ΒΙΝΤΕΟ: Διαψεύδει εμπλοκή της στο πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία η Ρωσία

Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στο πυραυλικό χτύπημα σε πολωνικό έδαφος η Ρωσία, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αργά το βράδυ της Τρίτης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισημαίνει πως «οι αναφορές των πολωνικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με τους υποτιθέμενους καταρριφθέντες ρωσικούς πυραύλους σε πολωνικό έδαφος αποτελούν πρόκληση με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναφορές ότι δύο αδέσποτοι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία-Δύο νεκροί

Σύμφωνα με τη Μόσχα «κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα».

Τονίζεται, δε, πως τα συντρίμμια, τα οποία φέρεται να εντοπίστηκαν» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν είχαν καμία σχέση με ρωσικά όπλα.

Δύο νεκροί 

Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός από τις αδέσποτες ρουκέτες που έπεσαν την Τρίτη (15/11) στο χωριό Przewodów της επαρχίας Λούμπλιν στην Πολωνία, κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, όπως μεταδίδουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέος κύκλος αιματοχυσίας για Ουκρανία-Γιατί ο Πούτιν χτύπησε τώρα

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό από πού προήλθαν τα βλήματα, ωστόσο το γεγονός έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς οι ρουκέτες προσγειώθηκαν στο έδαφος της Πολωνίας - που αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ - παράλληλα με το μπαράζ πυραυλικών χτυπημάτων που έπληξε νωρίτερα την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Radio ZET, το οποίο επικαλείται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι ρουκέτες φέρεται να χτύπησαν ξηραντήρες σιτηρών, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Τους δύο νεκρούς επιβεβαιώνει και το Reuters, που επικαλείται Πολωνούς πυροσβέστες.

  

"Οι πυροσβέστες βρίσκονται επί τόπου, δεν είναι σαφές τι έχει συμβεί", δήλωσε ο Lukasz Kucy, αξιωματικός υπηρεσίας σε κοντινό πυροσβεστικό φυλάκιο.

Πολωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες ενός αναποδογυρισμένου αγροτικού οχήματος από το σημείο. Στην περιοχή βρέθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας, η εισαγγελία και ο στρατός και διεξάγουν έρευνα για το συμβάν.

Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Πολωνός Πρωθυπουργός

Σύμφωνα με ανάρτηση του Πολωνού κυβερνητικού εκπροσώπου, Πιοτρ Μούλερ ο πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέσκι συγκάλεσε την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Θέματα Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για πυραυλική επίθεση. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 20:00 GMT.

Όπως δήλωσε αργότερα ο κ. Μούλερ στους δημοσιογράφους, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λόγω μιας "κατάστασης κρίσης" και πρόσθεσε ότι οι σχετικές πληροφορίες θα παρουσιαστούν στη δημοσιότητα αργότερα.

Κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να μη δημοσιεύουν στο μεταξύ "ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες".

Δεν επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αναφορά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές στον Τύπο που ισχυρίζονται ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και το εξετάζουμε περαιτέρω", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αντιδράσεις από Λετονία και Εσθονία

Ο Λετονός υπουργός Άμυνας, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Πολωνικό λαό με ανάρτησή του στο Twitter, επισημαίνοντας το γεγονός πως η Πολωνία αποτελεί μέλος του NATO.

"Τα συλλυπητήρια μου στους Πολωνούς αδερφούς μας. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά προσγειώθηκαν και στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται στο πλευρό των Πολωνών φίλων της και καταδικάζει αυτό το έγκλημα." έγραψε στην ανάρτησή του.

Ένα ακόμη μέλος του ΝΑΤΟ, η Εσθονία, χαρακτήρισε τις αναφορές για επιθέσεις "άκρως ανησυχητικές", με το Υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας να σχολιάζει στο Twitter: "Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι πολύ ανησυχητικά. Συμβουλευόμαστε στενά την Πολωνία και άλλους συμμάχους.

"Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ", σχολίασε το εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter. "Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον στενό μας σύμμαχο Πολωνία".

Το Przewodów, ένα χωριό 710 κατοίκων στην ανατολική Πολωνία, βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λούμπλιν και 7 χιλιόμετρα από την Ουκρανία.

Πηγή: In / news247

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τραγουδούσαν στον Ορμπάν το Bella Ciao οι ευρωβουλευτές και η Μέτσολα τους είπε «δεν είμαστε στη Eurovision»
Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές κάλυψαν έναν πίνακα του Πικάσο με μια αφίσα από τη Γάζα
Στους έξι οι τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι στη ΧΑντέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ερευνητικό αεροπλάνο πετά μέσα από τον κυκλώνα Milton
Ξεκινά από την Ε.Ε επιχείρηση «ανθρωπιστικής αερογέφυρας» για τον Λίβανο
Ανώμαλη προσγείωση για βρετανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που είχε προορισμό την Κύπρο
Αεροσκάφος της Turkish Airlines προσγειώθηκε επειγόντως στη Νέα Υόρκη όταν ο κυβερνήτης πέθανε εν πτήσει
Τρομοκρατική η επίθεση με μαχαίρι στο Ισραήλ-Έξι τραυματίες, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση
Έξι τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Χαντέρα-Βίντεο από τη σύλληψη υπόπτου
Συγκλονιστικές εικόνες-Προσομοίωση δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν ο κυκλώνας Μίλτον χτυπήσει τη Φλόριντα