Αύξηση καταγγελιών στην Αρχή της Διαφθοράς, επίκεινται άλλες κατά αξιωματούχων
06:31 - 17 Νοεμβρίου 2022
Σε ρυθμούς πλήρους λειτουργίας, αναμένεται να μπει μέχρι το τέλος η νεοσυσταθείσα Αρχή Κατά της Διαφθοράς, αφού πλέον, μετά κι από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην επιτροπή Νομικών της Βουλής, για τους κανονισμούς λειτουργίας της, το μόνο που απομένει, είναι αυτοί να εγκριθούν και από την Ολομέλεια της Βουλής.
Και μπορεί η Αρχή να μην είναι ακόμη πλήρως λειτουργική, ωστόσο, συνεχίζει να δέχεται καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, από πολίτες ή ακόμα και από αξιωματούχους που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς, και οι οποίοι θεωρώντας πως οι αρμόδιες Αρχές δεν θα το διερευνούσαν όπως θα έπρεπε, περίμεναν τη σύσταση της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Μόλις χθες ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών, μετά τη συζήτηση που έγινε, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά πως οι κανονισμοί θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια και θα ψηφιστούν μέσα στον Δεκέμβριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νομική Υπηρεσία για πόρισμα Κατσουνωτού: Μελετάται, τίποτα ανακοινώσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής η Αρχή έχει ενώπιον της περίπου 20 καταγγελίες, εκ των οποίων δύο από αυτές προέρχονται από τη Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους και η δεύτερη από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε σχέση με την Ειδική Έκθεση που ετοίμασε για το θέμα των πολιτογραφήσεων. Σε σχέση με τις καταγγελίες που διαβίβασε η διεύθυνση των Φυλακών σχετικά με μαρτυρίες και στοιχεία που λήφθηκαν, ότι οι δύο εκ των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας, βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με μέλη της δύναμης και προσέγγιζαν πρόσωπα, προκειμένου να καταθέσουν στη δεύτερη έρευνα εναντίον των Κεντρικών Φυλακών. Πρόκειται για τέσσερις μαρτυρίες οι οποίες αναφέρουν πώς προσεγγίστηκαν και μάλιστα πως τους προσφέρθηκαν ανταλλάγματα, είτε για να βοηθηθούν σε ποινικές υποθέσεις που έχουν εναντίον τους, είτε με την αίτηση αποφυλάκισης συγγενικών τους προσώπων.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει ενώπιον της Αρχής καταγγελία σε βάρος κρατικού αξιωματούχου με τους ισχυρισμούς να θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαροί και να χρήζουν ενδελεχούς διερεύνησης. Επιπλέον οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως επίκεινται και νέες καταγγελίες ενώπιον της Αρχής, κι αυτές σε σχέση με ισχυρισμούς για διαφθορά από αξιωματούχους, και οι οποίες μάλιστα θα συνοδεύονται από στοιχεία και έγγραφα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιμιλιανίδης: Η Νομική Υπηρεσία έχει όλα τα έγγραφα, δικό της θέμα τι θα πράξει
Εξάλλου, το γεγονός ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς, πέραν από τις επώνυμες καταγγελίες, δέχεται και ανώνυμες, δεν αποκλείεται πως μετά από την έγκριση των κανονισμών θα υπάρξει νέος κύκλος καταγγελιών για μια σειρά υποθέσεων, τα στοιχεία των οποίων παρέμεναν κλειστά σε διάφορα συρτάρια, διαφόρων άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ρόλος της πολιτείας και ποιοι πρέπει να φοβούνται την Αρχή κατά της Διαφθοράς
Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί θεωρούν πως το επόμενο διάστημα, το οποίο μάλιστα θα χαρακτηρίζεται από την κορύφωση του προεκλογικού, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του Φεβρουαρίου, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιους, ενώ για κάποιους άλλους, αυτό αποτελεί το μεγάλο τους φόβο, αφού με τίποτα δεν θα ήθελαν να ανοίγουν παλιές υποθέσεις, να ξεσκονίζονται στοιχεία που βρίσκονται αφημένα σε διάφορα συρτάρια και να βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο.
Σε σχέση με τη λειτουργία της Αρχής, αυτό που σημειώνεται από την πρώτη της ηγεσία, είναι πως λόγω του όγκου εργασίας που έχει ήδη συγκεντρωθεί και ενόψει της έγκρισης των κανονισμών λειτουργίας της, θα τεθούν προτεραιότητες στις έρευνες που πραγματοποιούνται με τις υποθέσεις που κρίνονται ως πιο σοβαρές και αφορούν κρατικούς αξιωματούχους, να προηγούνται των υπολοίπων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο πρώτες καταγγελίες στην Αρχής κατά της Διαφθοράς-Ζυμώσεις για κανονισμούς
Ο πρώτος πονοκέφαλος για την Αρχή, είναι η διστακτικότητα και η άρνηση με την οποία κάποιοι τεχνοκράτες, κυρίως δικηγόροι και λογιστές που κλήθηκαν για να αναλάβουν τη διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων, αρνήθηκαν ευγενικά, σημειώνοντας πως λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών και την εμπλοκή συγκεκριμένων αξιωματούχων, δεν θα ήθελαν να συγκρουστούν με ανθρώπους που κατέχουν θέσεις-κλειδί και να κάνουν κακό στην καριέρα τους, υπό τον φόβο... αντιποίνων.
Σε αυτό το πλαίσιο η Αρχή κατέφυγε σε άλλη λύση προσελκύοντας ανθρώπους από το εξωτερικό για να αναλάβουν τη διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων, αφενός για να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η άρνηση των Κυπρίων και αφετέρου για να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα στην έρευνα, αφού θεωρείτε πως ένας τρίτος ο οποίος ούτε γνωρίζει ούτε τον γνωρίζουν εντός του κυπριακού συστήματος εξουσίας, θα καταφέρει να φέρει εις πέρας την αποστολή του με υψηλό βαθμό επιτυχίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα στοιχεία μας δακτυλοδείχνουν για παρακολουθήσεις, άρνηση για διερεύνηση