Φετόπιττα σαλιγκάρι

Χαριτωμένη και νόστιμη! Συνταγή από Ελένη Λαζάρου

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 450 γρ. νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 140 γρ. λάδι
  • 5 γρ. αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι Φαρίνα 00
  • 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο

Γέμιση

  • 300 γρ. φέτα
  • 300 γρ. αναρή φρέσκια (χωρίς αλάτι)
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γλ. baking powder
  • 1 κ.γλ. δυόσμο, αποξηραμένο

Συναρμόλογηση

  • 1 αυγό
  • 1 κ.γλ. γάλα
  • 2 κ.σ. ασπρισμένο σουσάμι

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • πλαστική μεμβράνη
  • ταψί
  • αντικολλητικό χαρτί
  • πλάστης
  • κουτάλι
  • μαχαίρι
  • πιρούνι
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 450 γρ. νερό, 1 φακελάκι μαγιά, 10 γρ. ζάχαρη, 140 γρ. λάδι και ζεστάνετε 1 λεπτό 30 δευτερόλεπτα/ 37°C/ταχύτητα 3.

Βήμα 2

Προσθέστε στον κάδο 500 γρ. αλεύρι φαρίνα 00, 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο, 5 γρ. αλάτι και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 3

Ρυθμίστε Ζύμη/1 λεπτό, με τη βοήθεια της σπάτουλας.

Βήμα 4

Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα και ρυθμίστε ξανά Ζύμη/1 λεπτό 30 δευτερόλεπτα με τη βοήθεια της σπάτουλας, αν χρειαστεί.

Βήμα 5

Βάλτε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 300 γρ. φέτα, 300 γρ. αναρή, 2 αυγά, 1 κουταλάκι baking powder, 1 κουταλάκι δυόσμο και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5, με τη βοήθεια της σπάτουλας. Μεταφέρετε σε μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Καλύψτε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Μοιράστε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη και ανοίξτε με πλάστη σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο πλάτους 17 εκ. Με ένα κουτάλι, βάλτε γέμιση κατά μήκος της ζύμης στην κάτω άκρη του φύλλου και τυλίξτε μια φορά (ένα γύρο). Με ένα μαχαίρι, χαράξτε κάθετες γραμμές (παράλληλες με το πλάτος του φύλλου), αφήνοντας 2 εκ. στην πάνω άκρη του φύλλου, χωρίς να το χαράξετε. Η κάθε γραμμή να έχει μήκος 5 εκατοστά περίπου και η απόσταση μεταξύ των γραμμών να είναι 4 εκατοστά. Τυλίξτε σε ρολό.

Βήμα 4

Βάλτε το ρολό στο ταψί, που αφήσατε στην άκρη, ξεκινώντας από το κέντρο του ταψιού για να σχηματιστεί σιγά-σιγά το σαλιγκάρι. Επαναλάβετε, μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση.

Βήμα 5

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Επικάλυψη

Βήμα 1

Χτυπήστε 1 αυγό με το πιρούνι, προσθέστε 1 κουταλάκι γάλα και 2 κουταλιές ασπρισμένο σουσάμι. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείψτε το σαλιγκάρι και ψήστε για περίπου 40 λεπτά (180°C) ή μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

Βήμα 2

Μεταφέρετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει λίγο και σερβίρετε

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι