέλειας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα μείζον πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

«Από τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έως τη σωματεμπορία, από τις γυναικοκτονίες έως τη σεξουαλική κακοποίηση σε εμπόλεμες ζώνες, η βία κατά των γυναικών και νεαρών κοριτσιών λαμβάνει στις μέρες μας δραματικές διαστάσεις. Η επαίσχυντη αυτή παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες μας, συνιστά ύψιστο πολιτικό ζήτημα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα εγχώρια στατιστικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, αφού οι καταγγελίες γυναικών θυμάτων βίας αυξάνονται κατακόρυφα, με τους αριθμούς να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού δεν καταλήγουν όλες οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, πανευρωπαϊκές έρευνες καταγράφουν μία στις τρεις γυναίκες να έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας. «Τα δε κύματα βίας που διογκώνονται ανά το παγκόσμιο, με την επιβολή ακραίων καθεστώτων, τα οποία παραβιάζουν βάναυσα τα δικαιώματα των γυναικών σε ζωντανή μάλιστα προβολή», συνέχισε, «δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε απαθείς ενώπιον της βαναυσότητας και των δυσοίωνων εξελίξεων».  

«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών, θέτοντας ανάμεσα στις προτεραιότητές μας τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις», είπε. 

Μεταξύ άλλων, ανέφερε, η Βουλή προχώρησε στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστής και ως «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης», ενώ έχει θεσπίσει το ιδιώνυμο αδίκημα της γυναικοκτονίας, το οποίο επισύρει την ποινή της φυλάκισης διά βίου.

«Ωστόσο, απέναντι στη βαναυσότητα της βίας, δηλώνουμε τη δέσμευσή μας για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας που θα προωθεί τη μηδενική ανοχή σε εγκλήματα έμφυλης βίας, διασφαλίζοντας συνθήκες ισότητας και ευημερίας για όλους τους πολίτες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο ο Υπουργός Γεωργίας
Η δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού ενώπιον της Επ. Εμπορίου-Βράζουν οι κοινότητες, προειδοποιούν με μέτρα
Πρόσω ολοταχώς για ψήφιση το νομοσχέδιο για την ορθοστασία εργαζομένων-Τι προνοεί
Μέχρι 8 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ»
Μείωση καταθέσεων νοικοκυριών τον Οκτώβριο, αύξηση €126,9 εκ. των εταιρειών
Ουστέλ: Δεν προκαλούν ανησυχία οι αριθμοί πώλησης γης σε αλλοδαπούς
Ξενοδοχειακή επένδυση $200 εκ. στην κατεχόμενη Βοκολίδα, σύμφωνα με τα τ/κ Μέσα
Έκοψαν ΕΕΕ και επίδομα αναπηρίας σε ηλικιωμένη ΑμεΑ-«Δημιουργούνται κοινωνικές αδικίες και στρεβλώσεις»
Χαιρετίζουν τις δηλώσεις Μιχαηλίδου για αναβάθμιση ολοήμερου σχολείου οι γονείς Δημοτικής Λευκωσίας
Το 0,30% της έκτασης στα κατεχόμενα πωλήθηκε σε αλλοδαπούς, υποστηρίζει τ/κ εργολάβος