Κόλλησε η βελόνα στην Τουρκία, δύο κράτη ή τίποτα-«Ανοιχτή πληγή η Κύπρος»

«Η λύση στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο με δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη. Δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτό το μονοπάτι», δήλωσε στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μουσταφά Σέντοπ. 

Μιλώντας χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, καταδίκασε την προδοτική τρομοκρατική επίθεση στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «η Κύπρος είναι μια πληγή και μια πληγή για εμάς», ενώ είπε ότι «ο δρόμος προς την ανακήρυξη» του ψευδοκράτους «ήταν δύσκολος».

Ο τουρκοκυπριακός «λαός», είπε, «αγωνίζεται για ισότητα και δικαιοσύνη για περισσότερο από μισό αιώνα» και ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την ειρήνη και την ηρεμία στο νησί και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ισχυριζόμενος ακόμη ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αποδέχθηκαν τις προτάσεις της Τουρκίας για συνεργασία και λύση και υπομόνευσαν τη σταθερότητα και τη συνεργασία, ο κ. Σέντοπ ανέφερε ότι ο τουρκικός «λαός» δεν αποδέχθηκε ποτέ και δεν πρόκειται να αποδεχθεί «τη μετατροπή της τ/κ κοινότητας σε μειονότητα, την παραίτηση της από τα δικαιώματα της ή επιβολή της ε/κ κυριαρχίας επί των Τ/κ». 

Ο κ. Σέντοπ ανέφερε επίσης ότι «έχει καταστεί σαφές ότι μια λύση στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο με δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη. Δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτό το μονοπάτι. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει μειονότητα ο τουρκοκυπριακός λαός, που είναι το κύριο στοιχείο του νησιού. Θα κάνουμε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσει ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι εξίσου κυρίαρχος και ίσος με τους Ελληνοκύπριους».

Είπε ακόμα πως «όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες, για εμάς δεν υπάρχει βόρεια Κύπρος ή νότια Κύπρος, υπάρχουν μόνο ανεξάρτητα, ισότιμα και κυρίαρχα κράτη».

Αναφερόμενος στην ένταξη των κατεχομένων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την ιδιότητα του παρατηρητή, ο κ. Σέντοπ ισχυρίστηκε ότι «η συμμετοχή σε έναν διεθνή οργανισμό με τη συνταγματική ονομασία είναι ένα ορόσημο».

Ο κ. Σέντοπ μίλησε στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στα κατεχόμενα για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος προς την τδβκ».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Ερσίν Τατάρ και εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Σέντοπ βρίσκεται στα κατεχόμενα στα πλαίσια των «εορτασμών» για την ίδρυση του ψευδοκράτους. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα
«Ατυχείς και διχαστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις συμβούλου Ερντογάν για Ουστέλ ο Τατάρ
Εισηγείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Σερντάρ Ντενκτάς