Το επίτευγμα του 2018, ένα ανιαρό διάλειμμα και η... επιβράβευση του 2022
06:29 - 19 Νοεμβρίου 2022

Ήταν 28 Αυγούστου του 2018. Υπό κανονικές συνθήκες η Λευκωσία θα έμοιαζε με έρημη πόλη, αφού ως γνωστό τους καλοκαιρινούς μήνες, η πλειοψηφία των κατοίκων της, επιλέγουν τα παραθαλάσσια ή τα ορεινά θέρετρα για να αποφύγουν την αφόρητη ζέστη που προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Εκείνη η Τρίτη ωστόσο ήταν διαφορετική. Πέραν των δέκα χιλιάδων εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων αλλά και πολίτες, άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους και ενώθηκαν με μια φωνή, έχοντας γραμμένο στα μπλουζάκια τους το μήνυμα, «όχι στη διάλυση του δημόσιου σχολείου».
Η πιο μαζική συνδικαλιστική κινητοποίηση του 21ου αιώνα στην Κύπρο είχε ονοματεπώνυμο. Ήταν αυτό του τότε υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη ο οποίος λίγους μήνες προηγουμένως, μετά τη μεγάλη νίκη του Νίκου Αναστασιάδη στις Προεδρικές Εκλογές, διορίστηκε στη θέση του υπουργού και επιχείρησε να εφαρμόσει τέτοιες Μεταρρυθμίσεις και να επιφέρει τέτοιες αλλαγές που μπήκε στο στόχαστρο των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αλλά και του κάθε εκπαιδευτικού που απαιτούσαν την απομάκρυνση του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν είδαν με καλό μάτι τον διορισμό Κώστα Χαμπιαούρη στην ΕΕΥ
Τελικά ο κ Χαμπιαούρης, αφού χρειάστηκε Προεδρική παρέμβαση έκανε πίσω, απέσυρε τις προτάσεις του και παρέμεινε στη θέση του για περίπου ενάμιση χρόνο για να αντικατασταθεί στη συνέχεια από τον Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος δεν έδειξε πρόθεση να προωθήσει τις προτάσεις του προκατόχου του. Ο κ. Χαμπιαούρης, μπορεί να απομακρύνθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο δεν αποσύρθηκε από τα κοινά. Αντιθέτως διορίστηκε ως Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων. Σε ένα πόστο δηλαδή με σαφώς λιγότερες αρμοδιότητες και κατ΄ επέκταση συγκρούσεις.
Σήμερα σχεδόν τρία χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από το Υπουργείο Παιδείας, επανέρχεται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον διόρισε στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Την Επιτροπή δηλαδή που είναι υπεύθυνοι για τους διορισμούς, τις μεταθέσεις, τις προαγωγές και τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών .Ο κ. Χαμπιαούρης, ο πρώην υπουργός Παιδείας που συγκρούστηκε όσο κανένας άλλος με τους εκπαιδευτικούς, θα είναι πλέον υπεύθυνος μέχρι το 2028 για το ποιοι θα διορίζονται, ποιοι θα εξορίζονται, ποιοι θα τυγχάνουν ευνοϊκής μετάθεσης και ποιοι θα πηγαίνουν στον… Πύργο, για να εκτελέσουν το καθήκον τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βάζει με τους δάσκαλους ο Πρόδρομος-«Εγωιστικά συντεχνιακή και οπισθοδρομική προσέγγιση»
Ακόμα κι αν ο ίδιος επιχειρήσει να λειτουργήσει αψεγάδιαστα, με διαφάνεια και τηρώντας τους κανονισμούς, αναμφίβολα θα υπάρξουν κι εκείνες οι περιπτώσεις, όπου εκπαιδευτικοί θα του αποδώσουν ρεβανσισμό. Πρόκειται, χωρίς καμία αμφιβολία για έναν διορισμό ο οποίος αναμφίβολα εν ευθέτω χρόνο θα προκαλέσει αντιδράσεις, θα φέρει διαμαρτυρίες και θα βρεθεί στο επίκεντρο νέων δεινών για το δημόσιο σχολείο.
