BINTEO: Ακτιβιστές πέταξαν πετρέλαιο σε πίνακα του Γκούσταβ Κλιμτ στην Αυστρία

Στο τελευταίο τέτοιο επεισόδιο με στόχο αριστούργημα διάσημου ζωγράφου, οι αυστριακής και γερμανικής καταγωγής ακτιβιστές της οργάνωσης Last Generation πέταξαν πετρέλαιο στο έργο «Θάνατος και Ζωή» του Κλιμτ, με το μουσείο να επιβεβαιώνει το συμβάν σημειώνοντας: «Ελπίζουμε να μην έχει καταστραφεί ο πίνακας».

«Συντηρητές επιχειρούν να καθορίσουν κατά πόσον υπέστη βλάβη ο πίνακας, που προστατεύεται από γυαλί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του μουσείου, Κλάους Ποκόρνι.

Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Last Generation μέσω των social media, διακρίνονται δύο μέλη της να πετούν με μπουκάλι ένα μαύρο υγρό στο φημισμένο έργο του Αυστριακού ζωγράφου, προτού τους συλλάβει το προσωπικό του μουσείου.

«Σταματήστε την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Οδεύουμε τρέχοντας προς μια κλιματική κόλαση», φώναξε ο ένας από τους ακτιβιστές.

Η είσοδος στο μουσείο Leopold ήταν δωρεάν σήμερα, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που χρηματοδοτεί ο αυστριακός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV.

Αρκετά αριστουργήματα Τέχνης έχουν δεχθεί το τελευταίο διάστημα επιθέσεις στην Ευρώπη στο πλαίσιο διαμαρτυριών για την έλλειψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ακτιβιστές κόλλησαν τα χέρια τους σε έργο του Φρανσίσκο Γκόγια στη Μαδρίτη, έριξαν σούπα σε πίνακες του Βίνσεντ βαν Γκογκ στο Λονδίνο και στη Ρώμη και λιωμένες πατάτες σε ένα αριστούργημα του Κλοντ Μονέ.

Στον απόηχο των διαδηλώσεων αυτών, δεκάδες κορυφαία μουσεία και πινακοθήκες του πλανήτη σε κοινή διακήρυξή τους την περασμένη εβδομάδα επεσήμαναν ότι οι ακτιβιστές για το κλίμα που επιτίθενται σε πίνακες «υποτιμούν πολύ σοβαρά» τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν. Τη δήλωση υπέγραψαν οι διευθυντές άνω των 90 παγκοσμίου φήμης μουσείων, περιλαμβανομένου του Λούβρου στο Παρίσι, της Galleria Uffizi στη Φλωρεντία και του Guggenheim της Νέας Υόρκης.

Πηγή: iefimerida

Δειτε Επισης

Middle East Eye: Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει την Τουρκία για την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Ιράν
ΒΙΝΤΕΟ: Πίδακες λάβας ύψους ως και 300 μέτρα εκτόξευσε το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη
Τον αμανέ τους για διώξεις σφετεριστών συνεχίζουν οι τούρκοι-«Θα υπάρξει απάντηση αν συνεχιστούν»
Οι Ευρωπαίοι πιέζουν το Ιράν να αποδεχθεί τον μηδενικό εμπλουτισμό σε ουράνιο-Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Γενεύης
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Για περιφερειακές εξελίξεις συνομίλησαν Ρούμπιο-Κόμπος
Πούτιν: «Ανησυχώ για έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»
Δεν κατάλαβα την έκρηξη, τυφλώθηκα και κάηκα, λέει ο 19χρονος που τραυματίστηκε στο νοσοκομείο Σερρών
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που βαλλιστικός πύραυλος κτυπά παιδικό σταθμό στο Ισραήλ
Συστάσεις Γερμανικού ΥΠΕΞ προς τουρίστες στην Κύπρο-Ζητά αυξημένη προσοχή και συνετή συμπεριφορά