Από «άγιος των παιδιών», στην κόλαση των καταγγελιών-Ποιος είναι ο πατέρας Αντώνιος

Εδώ και 24 χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο για τη φιλανθρωπική του δράση. Είναι η «ψυχή» της «Κιβωτού του Κόσμου», αποκαλούμενος από πολλούς και «άγιος των παιδιών». Τις τελευταίες δύο ημέρες, όμως, ο πάτερ Αντώνιος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.  

«Να μην υπάρξει άλλος άνθρωπος να βρεθεί σε αυτή τη θέση», ευχήθηκε ο πάτερ Αντώνιος και δηλωτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει. «Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο κι αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και "γκρίζες ζώνες" ελέγχου και επιβολής του νόμου» δήλωσε προς επίρρωσιν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοκάρει νέα κατάθεση-«Ο πατήρ Αντώνιος έβαζε το χέρι του μέσα στο μαγιό μου»

Οι σοκαριστικές καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών σε δομές της ΜΚΟ είναι καταιγιστικές. Ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, η οποία πήρε καταθέσεις και υπέβαλε ήδη το σχετικό υλικό στην παραγγέλλουσα αρχή.

Ο ίδιος, παραδέχεται το «μεγάλο κύμα καταγγελιών», δηλώνει λυπημένος αλλά και αγανακτισμένος. «Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος. Έχω ακούσει για σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για θεραπευτικά προγράμματα σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά ήταν έγκλειστα» είπε στην ΕΡΤ. Η πρεσβυτέρα του, Σταματία Γεωργαντή είπε πως υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες και ότι τα παιδιά που μίλησαν στις Αρχές μπορεί να είναι υποκινούμενα. Εκτίμησε δε ότι κάποια παιδιά εκδικούνται λόγω του ότι δεν τους επετράπη η παραβατική συμπεριφορά στην Κιβωτό του Κόσμου.

Ο π. Αντώνιος ξεκίνησε από εφημέριος στον Κολωνό

Η ιστορία του στη δημόσια ζωή του τόπου ξεκινά από το 1998, όταν υπηρετούσε ως εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό. Εκεί ήταν που παρατηρούσε από το παράθυρό του τη ζωή σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες τότε περιοχές της Αθήνας. Παιδιά εγκαταλειμμένα, μπλεγμένα στα ναρκωτικά και την εξαθλίωση ήταν η εικόνα που λάμβανε καθημερινά από τον περίγυρό του, φυτρώνοντας μέσα του την ανάγκη για συνδρομή και βοήθεια.

«Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. Μοιράστηκα το σπίτι τους, την πλατεία και το γήπεδο. Μέσα από τον αθλητισμό και τα πρωταθλήματα βγήκαν τα θετικά τους στοιχεία. Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, όπως αυτά, τι να του πεις;  Ότι ο Χριστός σώζει; Τα ακούει βερεσέ», γράφει ο ίδιος στο σημείωμα που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σταδιακά, άρχισε να γεννιέται στο μυαλό του η ιδέα μιας οργάνωσης που θα προσφέρει σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους». Και κάπως έτσι γεννήθηκε η «Κιβωτός του Κόσμου», αρχικά με την προσπάθεια του ίδιου και της συζύγου, Σταματίας Γεωργαντή, και αργότερα με την συνεισφορά του απλού κόσμου, που εμπιστεύτηκε τον πατέρα Αντώνιο και θέλησε να συνδράμει στο έργο του.

Διακρίσεις και βραβείο του Καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη

Το έργο του πατέρα Αντώνιου αναγνωρίστηκε ευρέως, τόσο από τους κατοίκους του Κολωνού όπου και ξεκίνησε τη δράση του, όσο και από όλους τους πολίτες και τους επίσημους φορείς σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικό της αποδοχής που απολάμβανε είναι το γεγονός ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» αναδείχθηκε σε κορυφαία ΜΚΟ στην Ελλάδα για το 2016 η «Κιβωτός του Κόσμου».

 

Τιμητική, άλλωστε, ήταν η παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στα εγκαίνια του νέου κέντρου φροντίδας του μη κυβερνητικού Οργανισμού στον Κολωνό το 2017. Ένα χρόνο αργότερα, αποφασίστηκε η παραχώρηση ακινήτου του ΕΦΚΑ στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό. Και παρόλο που η υπόθεση «ξεμπλόκαρε» μόλις φέτος, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας η διάταξη αποσύρθηκε από το υπουργείο υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το 2018, όμως, θεωρείται σπουδαία χρονιά για τον πατέρα Αντώνιο, καθώς τότε ήταν που κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη. Πρόκειται για θεσμό που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 και με το βραβείο επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών.

Γιατί δεν βραβεύτηκε από την ΠτΔ Με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα

Μάλιστα, η Προεδρία της Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι του 2021 ότι επρόκειτο να βραβεύσει με τον χρυσό σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος. τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς που θα βραβεύονταν ήταν και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, ο οποίος δεν υπέγραψε τις βραβεύσεις και τελικά ακυρώθηκαν.

