Παίρνει θέση για παρακολουθήσεις η Μόσχα-«Δεν είναι εγγυημένα προστατευμένες οι συνομιλίες Ρώσων»

Η Ρωσία παρακολουθεί επισταμένως το συνεχιζόμενο σκάνδαλο και τις αποκαλύψεις σχετικά με τη χρήση από «τις Αρχές σειράς ευρωπαϊκών κρατών κατασκοπευτικών προγραμμάτων για πολιτικούς σκοπούς» και καλεί τους Ρώσους πολίτες, που διαμένουν ή μετακινούνται στην ΕΕ να λαμβάνουν υπόψη τους ότι οι συνομιλίες τους δεν μπορούν να είναι «εγγυημένα προστατευμένες», δήλωσε στην εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου ο αναπληρωτής επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.  

Αναφερόμενος στο σχέδιο έκθεσης της αρμόδιας ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιβάν Νιτσάγεφ παρέθεσε την εκτίμηση ότι «η ηγεσία σειράς χωρών της Ευρώπης (Πολωνίας, Ελλάδας κ.ο.κ.) χρησιμοποιούσε δραστήρια τα κατασκοπευτικά προγράμματα Pegasus, Predator κ.ά. (κυρίως ισραηλινής παραγωγής)», σημειώνοντας ότι «χρησιμοποιούνταν για την παρακολούθηση μη αρεστών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρηματικών κύκλων, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε ότι «οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποδειχθέντα προγράμματα αγοράζονταν από τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις μέσω εξειδικευμένων εταιρειών, οι οποίες είχαν έδρα στη Βουλγαρία και την Κύπρο» και σύμφωνα με τα στοιχεία τους «τα κράτη αυτά μετατράπηκαν σε πραγματικό “ασφαλές λιμάνι” για την επανεξαγωγή κατασκοπευτικών προγραμμάτων λόγω της ανεπάρκειας της εθνικής νομοθεσίας και των μηχανισμών ελέγχου της δραστηριότητας των ΙΤ εταιρειών». Ο Ρώσος διπλωμάτης συμπλήρωσε ότι «η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε εν τοις πράγμασι από την κυπριακή ηγεσία κατά τις κοινοβουλευτικές ακροάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα μετά τη δημοσίευση της αναφερθείσας έκθεσης της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου».

«Αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση πραγμάτων ως παράδειγμα κατάφωρης παραβίασης των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η ΕΕ, η οποία έχει συνηθίσει να καταγγέλλει με διδακτικό τόνο άλλους για “μη δημοκρατικότητα”, επέδειξε στην πράξη αδυναμία να ελέγξει την αποχαλίνωση των ολοκληρωτικών τάσεων στο έδαφός της», δήλωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

«Η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί επιβεβαιώνει ότι σήμερα στην ΕΕ ουδείς μπορεί να είναι εγγυημένα προστατευμένος από την καταγραφή των συνομιλιών από πλευράς ξένων μυστικών υπηρεσιών. Καλούμε επιτακτικά τους Ρώσους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν, είτε μετακινούνται στην ΕΕ, να λαμβάνουν υπόψη αυτό το δεδομένο κατά τη χρήση τηλεπικοινωνιακών-πληροφοριακών συσκευών» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δολοφόνος εξιχνίασε τον φόνο της γυναίκας του δέκα χρόνια μετά-Αποκάλυψε στον γιο τους πού την έθαψε
Η πρώτη αντίδραση των συριακών κουρδικών δυνάμεων στην έκκληση Οτσαλάν-«Δεν σχετίζεται με εμάς στη Συρία»
Καίει το Ισραήλ εσωτερική έρευνα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου-«Πλήρης αποτυχία»
Βελτιώνεται συνεχώς η κατάσταση της υγείας του πάπα Φραγκίσκου
Απελευθέρωσε 643 Παλαιστίνιους κρατούμενους το Ισραήλ-Η Χαμάς παρέδωσε τις σορούς τεσσάρων νεκρών
Έκκληση Οτσαλάν για επίλυση του Κουρδικού-Καλεί τα μέλη του ΡΚΚ να καταθέσουν τα όπλα
ΒΙΝΤΕΟ: Η μεγάλη μελανιά στο χέρι του Τραμπ στη συνάντηση με τον Μακρόν, την κάλυψε με μακιγιάζ
Η γέφυρα των 16 εκ. ευρώ που αποδείχθηκε ελαττωματική μόλις σε τέσσερις μήνες (pics)
Ο Σουλτάνος αποφάσισε και διέταξε-Συνελήφθη ο δήμαρχος του Μπεϊκόζ που ανήκει στην αντιπολίτευση
Ο λόγος που ο Τραμπ θέλει πάση θυσία τα ορυκτά της Ουκρανίας-Η κρίσιμη συνάντηση της Παρασκευής