Είπε ναι η Ρωσία για καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές των κρατών-μελών της G20, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου της Ρωσίας, συμφώνησαν στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής στην Ινδονησία, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου, παρά την αντίσταση που πρόβαλε αρχικά η Μόσχα, οι δυτικές χώρες κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μερικές ώρες πριν από τη συνέντευξη τύπου του κ. Μισέλ, διπλωμάτες έλεγαν πως η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί το να συμπεριληφθεί το επίμαχο απόσπασμα στο κείμενο. Η ανακοίνωση αναμένεται πως θα κάνει λόγο για πόλεμο — όχι για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η έγκριση της Ρωσίας πιθανόν αποτελεί ένδειξη πως η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να λογαριάζει στην υποστήριξη της Κίνας στους κόλπους της G20, όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε αναγγείλει νωρίτερα πως θα γινόταν αυτή η παραχώρηση. Ο κ. Λαβρόφ, που εκπροσωπεί τον κ. Πούτιν στη σύνοδο κορυφής, διαβεβαίωσε πως η τελική ανακοίνωση θα γινόταν αποδεκτή.

Η διήμερη σύνοδος της G20 ξεκίνησε σήμερα. Πέραν της ΕΕ, αντιπροσωπεύονται 19 χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η οικοδέσποινα Ινδονησία.

Το διεθνές πολιτικό και οικονομικό φόρουμ αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του διεθνούς εμπορίου και το 60% του πληθυσμού της υφηλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Middle East Eye: Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει την Τουρκία για την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Ιράν
ΒΙΝΤΕΟ: Πίδακες λάβας ύψους ως και 300 μέτρα εκτόξευσε το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη
Οι Ευρωπαίοι πιέζουν το Ιράν να αποδεχθεί τον μηδενικό εμπλουτισμό σε ουράνιο-Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Γενεύης
Πούτιν: «Ανησυχώ για έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που βαλλιστικός πύραυλος κτυπά παιδικό σταθμό στο Ισραήλ
ΟΗΕ: Το Ισραήλ περιμένει από τους Ευρωπαίους «σθεναρή θέση» απέναντι στο Ιράν
Αυτή είναι η πρόταση τεσσάρων σημείων από τους Ευρωπαίους προς το Ιράν για αποκλιμάκωση με το Ισραήλ
«Είμαι ζωντανός, έτοιμος να θυσιαστώ»-Ανατροπή με στενό σύμβουλο του Χαμενεΐ που είχαν κηρύξει νεκρό οι Ισραηλινοί
«Η κρίση Ισραήλ-Ιράν είναι σύμπτωμα ενός αποτυχημένου, ηγεμονικού και στρατιωτικοποιημένου διπλωματικού πλαισίου»