«Το κλειστό Βαρώσι έγινε ανοικτό, ινσιαλλαχ να γίνουν βήματα αναγνώρισης του ψευδοκράτους»

Στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσίου πήγαν ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ και ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ μαζί με τον «πρόεδρο» της «βουλής», Ζορλού Τορέ και τον «δήμαρχο» Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτερ.  

Μιλώντας στον ανταποκριτή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, ο κ. Σεντόπ είπε ότι «πλέον το κλειστό Βαρώσι έγινε ανοικτό». Επισκέφθηκε ο ίδιος, πρόσθεσέ, την περιοχή το 2017. «Είναι ένα βήμα που χάλασε το παιχνίδι, πολύ σημαντικό από πολλές απόψεις», δήλωσε αναφερόμενος στο άνοιγμα της περιοχής.

Από το 1983 μέχρι σήμερα, συνέχισε, η Τουρκία και το ψευδοκράτος συνέχιζαν με καλή θέληση τις συνομιλίες με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση. Ήταν σημαντικό θέμα, είπε, η αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά η επίτευξη λύσης στο νησί τους άφησε «στο περίμενε». «Αποδεικνύεται όμως ότι οι Ε/κ δεν έχουν καμία πρόθεση να κάνουν συμφωνία γιατί βασικά δεν αποδέχονται την ύπαρξη των Τ/κ στο νησί. Δεν είναι δυνατόν αυτό το πρόβλημα στην Κύπρο να παραμένει άλυτο. Είναι απαραίτητο να το προσεγγίσουμε με ένα νέο παράδειγμα, μια νέα αντίληψη» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στη νέα πολιτική του Ερσίν Τατάρ, την οποία η Τουρκία στηρίζει από την αρχή – όπως σημείωσε – λέγοντας πως «πλέον η πραγματικότητα στο νησί είναι δύο διαφορετικά κράτη. Μετά την αποδοχή αυτής της πραγματικότητας, εάν γίνουν διαπραγματεύσεις, συνομιλίες, θα είναι μεταξύ δύο κρατών. Αυτό είναι μια θέση. Απτή έκφραση αυτής της θέσης είναι το άνοιγμα του Βαρωσίου».

Με αυτό το βήμα, συνέχισε, έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν επιλογές πέρα και έξω από την «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος (ΣΣ: εννοεί ότι το Βαρώσι είναι έδαφος του ψευδοκράτους). «Κι αυτό ανησύχησε τους Ε/κ, αναφέρομαι στην διοίκησή τους» γιατί βλέπουν, είπε, πως οι Ε/κ που έμεναν στο Βαρώσι καθώς και ξένοι, δείχνουν το ενδιαφέρον τους.

«Ίνσιαλλαχ να γίνουν βήματα αναγνώρισης του ψευδοκράτους», είπε ο Μουσταφά Σεντόπ από την παραλία του Βαρωσιού, επαναλαμβάνοντας ότι το πρώτο βήμα ήταν το καθεστώς του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Το άνοιγμα του Βαρωσίου ωφέλησε το ψευδοκράτος και τουριστικά και οικονομικά, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ. Πολιτικά, συνέχισε, θα ενισχύσει το «τουρκικό κράτος» - εννοώντας το ψευδοκράτος - στην ανατολική Μεσόγειο λέγοντας ότι πλέον η παλιά πολιτική έχει μείνει πίσω κι επαναλαμβάνοντας ότι εάν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο αυτή θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στην συνεργασία «δύο κρατών».

Μουσταφά Σεντόπ και Ερσίν Τατάρ έχουν προγραμματισμένη συνάντηση το απόγευμα στα κατεχόμενα ενώ ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής θα επισκεφθεί και την «βουλή» όπου θα έχει συνάντηση με τον «πρόεδρό» της, Ζορλού Τορέ. Αναμένεται να αναχωρήσει από τα κατεχόμενα αργότερα απόψε.

Το Βαρώσι αύξησε περαιτέρω το τουριστικό δυναμικό των κατεχομένων, λέει ο Ατάογλου

Την άποψη ότι το σταδιακό άνοιγμα του Βαρωσιού έχει θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό του ψευδοκράτους, προβάλλει ο «υπουργός τουρισμού», Φικρί Ατάογλου. 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ η «Κίπρις Ποστασί» γράφει ότι ο αναπληρωτής «πρωθυπουργός» και «υπουργός τουρισμού» Φικρί Ατάογλου υποστήριξε ότι αύξησε περαιτέρω το τουριστικό δυναμικό της «τδβκ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος, το Βαρώσι.

Ο  κ. Ατάογλου ανέφερε ότι το Βαρώσι προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι από την Τουρκία το επισκέφθηκαν λιγότεροι άνθρωποι απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμενόταν σημαντικός αριθμός τουριστών τη χρονιά που άνοιξε το Βαρώσι. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη λόγω της πανδημίας.

Ο Ατάογλου, υποστήριξε επίσης ότι «το γεγονός ότι το Βαρώσι ήταν κλειστό για πολλά χρόνια προκαλεί σοβαρό ενδιαφέρον και τώρα υπάρχει σοβαρή ζήτηση από όλο τον κόσμο. Έχει θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό της τδβκ. Προσελκύουμε τουρίστες από παντού».

Υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στο Βαρώσι, ο κ. Ατάογλου σημείωσε ότι η περιοχή έχει γίνει «πιο ευνοϊκή» για τον τουρισμό με καταστήματα και σημεία ενοικίασης ποδηλάτων.

Αναφερόμενος στον νέο τερματικό σταθμό του «αεροδρομίου», ο κ. Ατάογλου ισχυρίστηκε ότι  με το άνοιγμα του νέου «αεροδρομίου» «θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες».

Σε άλλη είδηση, σύμφωνα με την «Γενί Ντουζέν», η «κυβέρνηση» αποφάσισε την καταβολή 7 εκατομμυρίων 487 χιλιάδων 125 Τουρκικών Λιρών (ΤΛ) για τις δαπάνες καθαρισμού, συντήρησης, επισκευής, διευθετήσεων παραλίας και προσωπικού που πραγματοποίησε ο «δήμος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Ελληνοκύπριοι φοιτητές αποδοκίμασαν τον Τατάρ στο Λονδίνο
Ενοχλήθηκε με το ταξίδι του ΠτΔ στην Αθήνα ο Τατάρ-«Προσπάθησε να παραπλανήσει την διεθνή κοινότητα»
Αννίτα: Να μην εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Εκδόθηκε ο 10ος τόμος του «Φακέλου της Κύπρου»
Μη αποδεκτή η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο υποστηρίζουν Ε/κ και Τ/κ κόμματα
Στην ατζέντα της Ισπανικής Προεδρίας το Κυπριακό
Προσφυγή Ελεγκτικής σε INTOSAI για μη υποβολή στοιχείων από ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ
O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στη 2η Σύνοδο για τη Δημοκρατία μέσω τηλεδιάσκεψης
Αλλαγές στο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση
Δέκα υποτροφίες για σπουδές σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας για γυναίκες εξήγγειλε ο Πρόεδρος