Θέλει επανεκτίμηση διακρατικών σχέσεων «μετά τις εκλογές» ο Ερντογάν

Μετά τις εκλογές θα επανεκτιμήσουμε τις σχέσεις μας με χώρες που υπάρχουν προβλήματα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο και τη Συρία.

Επιστρέφοντας από την Ινδονησία, ο Τούρκος Πρόεδρος ερωτηθείς για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο της Συρίας Ασσάντ είπε ότι «δεν υπάρχουν αιώνιες μνησικακίες, θυμοί και αγανάκτηση, στην πολιτική. Όταν έρθει η ώρα, κάθεσαι, το αξιολογείς, και μπορείς να κάνεις μια επανεκτηνηση. Αυτή τη στιγμή, ως Τουρκία, μπορούμε να επανεξετάσουμε τις σχέσεις με χώρες με τις οποίες αντιμετωπίζουμε δυσκολίες σε αυτά τα θέματα. Ειδικά μετά τις εκλογές του Ιουνίου, μπορούμε να το κάνουμε ξανά από την αρχή. Και κατά συνέπεια, ελπίζω να συνεχίσουμε τον δρόμο μας».

Για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι συζήτησαν το θέμα των F16 λέγοντας πως «η δουλειά είναι εντελώς στα χέρια του Μπάιντεν, είναι ευαίσθητος σε αυτό». «Θα συνεχίσουμε τις σχέσεις μας σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Μιλώντας για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Προεδρο ανέφερε ότι «απλώς του είπα 'Εμμανουήλ, με προκαλείς σε κάποια σημεία, έχουμε ξαναμιλήσει'. Είπες 'οι κυρίες τα πάνε καλά, αλλά εμείς δεν τα πηγαίνουμε καλά'. Απάντησε 'Όχι, όχι, τα πάμε καλά, είχαμε πολύ καλές συνομιλίες εδώ σήμερα. Ας συνεχίσει έτσι’. Είπα ‘Ας μην επιτρέψουμε κανένα πρόβλημα’».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα με τη Γαλλία είναι το ζήτημα για το σύστημα αεράμυνας SAMP-T. Ωστόσο επανέλαβε πως στη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό για αυτό το θέμα, του είπε ότι ‘υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα’.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε και την τουρκική αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «έχουμε ήδη συνηθίσει η αντιπολίτευση να μην νιώθει τον πόνο» για γεγονότα όπως οι επιθετικές ενέργειες της Κωνσταντινούπολης. «Αυτή η αντιπολίτευση είναι η αντιπολίτευση που βαδίζει χέρι χέρι με τρομοκράτες από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη. Δεν μας ξενίζει αυτή η αντιπολίτευση. Δεν μας ξενίζει η στάση τους. Δεν ενεργούν ήδη μαζί με την επέκταση του PKK στο κοινοβούλιο; Δρουν μαζί. Εξάλλου, αυτοί οι άνθρωποι δεν εκφράζουν ήδη τρομοκρατική ρητορική; Εκφράζουν», ανέφερε. 

Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «προκαλεί σκέψεις το γεγονός ότι το Καλό Κόμμα (Iyi Party) συμβαδίζει με αυτούς. Γιατί βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι ή στην ίδια θέση με αυτούς; Αυτό φυσικά προκαλεί σκέψεις. Ειδικά τέτοια εποχή. Ελπίζουμε ότι θα επανεξετάσουν τη θέση τους για να φύγουν από αυτό το τραπέζι των 6 και να κρατήσουν εθνική στάση». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «δηλώσεις όπως ‘αυτή η επίθεση συνδέεται με τις επερχόμενες εκλογές’ εντάσσεται επίσης στο σενάριο τρόμου που προσπαθεί να διαδώσει η τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά η προνοητικότητα του έθνους μου και του πολίτη μου είναι πολύ υψηλή. Δεν μπαίνει ποτέ σε αυτά τα παιχνίδια».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκινά από την Ε.Ε επιχείρηση «ανθρωπιστικής αερογέφυρας» για τον Λίβανο
Ανώμαλη προσγείωση για βρετανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που είχε προορισμό την Κύπρο
Αεροσκάφος της Turkish Airlines προσγειώθηκε επειγόντως στη Νέα Υόρκη όταν ο κυβερνήτης πέθανε εν πτήσει
Τρομοκρατική η επίθεση με μαχαίρι στο Ισραήλ-Έξι τραυματίες, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση
Έξι τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Χαντέρα-Βίντεο από τη σύλληψη υπόπτου
Συγκλονιστικές εικόνες-Προσομοίωση δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν ο κυκλώνας Μίλτον χτυπήσει τη Φλόριντα
Σε συναγερμό οι Αρχές στο Ισραήλ έπειτα από επίθεση με μαχαίρι-Τραυματίστηκαν τρία πρόσωπα
Στη δημοσιότητα το βίντεο της εξαΰλωσης μαχητών της Χεζμπολάχ που σκότωσαν Ισραηλινό λοχαγό στον Λίβανο
Ιράν: Τα κράτη του Κόλπου να μην επιτρέψουν τη χρήση του εναέριου χώρου τους εναντίον μας
Επιστήμονες πέταξαν κοντά στον τυφώνα Μίλτον-Βίντεο με τις αναταράξεις και τις αντιδράσεις τους