Η μικρή Κύπρος στον χάρτη των κορυφαίων πανεπιστημίων

Το «Sky is the Limit», με τη λογική ότι ο ουρανός ΔΕΝ έχει όρια, φαίνεται να είναι η εμβληματική φράση με την οποία πορεύονται κάποια από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας. Κάθε καινούργια κατάταξη των βρετανικών Times Higher Education (ΤΗΕ) World University Rankings, ανεβάζει ολοένα και πιο ψηλά στις λίστες της με τα καλύτερα ΑΕΙ παγκοσμίως, τουλάχιστον δύο από τα κυπριακά Πανεπιστήμια. Έτσι, το 2023 μπορούμε να λέμε με την εγκυρότητα που παρέχει η συγκεκριμένη διεθνής αξιολόγηση, πως δικά μας Πανεπιστήμια κατέχουν θέση ανάμεσα στο 2% των καλύτερων ιδρυμάτων του κόσμου.

Η νέα κατάταξη Times

Στη διευρυμένη έκδοση του 2023, οι Times περιλαμβάνουν 1.799 πανεπιστήμια (σε σύγκριση με περίπου 1.600 που ήταν το 2022), από σύνολο 25.000 και πλέον πανεπιστημίων που λειτουργούν παγκοσμίως, τα οποία πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια της κατάταξης. Η εν λόγω αξιολόγηση, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στον κόσμο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όχι μόνο (αφού εκτός από σπουδαστές και πανεπιστημιακούς, την συμβουλεύονται επιχειρήσεις και εργοδότες) καθώς αποτελεί ίσως, την μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων.

Τα νέα για την Κύπρο

Ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, ή αλλιώς στην παγκόσμια πανεπιστημιακή ελίτ του 2%, φιγουράρουν δύο κυπριακά. Από τη μια, το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και από την άλλη το ιδιωτικό, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Επί της ουσίας, τα αποτελέσματα αυτά ενδυναμώνουν την ανταγωνιστική θέση της χώρας μας ως ελκυστικού πανεπιστημιακού προορισμού και αποδεικνύουν πως η Κύπρος διαθέτει ακαδημαϊκά ιδρύματα υψηλής ποιότητας και ολοκληρωμένης φοιτητικής εμπειρίας, στα πρότυπα του εξωτερικού.

Ειδικά για την περίπτωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC), η ανοδική πορεία που καταγράφεται είναι θεαματική. Εφέτος,, τοποθετείται στην 157η θέση των καλύτερων πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην 2η εντός συνόρων και στην 4η σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ο πιο κάτω πίνακας, δείχνει την άνοδο του UNIC μέσα από τις κατατάξεις του οργανισμού THE, κατά την τελευταία τριετία:

Έτος

Κύπρος

Κύπρος & Ελλάδα

ΕΕ

Κόσμος

2023

#2

#4

#157

501-600

2022

#3

#6

Ανάμεσα στα 250

601-800

2021

#3

-

-

801-1000

Κυπριακή… διεθνοποίηση

Ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους υπερέχει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι αυτός της Διεθνοποίησης. Σύμφωνα, πάντοτε, με τη νέα κατάταξη Times Higher Education World University Rankings, κατέλαβε την θαυμαστή 47η θέση παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έρχεται να επιβεβαιώσει την καινοτόμο στρατηγική του UNIC για διεθνοποίηση και ειδικά, της επιτυχίας του στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης.

Δεν είναι τυχαίο, ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξενεί περισσότερους από 14.000 φοιτητές (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες. Σημαντική μερίδα των σπουδαστών του, προέρχονται από Ευρώπη και ΗΠΑ, προσθέτοντας στον πολυπολιτισμικό του χαρακτήρα και αντανακλώντας την εξέλιξή του, κατά την τελευταία δεκαετία, προς μια αναμφισβήτητα διεθνή φοιτητική κοινότητα. Έτσι, είναι 1) το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα σε αριθμό φοιτητών εντός Κύπρου, 2) το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη με γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική και 3) το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική.

Διαχρονικές διακρίσεις

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως η αξιολόγηση του 2023, που κατατάσσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου,  είναι η τελευταία μιας σειράς από διακρίσεις που έλαβε από τον εν λόγω βρετανικό οργανισμό. Ειδικότερα, το UNIC κατατάσσεται:

  • 179ο παγκοσμίως ανάμεσα στα «νέα» ακαδημαϊκά ιδρύματα, δηλαδή αυτά που έχουν λιγότερα από 50 χρόνια λειτουργίας (THE Young University Rankings 2022)
  • 122ο παγκοσμίως ανάμεσα στα πανεπιστήμια χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες (THE Emerging Economies Rankings 2022)
  • 36ο παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης (THE Impact Rankings 2022).

Οι θέσεις που καταλαμβάνει το Πανεπιστημίο Λευκωσίας ανά τομέα, το 2023

Τομέας

Κύπρος

Κύπρος και Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Ένωση

Παγκόσμιο

 

Επιχειρήσεων και Οικονομικών

1

1

35

151-175

 

Εκπαίδευσης

1*

1*

40

176-200

 

Ψυχολογίας

2

2

69

251-300

 

Κλινικής και Υγείας

2

6

142

501-600

 

Κοινωνικών Επιστημών

3

6

132

501-600

 

* μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΙΟ ΨΗΛΑ

  • 2021 στη θέση 801-1000
  • 2022 στη θέση 601-800
  • 2023 στη θέση 501-600

 

Και οι 7 ήταν… με υπεροχή

Με την σφραγίδα του Πανεπιστημίου Stanford

Στη λίστα των κορυφαίων 100.000 επιστημόνων παγκοσμίως και στο 2% των κορυφαίων ερευνητών του επιστημονικού τους πεδίου, κατατάσσονται επτά μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σύμφωνα με την κατάταξη που δημοσίευσε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ.

Τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που βρίσκονται στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως, με βάση το πιο πάνω κριτήριο αλλά και το έργο τους για το 2022, είναι οι ακόλουθοι (με αλφαβητική σειρά):

- Καθηγητής Δημήτρης Βρόντης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

- Καθηγητής Χρίστος Γεωργάλας, Ιατρική Σχολή

- Καθηγητής Michael Davidson, Ιατρική Σχολή

- Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Ιατρική Σχολή & Σχολή Επιστημών και Μηχανικής

- Καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

- Καθηγητής Αντρέας Νικολαΐδης, Ιατρική Σχολή

- Καθηγητής Mark Sullman, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών

Εσείς πώς αξιολογείτε ένα πανεπιστήμιο

Αν συνοψίσουμε όλα τα πιο πάνω, αυτό που μένει είναι πως η μικρή Κύπρος έχει κατορθώσει να εδραιώσει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη με τα καλύτερα πανεπιστήμια, προσφέροντας υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή μόρφωση και ερευνητικό έργο.

Βέβαια, τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψήφιων σπουδαστών ποικίλουν και πέραν από τις διεθνείς κατατάξεις, μετρούν κι άλλοι παράγοντες, όπως το κόστος και η όλη εμπειρία που θα αποκομίσουν. Στην προκειμένη περίπτωση, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η Κύπρος ως προορισμός για σπουδές προσφέρουν προσιτά δίδακτρα και συνολικά χαμηλότερο κόστος φοίτησης σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και άλλες χώρες.  Υπόσχεται δε, μια ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, μαζί και με την επιλογή για μερική φοίτηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus+, το οποίο παρέχει και οικονομική στήριξη.

Δειτε Επισης

Καρκίνος του προστάτη: Τι θα πρέπει να γνωρίζεις για το δεύτερο πιο συχνά διαγνωσμένο καρκίνο του αντρικού πληθυσμού;
Το Foody δημιούργησε μια νέα λειτουργία έκτακτης ανάγκης για τους διανομείς του.
Stephanis - Oι Black Friday προσφορές ξεκίνησαν και έρχονται…περισσότερες!
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφιότητες...Φιναλίστ στα WAF Awards το «The Island Private School»
Υπεύθυνη ηλεκτροκίνηση σε ένα ανυψωμένο πακέτο SUV-Το Kia EV3 είναι έτοιμο για την Ευρώπη
Με μόλις έξι ευρώ κέρδισε τα 4,2 εκατομμύρια ο Κύπριος υπερτυχερός του Τζόκερ
Το Natura Physio & Pilates μαζί με το Physio Peak Pilates ενώνονται για ένα σημαντικό σκοπό
Παρουσίαση του 1ου Επιστημονικού Εργαστηρίου Εγκλήματος στην Κύπρο
Εργαστήρια ενδυνάμωσης για γυναίκες της αγροτικής επιχειρηματικότητας