Η μήνυση για ρατσιστική συμπεριφορά

Σε αυτή την μεγάλη πορεία, ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να μην υπάρχουν και προβλήματα. Το 2017, η διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου» εξέφρασε την αντίθεσή της στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ) στη θέση «18» στο Αίπος της Χίου, με επιχείρημα τους κινδύνους που «επιτείνονται λόγω του ότι η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (όπου π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η σχετική επιστολή.

Την θέση αυτή ακολούθησε μηνυτήρια αναφορά για ρατσιστική συμπεριφορά και δημόσια υποκίνηση μίσους της οργάνωσης και του επικεφαλής της, πατέρα Αντώνη Παπανικολάου, την οποία κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

«Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά της ΜΚΟ “Κιβωτός του Κόσμου” και του επικεφαλής της παπά-Αντώνη Παπανικολάου αναφορικά με δύο ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές επιστολές τους, το 2017 και το 2019, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η μήνυση.

Οι σοκαριστικές καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών

Και παρόλο που η παραπάνω υπόθεση δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις, μία καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας το μεσημέρι της 17 Νοεμβρίου, ήρθε για να «ταρακουνήσει» για τα καλά τα θεμέλια της «Κιβωτού». Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, υπάρχει σωρεία καταγγελιών για ασέλγεια/σεξουαλική κακοποίηση αλλά και σε ξυλοδαρμούς, λεκτική κακοποίηση και κακές συνθήκες διαβίωσης σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Την Πέμπτη, μάλιστα, κατέθεσε ένα 19χρονο αγόρι, το οποίο περιέγραψε ότι σε ηλικία 15 ετών υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από δύο άνδρες εργαζομένους στη δομή υπό την απειλή ότι αν μιλήσει θα υποστεί συνέπειες η οικογένειά του. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ο ανήλικος κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι της Κιβωτού του Κόσμου ασελγούσαν σε βάρος του από το 2020 έως μερικούς μήνες πριν, στις αρχές του 2022.

Φέρεται, μάλιστα, να κατήγγειλε ότι δεν είναι το μόνο παιδί που έχει υποστεί τέτοια κακοποίηση από τα εν λόγω άτομα στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου. Ειδικότερα, το αγόρι κατήγγειλε ότι αλλά δύο παιδιά έχουν υποστεί κακοποίηση στη δομή, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ανάλογα περιστατικά και για τις δομές σε Αθήνα, Πειραιά, Χίο, Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Βόλο και Καλαμάτα.

  

Οι καταγγελίες, λένε πρόσωπα που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση και μίλησαν στο iefimerida, αγγίζουν όχι μόνο εργαζόμενους αλλά και ιδρυτικά μέλη της «Κιβωτού του Κόσμου», υψηλόβαθμα πρόσωπα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν υπεράνω πάσης υποψίας.

Η πρώτη αντίδραση της «Κιβωτού του Κόσμου»

Απαντώντας στις καταγγελίες, η «Κιβωτός του Κόσμου» με ανάρτησή της στο facebook ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει τίποτε για τις καταγγελίες κακοποίησης ανηλίκων στις δομές της.

 Τι λένε Κράτος και Εκκλησία για τις καταγγελίες

Θέση για τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν πάρει ήδη κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος και η Δόμνα Μιχαηλίδου, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως «ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για άλλους» και την υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να τονίζει πως «κακώς δεν μίλησαν νωρίτερα όσοι λένε πως γνώριζαν».

Την πρώτη -ανεπίσημη- αντίδραση είχε την Παρασκευή και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον εκπρόσωπο τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών, να τονίζει πως η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή και ότι δεν είναι υπό την εποπτεία της αλλά πρόκειται για ένα αυτόνομο έργο του πατέρα Αντωνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, παρότι του η Αρχιεπισκοπή είχε προτείνει κάποια στιγμή στον πατέρα Αντώνιο να ιερουργήσει, εκείνος επέμεινε ότι θα συνεχίσει να επιτελεί το έργο του στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 31χρονος για την έκρηξη στους Αμπελοκήπους-Φέρεται να είναι παλιός γνώριμος των Αρχών
Κατήγγειλε τον σύντροφό της πως τη χτύπησε και την έσυρε με το αυτοκίνητό του στη Λάρισα
Αποκαλύψεις Ειρήνης Μουρτζούκου-«Θα βρεθώ σε χαντάκι αν πω ποιος είναι ο πατέρας των παιδιών μου»
Ένα χρόνο μετά απάντησαν σε καταγγελία για βρεφονηπιοκομικό σταθμό οι ΥΚΕ-«Λειτουργεί χωρίς άδεια»
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκλονιστική μαρτυρία ανακρίτριας-«Εννιάχρονη δεν άντεχε άλλο στα χέρια του παππού της»
Ξεπέρασαν τις 1.860 οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μέσα σε επτά χρόνια
Έντεκα υποθέσεις επιθέσεων σε ντελιβεράδες σε δύο μήνες-Συνελήφθησαν 18 άτομα, ανάμεσα τους και ανήλικοι
Τραμπ, Μασκ και Κένεντι τρώνε χάμπουργκερ και υπόσχονται: Να ξαναδώσουμε στην Αμερική την υγεία της από... αύριο
Δικάζεται σήμερα ο σύντροφος της 41χρονης εγκύου και ο φίλος του για τη δολοφονία της
Τι σημαίνει η απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς