Η απουσία αντανακλαστικών και απαρχαιωμένη νοοτροπία για κακοποιήσεις παιδιών

Μπορεί η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων κοριτσιών από τον καθηγητή τους, η οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας να έχει χαρακτηριστεί από την Αστυνομία ως μια από τις μεγαλύτερες που είχαν ποτέ ενώπιον τους, ωστόσο προκαλεί ερωτηματικά η στάση που κρατούν οι εκπαιδευτικοί φορείς.

Πέραν της δημόσιας καταδίκης και τη διαπίστωση πως πρόκειται για μια θλιβερή υπόθεση, δεν υπήρξε επί της ουσίας, ούτε από τη συντεχνία των καθηγητών, ούτε από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας αντίδραση, ώστε να διασφαλιστεί η απομάκρυνση του καθηγητή από τις σχολικές μονάδες. Του εναντίον, οι καθηγητές διά του εκπροσώπου τους δείχνουν να κρατούν αποστάσεις και χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τις δεκάδες καταγγελίες από μαθήτριες, αναμένουν να ξεκαθαρίσει το κατά πόσον πρόκειται για ψευδή καταγγελία. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, βρίσκεται στο ακουστικό μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την Αστυνομία για να αποφασίσει τη διαθεσιμότητα του εν λόγω καθηγητή.

Παρόλα αυτά, είναι άξιο απορίας πως μέσα από δημόσιες δηλώσεις μπορεί να καταρρίπτονται οι καταγγελίες παιδιών που είχαν το θάρρος να μιλήσουν, με αναφορές μάλιστα όπως το «μπορεί και να παρεξηγηθεί ένα άγγιγμα στον ώμο», κάτι το οποίο δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ. Επίσης προκύπτει και ένα άλλο σημαντικό ερώτημα, το πώς θα μπορούν τα θύματα και ο πιθανός θύτης τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ερευνών, να βρίσκονται στον ίδιο χώρο δηλαδή στο σχολείο.

Είναι εμφανές πως μέσα από την στάση κάποιων προκύπτει ότι, η τάση που έχουμε ως κοινωνία, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να προχωράμε βάζοντας στην άκρη την ψυχολογία των θυμάτων κακοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποστάσεις ΟΕΛΜΕΚ για καταγγελίες κατά καθηγητή-«Κάποιες φορές το άγγιγμα παρεξηγείται»

Βέβαια, η επαγρύπνηση που χρειάζεται να έχουν οι εμπλεκόμενοι σε τέτοιας φύσεως ζητήματα, είναι όπως φαίνεται απούσα και σε αυτή την σοβαρή υπόθεση. Είναι σε αυτά τα αντανακλαστικά που πρέπει να υπάρχουν,  στα οποία αναφέρθηκε μιλώντας στον REPORTER, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, τονίζοντας πως το τεκμήριο της αθωότητας είναι δικαίωμα κάθε πολίτη, ωστόσο θα πρέπει να παραμερίζονται τα συνδικαλιστικά συμφέροντα γιατί είναι ένα εμπόδιο που ορθώνεται κάθε φορά που διερευνώνται αδικήματα.

Η κα Μιχαηλίδου εξήγησε πως, λόγω του γεγονότος ότι η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, θα πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις. Όπως είπε, «δεν είναι συνδικαλιστικό το θέμα και πρέπει να προστατέψουμε τα θύματα που σε αυτή την περίπτωση είναι παιδιά. Το εάν είναι ψευδείς ή αληθείς οι καταγγελίες είναι κάτι που θα αποδειχθεί στο Δικαστήριο. Στην περίπτωση που καταχωρηθεί υπόθεση ο καθηγητής, χωρίς δεύτερη σκέψη, θα πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Δεν μπορεί ο υποτιθέμενος θύτης να συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με τα θύματά του. Αυτό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζει τάχιστα αυτές τις καταστάσεις».

