Αφήνουν τους ΑμεΑ άνω των 21 ετών στο έλεος τους-Ευρωπαϊκό κράτος χωρίς… κέντρα

Με το ερώτημα «τι θα απογίνουν τα παιδιά με αναπηρίες, όταν περάσουν τα 21;», άρχισε η κοινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας και Παιδείας, την Τρίτη στη Βουλή. Με το ίδιο ερώτημα έκλεισε, αφού παρά το γεγονός ότι ακούστηκαν όσα προσφέρει το κράτος προς αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους, απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν έχει δοθεί.

Και αυτό δεν είναι το πιο ανησυχητικό. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτό το ερώτημα έχει ειπωθεί πολλές φορές και έχει αντηχήσει άλλες τόσες στις αίθουσες της Βουλής, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί επί τάπητος, στην Επιτροπή Εργασίας. Οι απαντήσεις που δόθηκαν, αν και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές, ωστόσο δεν ήταν αυτές που απαιτούνταν για το συγκεκριμένο ερώτημα.

Για ακόμη μία φορά, οι βουλευτές άκουσαν τις τοποθετήσεις των αρμοδίων της κάθε υπηρεσίας και σηκώθηκαν από τα έδρανα της αίθουσας της Ολομέλειας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρία και απάντηση στο ερώτημά τους δεν έλαβαν, με αποτέλεσμα να ορίσουν εκ νέου συνεδρία, για το ίδιο θέμα, μετά τις Προεδρικές Εκλογές και συγκεκριμένα το Μάρτιο. Μάλιστα, οι δύο πρόεδροι των Επιτροπών, Ανδρέας Καυκαλιάς και Παύλος Μυλωνάς ανακοίνωσαν ότι μετά τις Προεδρικές και όταν εκλεγεί νέα Κυβέρνηση θα τεθούν στο τραπέζι, όλα τα κεφάλαια με στοχευμένες προτάσεις.

Αφορμή για να εγγραφεί το θέμα στις δύο επιτροπές, ήταν η πρόσφατη επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας σε διάφορα σχολεία της Κύπρου. Ανάμεσά τους και το ειδικό σχολείο Αποστόλου Βαρνάβα στο Λιοπέτρι, όπου οι βουλευτές άκουσαν τους γονείς και τις εκκλήσεις τους για ανάγκη δομών, για να πηγαίνουν τα παιδιά τους, όταν αυτά συμπληρώσουν το 21ο έτος της ηλικίας τους, καθώς βάσει της νομοθεσίας, τα ειδικά σχολεία μπορούν να αποδεχτούν μαθητές μέχρι την ηλικία των 20.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαπιστώθηκαν κενά στις πολιτικές στήριξης ΑμεΑ που συμπλήρωσαν το 21ο έτος της ηλικίας τους

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, άνοιξε το χορό των τοποθετήσεων, αναφέροντας πως τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει στα σχολεία χρονίζουν, ενώ στο σχολείο του Αποστόλου Βαρνάβα αντιμετώπισαν το σημαντικό πρόβλημα, που έχει να κάνει με τα παιδιά και την πορεία τους, όταν συμπληρώσουν το 21ο έτος της ηλικίας τους. Ο κ. Μυλωνάς υπέδειξε πως τα ειδικά σχολεία έχουν κι άλλα πολλά προβλήματα, που πρέπει να εξετάσουν, όπως το γεγονός ότι ειδικές μονάδες βρίσκονται σε λιωμένα, ωστόσο όπως εξήγησε το φλέγον ζήτημα είναι τι θα απογίνουν αυτά τα παιδιά, όταν φτάσουν σε ηλικία να αποφοιτήσουν από τα ειδικά σχολεία. «Το ερώτημα τι θα γίνουν τα παιδιά μας όταν πεθάνουμε εμείς», ένα ερώτημα που όπως υπέδειξε ακούγεται συνεχώς από τους γονείς, είναι κρίσιμο και δεν περιποιεί τιμή για κανένα, επειδή είναι ντροπή η πολιτεία να μην παρέχει στήριξη γι’ αυτά τα άτομα.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, σημείωσε πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε συζητηθεί ξανά στην Επιτροπή που προεδρεύει. Αυτό που ήθελαν να ακούσουν, όπως εξήγησε, ήταν την εικόνα που έχουν καταγράψει τα αρμόδια Υπουργεία, για την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα, για τα άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών.

Η τοποθέτηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Στη συνεδρία, παρούσα ήταν και η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, η οποία αναφέρθηκε στα προγράμματα που παρέχουν οι Υπηρεσίες που διευθύνει, για τα άτομα με αναπηρίες. Όπως υπέδειξε, με την ίδρυση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, έχουν πλέον μπει κάτω από την ίδια στέγη όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα θέματα που άπτονται των αναγκών αυτών των ατόμων, είτε πρόκειται για εικοσιτετράωρες δομές, είτε πρόκειται για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σημείωσε, δε, ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διάφορες εργασίες, όσον αφορά στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ενώ τόνισε ότι από πλευράς ΥΚΕ, όποιες περιπτώσεις καταλήξουν σε εκείνους, υπάρχει μία εξατομικευμένη προσέγγιση, είτε αφορά σε ανάγκη για φοίτηση σε κέντρο προστασίας, είτε οποιαδήποτε άλλη ανάγκη, ώστε η βοήθεια που θα δοθεί να είναι στοχευμένη.

Αναγνώρισε ότι η εν λόγω τοποθέτηση δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι δεν επιλύονται με το συγκεκριμένο τρόπο, ωστόσο τόνισε πως επιχειρείται να δίνεται μία εξατομικευμένη βοήθεια σε κάθε περίπτωση. Η κα. Κυρατζή σημείωσε πως η ίδια πρακτική εφαρμόζεται και για τις δομές εικοσιτετράωρης φροντίδας αυτών των παιδιών, που είναι περίπου 20 σε όλη την Κύπρο και επιχορηγούνται από το κράτος. Σημείωσε, καταλήγοντας, πως στόχος είναι να ενισχύονται τα προγράμματα, όπου υπάρχει η δυνατότητα.

Στο σημείο αυτό, έκανε παρέμβαση ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας τονίζοντας πως, από την περιοδεία τους στα σχολεία της Κύπρου, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι γενικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία. Όπως σημείωσε, στο Ειδικό Σχολείο Αποστόλου Βαρνάβα στο Λιοπέτρι γίνεται εξαιρετική δουλειά, όμως υπάρχουν παιδιά από βρεφική ηλικία μέχρι και 20 ετών, κάτι που η ίδια η Διεύθυνση θεωρεί ότι είναι πρόβλημα. «Χρειαζόμαστε περισσότερα λεφτά. Είναι ένα σοβαρό θέμα, που αφορά όλους, ο καταμερισμός των κονδυλίων που δίνονται από τα Υπουργεία», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Οι απαντήσεις από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης

Παίρνοντας το λόγο, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, Χριστίνα Φλουρέντζου, θέλησε να ξεκινήσει την τοποθέτησή της με την αναφορά ότι μέχρι και σήμερα παραμένουν ως Τμήμα, κάτω από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και με το νέο έτος θα μετακινηθούν στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Τόνισε ότι ήδη το Υπουργείο Εργασίας εφαρμόζει προγράμματα, όσον αφορά στην ένταξη των ατόμων με αναπηρίες, που έχουν συμπληρώσει τα 21 έτη, στην αγορά εργασίας, μόλις αποφοιτήσουν από τα ειδικά σχολεία. Εξήγησε ότι υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, για να ενημερώνονται τα παιδιά και οι οικογένειές τους, για τις θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμες και αφού μάθουν τις προτιμήσεις τους, γίνεται καθοδήγηση και τότε ξεκινά η διαδικασία ένταξής τους στην αγορά εργασίας. Η κα. Φλουρέντζου υπέδειξε πως υπάρχουν συνολικά 24 προγράμματα ενσωμάτωσης για αυτά τα άτομα και υπέδειξε ότι εντός του 2022 πραγματοποιήθηκε μία συνεδρία μεταξύ των δύο Υπουργείων (σ.σ. Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας), στην οποία αποφασίστηκε όπως γίνει μία εκστρατεία ενημέρωσης των παιδιών και των οικογενειών τους, για τα συγκεκριμένα προγράμματα. Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 380 άτομα με νοητική και ψυχική αναπηρία που είναι ενταγμένα στην αγορά εργασίας.

Η τοποθέτηση της κας. Φλουρέντζου, για τα προγράμματα που υπάρχουν όσον αφορά στην ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας, προκάλεσε την αντίδραση του Παύλου Μυλωνά, ο οποίος την ενημέρωσε πως τα εν λόγω προγράμματα απευθύνονται σε μία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, και όχι σε όλα τα άτομα με αναπηρίες, πέραν των 21 ετών, καθώς υπάρχουν και αυτά τα άτομα που δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, με την κα. Φλουρέντζου να απαντά ότι όπως είναι πρόβλημα το δικαίωμά τους στην ανεξάρτητη διαβίωση μετά τα 21, είναι και το θέμα της αγοράς εργασίας, με τον βουλευτή να της απαντά ότι το θέμα της συγκεκριμένης συνεδρίας ήταν άλλο. Πάντως, η κα. Φλουρέντζου υπέδειξε πως είχε πρόθεση να μιλήσει και για την αξιοποίηση των κοινωνικών επιχειρήσεων, ωστόσο θα μπορούσε να το προσπεράσει, αν ο κ. Μυλωνάς δεν το θεωρούσε σημαντικό, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας να επιλέγει να μην δώσει συνέχεια και να τη υποδεικνύει να συνεχίσει την τοποθέτησή της.

Συνεχίζοντας, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης σημείωσε πως αναγνωρίζοντας ότι το κλειδί για ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην εργασία είναι η δημιουργία νέων θέσεων, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες όπως αξιοποιήσουν το νόμο που ψηφίστηκε το 2020 από την Ολομέλεια της Βουλής, για ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων, ένα νόμο που προνοεί την ένταξη ατόμων με αναπηρίες στις εν λόγω επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα άτομα που τελειώνουν τα ειδικά σχολεία και δεν έχουν τις ικανότητες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να αναφερθεί στα κέντρα ημέρας, όπου πηγαίνουν, καθώς δεν είναι των αρμοδιοτήτων του Τμήματός της. Όπως σημείωσε, το δικό της Τμήμα, έχει την ευθύνη για τη δημιουργία καινούργιων σπιτιών εικοσιτετράωρης διαμονής για άτομα με νοητική αναπηρία ή αυτισμό και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημιουργηθεί εννέα κατοικίες και τρία προγράμματα υπηρεσιών, που υποστηρίζουν 48 άτομα με αυτισμό ή νοητική αναπηρία. 

«Αφήσαμε πάνω από 70 παιδιά χωρίς θερινό σχολείο»

Το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στα ειδικά σχολεία, αλλά και με τις πολιτικές για τα άτομα με αναπηρίες, που εντάσσονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ή αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή, κατέδειξαν οι μαρτυρίες των Συνδέσμων Γονέων των παιδιών με αναπηρίες. Μέσα από τις τοποθετήσεις διαπιστώθηκε ότι, βάσει των νομοθεσιών που υπάρχουν, γίνεται διάκριση ανάμεσα και στα άτομα με αναπηρίες.

Το λόγο πήρε πρώτα ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ και πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Ειδικού Σχολείου Ευαγγελισμός, Μαρίνος Νικολάου, ο οποίος θέλησε να σταθεί σε ένα σημαντικό ζήτημα, που είναι η διαχρονική, όπως τη χαρακτήρισε, άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να αναλάβει τα καλοκαιρινά σχολεία, για τα ειδικά σχολεία. Λόγω αυτής της άρνησης, όπως ανέφερε, μετά από 20 χρόνια, δεν είχαν θερινό σχολείο στον Ευαγγελισμό, με αποτέλεσμα να αφήσουν για τρεις μήνες εβδομήντα και πλέον παιδιά στο σπίτι.

Για το εν λόγω θέμα, όπως ανέφερε ο κ. Σταύρου, ως Σύνδεσμος έχει κάνει πολλές σημάνσεις, προς το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο δεν κατάφεραν να αναλάβουν ως γονείς να λειτουργήσουν το θερινό σχολείου, ούτε να πείσουν το Υπουργείο. Πρόσθεσε, δε, ότι από τη στιγμή που το βάρος πέφτει στους γονείς, είναι φυσικό να υπάρχουν προσκρούσεις μεταξύ των γονιών. Μάλιστα, το θέμα είναι τόσο σοβαρό, που ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Ευαγγελισμού, έπαθε δύο διαδοχικά εμφράγματα, λόγω των προστριβών με άλλους γονείς.

«Είναι ένα φλέγον ζήτημα και δεν μπορούμε να αποκλείουμε τα παιδιά μας από τη γενικότερη εκπαίδευση. Στα άλλα σχολεία, τα θερινά σχολεία είναι υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, στα ειδικά σχολεία ξαφνικά δεν είναι στο Υπουργείο Παιδείας», κατέληξε.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Σταύρος Σταύρου, ιδρυτής του Κέντρου Ημέρας «Δικαίωμα Ελπίδας» στη Λάρνακα. Ένας πατέρας, που έζησε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι γονείς τους, όταν συμπληρώσουν το 21ο έτος της ηλικίας τους και αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του Κέντρο Ημέρας, για να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά που δεν έχουν που να πάνε όταν συμπληρώσουν τα 21 τους έτη, να έχουν ένα χώρο όπου θα συνεχίζουν την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Κέντρο Ημέρας που προσφέρει σε άτομα με αναπηρία το «Δικαίωμα ελπίδας»

Όπως ανέφερε ο κ. Σταύρου, το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, καθαρά από χορηγούς, οι οποίοι πληρώνουν τα έξοδα και το προσωπικό που εργάζεται στο Κέντρο Ημέρας, ενώ σημείωσε πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη στήριξη. Σημείωσε ότι είναι δίπλα τους η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και οι ΥΚΕ.

Μέσα από τις εμπειρίες του, αφού το Κέντρο Ημέρας δημιουργήθηκε όταν ο γιος του ήταν στην ηλικία των 24 ετών, κατάλαβε ότι είναι σημαντικό θέμα τι συμβαίνει όταν τα παιδιά με αναπηρίες συμπληρώσουν τα 21 έτη και αποφοιτήσουν από τα ειδικά σχολεία, καθώς όπως ανέφερε, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, όλα αυτά τα χρόνια, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες, τις οποίες αν δεν συνεχίσουν να δουλεύουν θα ξεχάσουν.

«Αν δεν τρέξουμε ορισμένα άτομα, ιδιωτικά, σε συνεργασία με την υφυπουργό Πρόνοιας, τα μωρά μας δεν έρχονται στα κέντρα ημέρας για να τα προσέχουν. Τα παιδιά έρχονται στα κέντρα ημέρας για να συνεχίσουν αυτά που έκαναν στα ειδικά σχολεία. Δεν μπορούμε εμείς να σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια. Υπάρχουν πολλά πράγματα, στα οποία μπορούμε να εργαστούμε για να μην χάσουν τα παιδιά τις ικανότητες που έχουν. Δεν μπορώ να αφουγκραστώ την ανάγκη να δημιουργήσουμε νέα κέντρα, αλλά να μην στηρίζουμε τα υφιστάμενα», κατέληξε.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για Σύνδρομο Down, Στέλιος Θεοδώρου, τόνισε πως από το 2021 είχαν γράψει σε όλα τα Υπουργεία υπομνήματα και σχετικό είναι το υπόμνημα που έστειλαν προς το Υπουργείο Εργασίας, για το θέμα της κατοικίας. Όπως υπέδειξε, πέραν από τα σπιτάκια στην κοινότητα, τα άτομα με σύνδρομο Down θα μπορούσαν να διαμένουν σε ιδιόκτητες κατοικίες, ωστόσο τα άτομα με νοητική αναπηρία το στερούνται αυτό. Σημείωσε, παράλληλα, ότι όπως είναι σήμερα η νομοθεσία, δεν μπορούν να αποκτήσουν περιουσία τα άτομα με νοητική αναπηρία. «Πώς θα μπορούσαν να έχουν το δικό τους σπίτι, για να έχουν φροντιστές να τους προσέχουν; Στο θέμα απασχόλησης. Οι τυφλοί δικαιούνται δωρεάν μεταφορά, τα άτομα με νοητική αναπηρία γιατί δεν το δικαιούνται;».

Στη διαφορετική αντιμετώπιση των ατόμων με νοητική αναπηρία, σε σχέση με άτομα με σωματική αναπηρία, όπως είναι οι τυφλοί, στάθηκε και ο Σταύρος Βρόντης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου για Αυτισμό «Μαζί». Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του υπάρχουν διακρίσεις στις υπηρεσίες που έχουν τα άτομα με διαφορετικές αναπηρίες, υποδεικνύοντας πως τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να οδηγούν και πρέπει να τα μεταφέρουν τρίτοι, ωστόσο δεν έχουν δικαίωμα στην δωρεάν μεταφορά, όπως οι τυφλοί.

Αναφορικά με το πρόβλημα με το μη δικαίωμα περιουσίας, για τα άτομα με νοητική αναπηρία, ο κ. Βρόντης υπέδειξε πως είναι ένα αναχρονιστικό θέμα που υπάρχει στις νομοθεσίες και αυτό επιβάλλει απαράδεκτες πρακτικές στις οικογένειες των συγκεκριμένων παιδιών. Ο κ. Βρόντης σημείωσε πως το ίδιο το κράτος επιβάλλει αυτές τις πρακτικές, επειδή δεν αφήνει τους γονείς να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους καταθέσεις και περιουσίες. Όσον αφορά στις ΥΚΕ, έθεσε στο τραπέζι την απορία πώς μπορούν να προσφέρουν όσα αναφέρουν, όταν είναι υποστελεχωμένες και στερούνται από εξειδικευμένο προσωπικό, για να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες.

Συνεχίζοντας, υπέδειξε πως οι διαδικασίες για διάφορες υπηρεσίες και προγράμματα, που προσφέρει το κράτος, που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες είναι δαιδαλώδεις, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να τα παρατούν. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρακολουθούνται.

Στη δική του τοποθέτηση, ο Ηλίας Δημητρίου, πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Σώματος Εθελοντών, σημείωσε πως το συγκεκριμένο θέμα, για τα άτομα άνω των 21, είναι αρκετά σημαντικό καθώς απασχολεί και τους εθελοντές, αφού σε αυτούς εναπόκειται αν θα φτιάξουν δομές, για να απασχολούνται αυτά τα άτομα. Και από την πλευρά του, αναγνώρισε ότι υπάρχει μία περίεργη κατανομή των πόρων, όσον αφορά στις δομές που λειτουργούν σε ιδιωτικό επίπεδο, ενώ πρόσθεσε πως η Κύπρος βρίσκεται στα τελευταία σκαλιά, σε διεθνή επίπεδα, όσον αφορά στις παροχές και πρόνοιες για τα συγκεκριμένα άτομα. Τόνισε πως πρέπει να γίνουν πολλά από το κράτος, για αυτά τα άτομα, επειδή είναι κρίμα να καταλήγουν σε ορφανοτροφεία ή γηροκομεία, όταν πεθάνουν οι γονείς τους.

Αντιπαράθεση Μυλωνά-Νικολαΐδη

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης, υπέδειξε πως παρόλο που γίνεται μεγάλη προσπάθεια, οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν για τα άτομα με αναπηρίες. Αναφερόμενος στα ειδικά σχολεία, ο κ. Νικολαΐδης τα χαρακτήρισε δομές διαχωρισμού, όπου δεν γίνονται τα βασικά και οι γονείς ψάχνουν ιδρύματα να πάρουν τα παιδιά τους. Πρόσθεσε πως πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερες πολιτικές, ώστε περισσότερα παιδιά να μεταβαίνουν στο Γενικό Σχολείο και αυτός είναι ο λόγος που χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες, δεν έχουν απολυτήριο, αφού είτε πήγαν σε ειδικές μονάδες, είτε δεν τέλειωσαν το σχολείο.

Οι αναφορές του κ. Νικολαΐδη για τα ειδικά σχολεία προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας, ο οποίος υπέδειξε πως τα ειδικά σχολεία επιτελούν ένα εξαιρετικό έργο και η δουλειά που γίνεται είναι αρκετά καλή. Ο Νικολαΐδης απάντησε ότι είναι καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών για ενιαία εκπαίδευση. Χωρίς να χάσει την ευκαιρία, ο κ. Μυλωνάς του απάντησε πως είναι καιρός να αφήσουν τα συνθήματα στην άκρη και ότι υπάρχουν γονείς που είπαν στους βουλευτές ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να παραμένουν τα παιδιά τους περισσότερο στα ειδικά σχολεία, κάτι που μαρτυρά την καλή δουλειά που γίνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»
Προς απόρριψη της συλλογικής σύμβασης, λόγω συγκεκριμένου όρου, οδεύουν οι συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών
Μόνιμη αστυνομική παρουσία ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΤΑΕΠ-Διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία ασφάλειας
Συνεχίζονται οι πτήσεις για μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο από Βηρυτό
Παίρνει τα πάνω της η θερμοκρασία, αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου
Κατεβάζουν ρολά για δύο ώρες στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας-Στο Προεδρικό οι νοσηλευτές
Ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων-«Οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν το σκηνικό»
Ασφαλιστικές δεν καλύπτουν ηλικιωμένους για άδειες κυκλοφορίας-Ζητά εξηγήσεις η Βουλή
Να υπερψηφίσουν το ν/σ για αύξηση μισθών κρατικών υπαλλήλων καλεί τη Βουλή η Ισότητα