Μάλιστα πρόκειται για διορισμό εξαετίας, τον οποίο θα είναι υποχρεωμένη να ανεχτεί και η νέα Κυβέρνηση που θα εκλεγεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο, αφού η θητεία του κ. Χαμπιαούρη και των υπολοίπων μελών της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, θα κρατήσει μέχρι και τον Νοέμβριο του 2028.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στελέχωση σχολείων συζήτησαν Υπουργός Παιδείας και ΕΕΥ
Πηγαίνοντας λοιπόν στο κομματικό σκέλος του διορισμού Χαμπιαούρη, πολλοί είναι αυτοί που απέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κομματικά κίνητρα για τον συγκεκριμένο διορισμό. Τον κατηγόρησαν δηλαδή, κυρίως στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστές, πως πρόκειται για καθαρά προεκλογικό διορισμό που στόχο έχει να ευνοήσει την κομματική υποψηφιότητα.
Το ερώτημα βεβαίως που γεννιέται εδώ, είναι πώς ευνοείται στην προκειμένη περίπτωση η υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου, από τον διορισμό ενός πρώην υπουργού Παιδείας, ο οποίος κατάφερε να στρέψει όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου, σοβαρό ποσοστό του οποίου ήταν παραδοσιακή ψηφοφόροι της δεξιάς και λίγους μήνες πριν τις Εκλογές, να ακουμπήσει για μια ακόμα φορά τις ευαίσθητες χορδές τους και να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά που με τίποτα δεν θα ήθελε ο ΔΗΣΥ και ο Αβέρωφ Νεοφύτου;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετωπική σύγκρουση ΠΟΕΔ με Προδρόμου για προδημοτική-«Επιδιώκει κρίση στην εκπαίδευση»
Αν και επίσημα δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για τον διορισμό Χαμπιαούρη, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι με ετήσιο μισθό που αγγίζει τις 90 χιλιάδες ευρώ, κάποιοι στην Πινδάρου δηλώνουν ενοχλημένοι, παραπέμποντας στα γεγονότα του 2018.. Την ίδια ώρα στο ΑΚΕΛ υπήρξε έντονη αντίδραση με ανακοίνωση, ενώ αντίδραση υπήρξε και από τον Αχιλλέα Δημητριάδη. Ο ίδιος ο Κώστας Χαμπιαούρης με μήνυμα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε πως, «έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης και των καθηκόντων που αναλαμβάνω, σας διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλω το άπαν των δυνάμεών μου για να ανταποκριθώ με επιτυχία κι επάρκεια σε αυτά».
Μια άλλη πτυχή που εμμέσως συγκρούεται ακόμα και με τις εξαγγελίες του ίδιου του Αβέρωφ Νεοφύτου, έχει να κάνει με τη μονιμότητα και τη θητεία των κρατικών αξιωματούχων. Ουκ ολίγες φορές, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διαχώρισε τη θέση του από τα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα, επισημαίνοντας την ανάγκη η εκάστοτε κρατικοί αξιωματούχοι να έχουν συγκεκριμένο χρονικό όριο θητείας. Δεν γίνεται, είχε πει ο Αβέρωφ Νεοφύτου να διορίζεται κάποιος στα σαράντα του σε μια θέση και να ξέρουμε πως θα μείνει εκεί μέχρι να συνταξιοδοτηθεί.
Στην προκειμένη περίπτωση ο Κώστας Χαμπιαούρης και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, μπορεί να έχουν θητεία έξι ετών, αλλά ουσιαστικά παραμονές εκλογών, λίγο πριν αποχωρήσει από το λόφο του Προεδρικού ο Νίκος Αναστασιάδης, δέσμευσε μια ολόκληρη Κυβέρνηση, για το ποιοι θα αποφασίζουν για το ποιοι εκπαιδευτικοί θα διορίζονται, θα προάγονται και θα μετατίθενται, χωρίς να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας, σε περίπτωση που η νέα Κυβέρνηση, θέλει να εφαρμόσει διαφορετική φιλοσοφία και πολιτική.
