Τα βάζει με την ΕΕ για την στάση της κατά της απόφασης ΟΤΚ για ψευδοκράτος ο Ολγκούν

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν αντέδρασε σε προηγούμενη δήλωση του εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Νοεμβρίου κατά της αποδοχής του ψευδοκράτους ως μέλους-παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Σύμφωνα με τον ίδιον, αυτή η στάση «αντικατοπτρίζει την υποκρισία της ΕΕ» στο Κυπριακό.

Ο κ. Ολγκούν ισχυρίζεται ότι η νέα απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών «θα εξυπηρετήσει την εξάλειψη της άδικης ανισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο και την επίτευξη ενός δίκαιου συμβιβασμού που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία φέρεται να αναγνωρίζεται από τον εκπρόσωπο, μετατράπηκε βίαια σε ελληνοκυπριακή δημοκρατία από τους Ελληνοκύπριους εταίρους από τον Δεκέμβριο του 1963, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών και των αμετάβλητων βασικών κανόνων του Κυπριακού Συντάγματος του 1960, το οποίο θεσπίστηκε με τη θέληση των δύο πλευρών αντανακλώντας την κυριαρχική ισότητά τους» αναφέρει η τοποθέτηση του κ. Ολγκούν. 

«Παρόλο που η κυβέρνηση αυτή αναφέρεται ως νόμιμη κυβέρνηση στο ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 4ης Μαρτίου 1964, εξακολουθεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τους θεμελιώδεις κανόνες της ΕΕ», ισχυρίζεται ακόμη ο συνεργάτης του Τ/κ ηγέτη, ο οποίος προσθέτει ότι η «η ΕΕ προώθησε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς τη συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς, του ισότιμου ιδρυτικού εταίρου αυτής της δημοκρατίας, και παρά την απαγόρευση που περιέχεται στο Σύνταγμα της Κύπρου του 1960, τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της Κύπρου και ιδιαίτερα το άρθρο 1 της Συνθήκης Εγγυήσεων, και παρά τις αντιρρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και των κυβερνήσεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Η τοποθέτηση του κ. Ολγκούν συνεχίζεται με κριτική στην ΕΕ για την στάση που τηρεί στο Κυπριακό και με τον ισχυρισμό ότι «η ΕΕ παρέχει προνόμια στην ε/κ πλευρά». Επίσης, εμπεριέχει τον ισχυρισμό ότι «ο λόγος για την αποτυχία εξεύρεσης μιας δίκαιης, μόνιμης και ρεαλιστικής λύσης στο Κυπριακό δεν είναι η αναγνώριση της τδβκ, όπως ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος» αλλά η «ανισότητα» όπως λέει, λόγω ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό το πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου-«Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων»
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα