Ιδιομορφίες εντοπίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς στην καταγγελία Μαυρογιάννη

Διευκρινίσεις από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη αναφορικά με την καταγγελία που έθεσε ενώπιον της θα ζητήσει από εβδομάδας η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, καθώς φαίνεται πως προκύπτουν κάποιες ιδιομορφίες.

Μιλώντας στις μεσημβρινές τηλεοπτικές εκπομπές του Άλφα και του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Αρχής, Χάρης Πογιατζής, γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πλευρών τη Δευτέρα, κατόπιν αιτήματος του επιτελείου Μαυρογιάννη. Εξήγησε ότι η καταγγελία έχει δύο βασικές ιδιομορφίες:

  1. Η καταγγελία προέρχεται από τον κ. Μαυρογιάννη αλλά αναφέρεται στους ισχυρισμούς άλλου προσώπου, που είναι ο γνώστης των πληροφοριών. Για να γίνει έρευνα θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με το άτομο που προβάλλει τους ισχυρισμούς.
  2. Οι πληροφορίες περιλαμβάνονται σε ένα βιβλίο εκατοντάδων σελίδων, το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί.

Ο κ. Πογιατζής επιβεβαίωσε ότι ότι αυτή είναι η μοναδική επίσημη καταγγελία που δέχθηκε η Αρχή για το περιεχόμενο του βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Μαυρογιάννης στην επιστολή του, «ο συγγραφέας καταγράφει στο βιβλίο του πράξεις και ενέργειες προσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες πιθανόν να στοιχειοθετούν «πράξεις διαφθοράς», όπως αυτός ο ορισμός προβλέπεται στον σχετικό νόμο λειτουργίας της Αρχής. Αναφέρω για παράδειγμα τη σχέση που αποδίδεται από τον συγγραφέα, μέσα από την έρευνά του, στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και σε ανθρώπους από τον άμεσο περίγυρο του με τον Ρώσσο ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ και στις ενέργειες που υποστηρίζει ο συγγραφέας ότι προέβηκαν κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι προς ικανοποίηση των ιδιωτικών του συμφερόντων».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντιδρώντας στην επιστολή Μαυρογιάννη, εξέφρασε μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ικανοποίηση «γιατί η καταγγελία προς την Αρχή θα δώσει την ευκαιρία να διερευνηθούν οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί και τα ψεύδη ενός τρίτου που, δυστυχώς, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες οδήγησαν τον κ. Μαυρογιάννη στη συγκεκριμένη καταγγελία». Διεμήνυσε, παράλληλα, ότι επιφυλάσσει πλήρως τα νομικά δικαιώματά του να κινηθεί δικαστικώς εναντίον όσων προέβαλαν, προβάλλουν ή υιοθετούν ανάλογους συκοφαντικούς ισχυρισμούς.

Επανήλθε ο Μαυρογιάννης για την καταγγελία του 

Στο μεταξύ ο υποψήφιος Πρόεδρος Αντρέας Μαυρογιάννης, επανήλθε στο θέμα, αναφέροντας πως «ο τόπος μας έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τις αξίες της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης. Ειδικά οι ασκούντες εξουσία, πρέπει να φαίνονται και να είναι πραγματικά έντιμοι υπηρέτες του λαού και του δημοσίου συμφέροντος».

Όπως αναφέρει, «θεωρήσαμε χρέος μας να πούμε τη θέση μας, καθώς κανένας θεσμός δεν ευαισθητοποιήθηκε σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα καταγγελιών που εκ πρώτης όψεως, τουλάχιστον, φαίνονται τεκμηριωμένες. Είναι εκ των ων ουκ άνευ σε παρόμοιες περιστάσεις, να υπάρχει πλήρης διερεύνηση χωρίς να προκαταλαμβάνουμε το αποτέλεσμα και χωρίς να παραβιάζουμε το τεκμήριο αθωότητας. Δεν μπορούσαμε παρά να εγείρουμε το ζήτημα προς το κατ’ εξοχήν αρμόδιο σώμα, την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς».

Τέλος, ο κ. Μαυρογιάννης προσθέτει πως «η δική μας διακυβέρνηση θα έχει ως πρώτιστο μέλημα να πατάξει τα φαινόμενα διαφθοράς».

«Επέλεξε τον δρόμο της τοξικότητας»

Στο μεταξύ, πυρά κατά του Ανδρέα Μαυρογιάννη εξαπέλυσε ο ΔΗΣΥ, κατηγορώντας τον υποψήφιο για τοξικότητα και του υπέδειξε πως έχουν όλοι χρέος να τηρούν ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού.

Στην ανακοίνωσή του, το κυβερνών κόμμα ανέφερε πως «ο δρόμος της τοξικότητας που επέλεξε ο κ. Μαυρογιάννης αποτελεί κακή υπηρεσία για την πολιτική ζωή του τόπου». Πρόσθεσε πως η αναποδογυρισμένη λογική, που θέλει τον οποιονδήποτε να πρέπει να αποδεικνύει την αθωότητα του και όχι αυτόν που καταγγέλλει να πρέπει να το στοιχειοθετεί, δεν προσφέρει στον πολιτικό βίο αλλά και στον τόπο γενικότερα.

«Χρέος όλων μας, και του κ. Μαυρογιάννη είναι να κρατήσουμε ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού στην προεκλογική περίοδο», κατέληξε ο ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 

 

Δειτε Επισης

Λ. Χριστοφόρου: Σημαντικό η Κύπρος να απορροφήσει κονδύλια €1,2 δισ. από ΕΕ
Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Άντρης Αναστασιάδου
Σε ρυθμό εξαγγελιών το ΔΗΚΟ-Την Τετάρτη κλειδώνουν οι διαδικασίες
Με τη χρυσή παγκοσμιονίκη, Μαρία Μάρκου συναντήθηκε η Αννίτα
Μαθητές και μαθήτριες στη Βουλή σε πρόγραμμα κατά του σχολικού εκφοβισμού
Στην παρουσία του Προέδρου η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του AUB Mediterraneo
Ν. Χριστοδουλίδης: Η κοινωνική δράση του ΟΠΑΠ ενισχύει τους σχεδιασμούς της Πολιτείας
Σ. Στεφάνου: Απαραίτητη η διαμόρφωση συγκροτημένης στεγαστικής πολιτικής
Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Συνεργασία, ενέργεια και Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Αννίτας-Ανολίκ