Το ενθαρρυντικό σε υποθέσεις σαν αυτή, είπε η κα Μιχαηλίδου, είναι πως τα θύματα σπάζουν τον κύκλο της σιωπής και τολμούν να μιλήσουν παρόλο που πρόκειται για σχέση εξουσίας και εξάρτησης, δηλαδή της σχέσης που έχει ο καθηγητής με τις μαθήτριές του. «Προσωπικά, θεωρώ περισσότερο σημαντικά τα βήματα που γίνονται από τα θύματα, που αφήνουν πίσω την ντροπή που μπορεί να νιώθουν και καταγγέλουν τα εγκλήματα, γιατί η σεξουαλική κακοποίηση περιβάλλεται γύρω από ένα πέπλο μυστηρίου. Όταν όμως τα θύματα ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα παιδιά, θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις λεπτομέρειες που προβάλλονται, ώστε να μην επαναθυματοποιούνται», κατέληξε η  Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεγαλύτερη υπόθεση στα χρονικά οι καταγγελίες κατά καθηγητή-Επέκταση ερευνών

Η στάση της κοινωνίας για το τι θεωρείται σεξουαλική κακοποίηση

Μπορεί να έγιναν σοβαρά βήματα στα σχολεία, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται πιθανά θύματα κακοποίησης, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, αφού όπως διαπιστώνεται από τα λεγόμενα του μέλους του Συμβουλίου «Φωνή» και Διευθύντριας του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, Μαρία Επαμεινώνδα, κάποιοι κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το όνομα του σχολείου, δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία σε τέτοιου είδους σοβαρά ζητήματα. Κατέδειξε μάλιστα, πως κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τι ακριβώς θεωρείται σεξουαλική κακοποίηση. Όπως διατύπωσε η κα Επαμεινώνδα «κάποιοι ορίζουν στο μυαλό τους ως σεξουαλική κακοποίηση τον βιασμό, αλλά αφορά κάθε άγγιγμα που μπορεί να δεχθεί ένα παιδί, ακόμη και ένα χάδι. Ένα παιδί, όπως και ο ενήλικας μπορεί να αντιληφθεί εάν ένα άγγιγμα είναι διαφορετικό. Δεν είμαι δικαστής για να δικάσω τις αναφορές του οποιουδήποτε, ζούμε όμως σε μια χώρα που υπάρχει το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που μπορεί να έχουν κακοποιήσει ή μπορεί να κακοποιήσουν σεξουαλικά ένα παιδί. Ούτε πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια, όπως μπορεί να θεωρούν κάποιοι, να εκδικηθούν τον καθηγητή. Πρέπει να δούμε τα θέματα αυτά πολύ πιο σοβαρά και να σταματήσουμε σαν κοινωνία να έχουμε την νοοτροπία του “σιώπα να περάσουμε”».

Αυτό στο οποίο καταλήγει η κα Επαμεινώνδα είναι πως θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη ως ενήλικες στα παιδιά και να δημιουργούμε τον χώρο να μιλήσουν και να μην σιωπούν.

Πάντως, οι έρευνες της Αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και είναι στα αρχικά στάδια, ωστόσο πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις, αφού ο αριθμός των καταγγελιών από μαθήτριες κατά του εν λόγω καθηγητή είναι ο μεγαλύτερος που έχει ληφθεί για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Για την διερεύνηση της υπόθεσης θα κληθούν για κατάθεση και καθηγητές, ενώ το διάταγμα οκταήμερης κράτησης του ύποπτου καθηγητή, δεν αποκλείεται να ανανεωθεί για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν τίθεται σε διαθεσιμότητα ο καθηγητής που συνελήφθη για κακοποίηση μαθητριών

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Επιτυχημένη η διάσωση της νεογέννητης φώκιας «Παναγή»
Ισχυροί άνεμοι, βροχές και χιόνια στο μενού του καιρού-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Συντηρείται το κτήριο του Γενικού Χημείου μέχρι να βρεθεί εργολάβος για ανέγερση νέου
«Ήμουν 13 χρονών.... Είπαν μας να πηαίνεται θκυό θκυό μπροστά να σας παίζουμε, έτρεξα τζαι γλύτωσα»
Ξεκίνησε την ετοιμασία πρωτοκόλλου το Υπ. Υγείας για τη δομή αυτιστικών ατόμων στη Λεμεσό
Έξι χιλιάδες το μέτρο θα στοιχίσει το μισό έργο του δρόμου Πάφου με Πόλη-Πάνω από 100 εκ. το κόστος
Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας