Η τάση ανάμεσα στους πολίτες για δύο κράτη και η αδιαφορία των κομμάτων

Σε τέλμα που όσο περνά ο καιρός και η Τουρκία ξεδιπλώνει τους σχεδιασμούς της, σε συνδυασμό με την αδυναμία, τόσο της δικής μας πλευράς αλλά κυρίως και των τρίτων, να την επαναφέρουν σε τροχιά συνεννόηση, μετατρέπεται σε μια επικίνδυνη κατάσταση με ορατές παγίδες και τεράστιους κινδύνους.  

Αυτό αντικατοπτρίζεται σε διάφορες εκφάνσεις. Δύο εξ αυτών είναι πρώτον, η αδιαφορία των ξένων για το Κυπριακό και δεύτερο η κάμψη των αντιστάσεων της κοινής γνώμης στην Κύπρο, σε σχέση με το επιθυμητό αποτέλεσμα στο Κυπριακό.

Σε σχέση με το πρώτο, δηλαδή την αδιαφορία του διεθνούς παράγοντα, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η όποια προσπάθεια γίνεται ή όποια πρωτοβουλία αναλαμβάνεται, δεν είναι για να ξεκλειδώσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αντιθέτως, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα στον ΟΗΕ που επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα την Κύπρο, η Λευκωσία κινεί γη και ουρανό για να μην επιτρέψει περαιτέρω εκτράχυνση της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ΟΗΕ απέρριψε συμφωνία SOFA με ψευδοκράτος-Κόβουν τον βήχα του Τατάρ οι Κινέζοι

Εξάλλου, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε το ψευδοκράτος και η Άγκυρα, θα θελήσουν να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά ούτε και πότε θα αποφασίσουν πως η πολιτική που ακολουθούν είναι αδιέξοδη και δεν πρόκειται να βρει ευήκοα ώτα πουθενά στον πλανήτη. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, ξεκαθάρισέ τη θέση της χώρας του και έκοψε τη φόρα των Τούρκων, τόσο για το θέμα της αναβάθμισης του ψευδοκράτους από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, όσο και για το θέμα της διμερούς συμφωνίας που επιδιώκει το ψευδοκράτος για να υπογράψει με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και με τις ΗΠΑ. Υπάρχουν πιέσεις και προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα για τις προκλητικές της κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πρόθεση από κανένα για να ασκήσει πιέσεις σε σχέση με την ουσία του Κυπριακού και την επανέναρξη του διαλόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο φόβος τουρκικής κλιμάκωσης κι η προσπάθεια διπλωματικής οχύρωσης της Λευκωσίας

Πρόκειται για ένα πραγματικό αδιέξοδο, που κανείς δεν προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα απεγκλωβιστούμε. Αντιθέτως το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αφήνει περιθώρια για φτηνή και ανούσια κριτική, που σε καμία περίπτωση δεν βοηθά. Αντιθέτως παρατείνει τον νεκρό χρόνο και παράλληλα φορτίζει αρνητικά την κοινή γνώμη που δεν βλέπει φως το τούνελ και ανέχεται με ευκολία να ακούει ακραίες λύσεις.

Περνώντας στο δεύτερο σκέλος των εκφάνσεων που μας επιφυλάσσουν επικίνδυνες καταστάσεις, είναι πλέον αντιληπτό, ακόμα και μέσα από τις έρευνες κοινής γνώμης που διενεργούνται ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, πως οι αντιστάσεις των πολιτών στο Κυπριακό, έχουν χαλαρώσει τόσο πολύ, που πλέον δέχονται με ευκολία, θέσεις και απόψεις που αποτελούν σημαία της μαριονέττας του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, του Ερσίν Τατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απολογείται αλλά έχει καθαρή συνείδηση για τη μη λύση του Κυπριακού ο Αναστασιάδης

Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί, η πραγματικά ανησυχητική κάρτα που αφορά το Κυπριακό στην τελευταία δημοσκόπηση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη. Στην εν λόγω κάρτα, στο ερώτημα, «εσείς προσωπικά, ποια λύση πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη για την Κύπρο;», το 36% των ερωτηθέντων απάντησε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το 18% δύο ανεξάρτητα κράτη, το 14% ενιαίο κράτος, το 13% δήλωσε να παραμείνει η κατάσταση όπως είναι σήμερα, το 6% απάντησε συνομοσπονδία δύο κυρίαρχων κρατών, το 2% ανατροπή των τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα και το 1% διπλή ένωση.

Με βάση τα αποτελέσματα ουσιαστικά το 50% των ερωτηθέντων επιδιώκουν ΔΔΟ ή ενιαίο κράτος, λύσεις δηλαδή που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βελτιώσουν και θα επιλύουν στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Κυπριακό, ενώ το υπόλοιπο 50% των ερωτηθέντων προκρίνει λύσεις, επικίνδυνες που αποτελούν και βασική επιδίωξη των Τούρκων, όπως λύση δύο κρατών, συνομοσπονδία κυρίαρχων κρατών, πόλεμο ή ακόμα και διπλή ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα παράλληλα μέτωπα των προκλήσεων και η εναπόθεση των ελπίδων μας σε τρίτους

Το ακόμα πιο ανησυχητικό, είναι πως πριν από περίπου ένα χρόνο, σε ανάλογη δημοσκόπηση, εκείνη την περίοδο ενόψει των Βουλευτικών του Μαΐου του 2021, δύο ανεξάρτητα κράτη, όπως τα οραματίζεται ο Τατάρ και η παρέα του, ενέκρινε μόλις το 4% των ερωτηθέντων, που μέσα σε ένα χρόνο υπερτριπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 18%.

Επιπλέον, ένα άλλο στοιχείο που χρήζει ανάλυσης, είναι πως τη στιγμή που εντός της Βουλής πέντε από τα επτά κόμματα της Βουλής (πλην ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ) αποδέχονται τη ΔΔΟ ως την ιδανική επιλογή για λύση του Κυπριακού, όπως πράττουν άλλωστε και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τις Προεδρικές που τυγχάνουν στήριξη από επίσης πέντε κόμματα, (πλην ΕΛΑΜ και Οικολόγων), το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι θεωρεί καλή λύση τη ΔΔΟ, είναι μόλις το 36%.

Τα πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ΡΙΚ για το Κυπριακό και η τάση που καταγράφεται για αποδοχή των απαράδεκτων θέσεων του Ερσίν Τατάρ, πέρασε στα ψηλά και δεν φαίνεται να απασχόλησε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα τα κόμματα. Τα κόμματα βέβαια, είναι απασχολημένα με τον προεκλογικό και πώς θα καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες για να στηρίξουν τον δικό τους υποψήφιο και όχι για να πείσουν τους πολίτες, ή καλύτερα να εργαστούν για να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πετύχουν αυτό που όλοι ευαγγελίζονται, αλλά στην πράξη δεν εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, τη λύση, δηλαδή, του Κυπριακού.

Δειτε Επισης

Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή