Το ΕΛΑΜ που άνοιξε τα μάτια του ΑΚΕΛ, η στάση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και οι Προεδρικές

Μπορεί ένα ασήμαντο κονδύλι μόλις 43 χιλιάδων ευρώ, σε έναν κρατικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα οκτώ δις ευρώ, να αποτελέσει σημείο τριβής, να προκαλέσει τεράστιες πολιτικές αντιδράσεις, να συζητηθεί τρεις φορές για πάνω από δύο ώρες σε Ολομέλειες της Βουλής, να επιχειρηθεί να περάσει με διαφορετικό τίτλο και γενικότερα, να είναι σημείο τριβής μεταξύ κομμάτων, με προεκτάσεις ακόμα και στον προεκλογικό των Προεδρικών που είναι σε εξέλιξη;  

Η απάντηση είναι πως, ναι, στην Κύπρο μπορεί.

Από πέρσι τέτοιο καιρό, όταν η Κυβέρνηση συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό ένα κονδύλι 43 χιλιάδων ευρώ για τη δημιουργία μουσεία για τον αγώνα της ΕΟΚΑ στη Χλώρακα, το γνωστό Μουσείο Γρίβα όπως αναφέρεται στην οικία Αζίνα, τα κόμματα βρήκαν ευκαιρία να σπαταλήσουν χρόνο και να ανταλλάξουν πυρά στην ευρύτερη προσπάθεια τους να πολώσουν τους ψηφοφόρους τους.

Το εν λόγω κονδύλι σταυρώθηκε στην περσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΔΗΠΑ. Η Κυβέρνηση ορθά ή λανθασμένα, επανάφερε το εν λόγω κονδύλι στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του περασμένου Ιουνίου.

Εκείνη η συζήτηση που έγινε την 30η Ιουνίου στη Βουλή, είναι ενδεικτική των αδυναμιών, του φανατισμού, της υπερόγκοσης και της διαστρέβλωσης της ιστορίας καθώς επίσης και της τάσης των Βουλευτών να λειτουργούν κατά το δοκούν για διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Βουλής.

Οι διάλογοι που έγιναν σε εκείνη την Ολομέλεια είναι εκεί και υπάρχουν ακόμα και σε βίντεο που είναι αναρτημένο στο κανάλι της Βουλής. Γκεμπελική προπαγάνδα, παραπλάνηση της Βουλής από την Κυβέρνηση, ολετήρας της Κύπρου, καταστροφές, απολογητές του Γρίβα βουλευτές που δεν χαπαρίζουν και άλλα πολλά, ακούστηκαν σε μια συζήτηση που διήρκησε 45 λεπτά. Κι όλα αυτά, υπενθυμίζεται για ένα κονδύλι 43 χιλιάδων ευρώ…

Τι έγινε όμως στην πραγματικότητα: Όντως η Κυβέρνηση απάλειψε από την περιγραφή του κονδυλίου το όνομα του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεώργιου Γρίβα Διγενή. Τον Δεκέμβριο στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, όταν το κονδύλι σταυρώθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του ΑΚΕΛ και των κομμάτων του κέντρου, ο τίτλος του ήταν, «αγορά της ιστορικής οικίας Αζίνα στη Χλώρακα και μετατροπή της σε Μουσείο Γρίβα». Τον Ιούνιο όταν ξαναπήγε με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό στη Βουλή έγινε «κονδύλι για εξόφληση της αγοράς ιστορικής οικίας στη Χλώρακα για τη δημιουργία μικρού μουσείου προσφοράς της Χλώρακας στους Αγώνες της Κύπρου», χωρίς καμία αναφορά στον Γρίβα.

Κανένας βουλευτής του ΑΚΕΛ, ούτε των υπολοίπων κομμάτων του κέντρου που προηγουμένως είχαν καταψηφίσει, δεν κατάλαβε πως πρόκειται για το ίδιο κονδύλι. Μάλιστα η διαδικασία κατάθεσης τροπολογιών ολοκληρώθηκε, χωρίς να ζητηθεί από κανένα το σταύρωμά του. Όλα θα έπαιρναν τον δρόμο τους και το κονδύλι θα αποδεσμευόταν για να προχωρήσει η αγορά της οικίας Αζίνα για να κατασκευαστεί, ό,τι είναι να κατασκευαστή εκεί και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Μεμπτό σημείο, βέβαια, θα ήταν η προσπάθεια της Κυβέρνησής να παραπλανήσει τη Βουλή, για να περάσει αναίμακτα το εν λόγω κονδύλι.

Ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Κι αυτό διότι σε παρέμβαση του ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, θέλησε να εκφράσει την ικανοποίηση του κόμματος του, «έστω και με κάποιους μήνες καθυστέρηση», όπως είπε, «που περνά σήμερα το κονδύλι που αφορά τον αγώνα της ΕΟΚΑ και το μουσείο του Αρχηγού της Γεώργιου Γρίβα Διγενή».

Η Ολομέλεια της 30ης Ιουνίου 2022 συνεχίστηκε με θέμα συζήτησης την τροπολογία για τους τίτλους των Βοηθών –άλλο τεράστιο και μείζων θέμα που χρειάσθηκε να συζητήσει η Βουλή- για να υπάρξει η αντίδραση από το ΑΚΕΛ, το οποίο επιχείρησε, και τα κατάφερε, να περάσει προφορική τροπολογία εκείνη την ώρα για να σταυρωθεί το κονδύλι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι επιχείρησε να παραπλανήσει τη Βουλή. «Η Κυβέρνηση» είπε, «θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την απόπειρα παραπλάνησης. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η Βουλή δεν θα το ψηφίσει». Τότε παρενέβηκε εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος του υπέδειξε πως στο ΑΚΕΛ, « είχαν όλο το χρόνο οι βουλευτές του ΑΚΕΛ να ρωτήσουν τη Κυβέρνηση και τους επίσημους φορείς που βρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών». Μάλιστα έκανε λόγο για «γκεμπελική προπαγάνδα που χρησιμοποιείται από το ΑΚΕΛ που πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει γιατί αν δεν σταματήσει θα βρείτε τα ποσοστά σας σε μονοψήφιο αριθμό».

Για να ακολουθήσει η απάντηση του κ. Λουκαΐδη: «Η πρόκληση είναι τεράστια. Οι απολογητές της ΕΟΚΑ Β και της ακροδεξιάς που μάτωσαν αυτόν τον τόπο να αναφέρονται στην ιδεολογία του Γκέμπελς να αναφέρεται σε εμάς και να μας αποδίδει γκεμπελισμό. Η ιστορία έχει καταγράψει τα δεδομένα. Κι αν είναι κάτι που μας θυμίζει καθημερινά τον Γρίβα είναι το μισοφέγγαρο στον Πενταδάκτυλο».

Έχει τη σημασία του, και θα επανέλθουμε στη συνέχεια για τους λόγους, η στάση που κράτησε το ΔΗΚΟ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος. «Συμφωνούμε με το αίτημα που κατατίθεται για προφορική τροπολογία. Εδώ οφείλουμε να πούμε πως υπάρχει παραδοξότητα στον τρόπο που έχει συμπεριφερθεί η εκτελεστική εξουσία. Άλλαξαν το λεκτικό άρθρου που απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του σώματος κατά τη ψήφιση των προϋπολογισμών και συμφωνούμε να σταυρωθεί το κονδύλι και να έρθει η εκτελεστική εξουσία να εξηγήσει γιατί άλλαξε το λεκτικό. Ο λόγος που αναγκάζεται η Ολομέλεια να πάρει αυτό το δραστικό μέτρο είναι γιατί επιχειρήθηκε η εξαπάτηση της», είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, κατέθεσε την άποψη πως, «δεν μπορούν να υπάρχουν διαδικασίες κατά το δοκούν. Πότε μας συμφέρει να αποδεχόμαστε προφορικές τροπολογίες και πότε όχι. Το δεύτερο επειδή ακούσαμε τον κ. Λουκαΐδη να μας κάνει μάθημα νομίζοντας πως είναι στην κατασκήνωση της ΕΔΟΝ, έχουμε να απαντήσουμε πως σεβόμαστε την εποποιία του αγώνα της ΕΟΚΑ της οποία ο Διγενής υπήρξε αρχηγός. Αυτό το σώμα αποφάσισε δεκαετίες πριν να ανακηρύξει τον Διγενή άξιο τέκνο της πατρίδας με τη πλειοψηφία να υπερψηφίζουν και το ΑΚΕΛ να ψηφίζει παρόν. Τα κόμματα που επέλεξαν αυτή τη τακτική και το ΔΗΚΟ που δήλωσε ότι στηρίζει, θεωρώ ότι δεν σέβονται την ιστορία της ΕΟΚΑ», είπε ο κ. Χρίστου.

Στη δική του παρέμβαση ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε πως, «η στάση του ΑΚΕΛ απέναντι στον αγώνα της ΕΟΚΑ, δεν ήταν διαφορετική προπολεμικά με τη στάση που τήρησε μεταπολεμικά. Το ίδιο μένος με το οποίο σήμερα πολεμά τον Διγενή, τον πολέμησε από τα πρώτα βήματα του αγώνα της ΕΟΚΑ. Το παράξενο είναι ότι ο κουμμουνισμός δεν πιστεύει σε θαύματα, το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι ο Διγενής ότι πέθανε τον Ιανουάριο του 1974 και έξι μήνες αργότερα αναστήθηκε και έκανε πραξικόπημα».

Μάλιστα αναφέρθηκε στο σφάλμα, όπως το χαρακτήρισε του βουλευτή του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου, ο οποίος όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «αν δεν διέπραττε το σφάλμα να κάνει αναφορά στο κονδύλι, ο κ. Λουκαΐδης δεν θα εχαπάριζε και δεν θα έπαιρνε ιδέα. Ο κ. Λουκαΐδης δεν διάβασε το Νόμο που είναι μέσα στα κονδύλια. Περιορίστηκε επιδερμικά και επιφανειακά στην έκθεση».

Κι αυτό επιβεβαίωσε ουσιαστικά στην τοποθέτηση του που ακολούθησε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως, «η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει ντρίμπλα στη Βουλή και διαπιστώθηκε έστω και την ύστατή.

Επί προσωπικού, ζήτησε τον λόγο ο Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος είπε πως, «το σφάλμα δεν ανήκει σε εμάς, ανήκει σε αυτούς που έχουν καταντήσει μέσα στο κοινοβούλιο να είναι η ουρά του ΑΚΕΛ και να γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτά που συμβαίνουν σήμερα, τους δεσμεύουν και για τους επόμενους μήνες και θα μιλήσουμε τους επόμενους μήνες

Όντως η μήνες από τον Ιούνιο του 2022 πέρασαν, φτάσαμε στον Νοέμβριο, βρισκόμαστε εν μέσω της προεκλογικής με τα κόμματα να έχουν κάνει τις επιλογές τους και η Βουλή συζητά αυτή την περίοδο τον νέο προϋπολογισμό του 2023. Και σε αυτόν τον προϋπολογισμό βρίσκεται εκ νέου το ταλαιπωρημένο κονδύλι των 43 χιλιάδων ευρώ για την οικία Αζίνα.

Τα δεδομένα όμως αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Τα κόμματα του κέντρου, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, έχουν κάνει τις επιλογές τους ενόψει των Προεδρικών και στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος προέρχεται από την Πάφο και δηλώνει περήφανος για τις συνειρμικές καταβολές του. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως, τα δύο κόμματα, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, άλλαξαν τη στάση τους απέναντι στο κονδύλι για την οικία Αζίνα και στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή Οικονομικών, έδωσαν θετική ψήφο για την αποδέσμευση κονδυλίου για τη δημιουργία µμουσείου για τον Γρίβα στη Χλώρακα, με τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία να τηρεί αποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση ΑΚΕΛ σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ-«Τι έγινε και άλλαξαν άποψη για μουσείο Γρίβα;»

Και διερωτάται κανείς; Τι άλλαξε από τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022 μέχρι σήμερα; Μήπως το κακά οικονομικά του κράτους δεν επέτρεπαν το εν λόγω κονδύλι να δοθεί πριν έξι ή δώδεκα μήνες, αλλά σήμερα το επιτρέπουν; Και βέβαια όχι. Αυτό που άλλαξε είναι ουσιαστικά το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη μετακίνησε τα κόμματα του κέντρου που γενικότερα μετακινούνται με ευκολία τόσο δεξιά όσο και αριστερά, αυτή τη φορά πιο δεξιά. Άλλωστε η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη αντλεί μεγάλο μέρος της δυναμικής της από ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν οι ηγεσίες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, ειδικά τώρα, παραμονές των εκλογών να δυσανασχετούν με μια διαφορετική τους απόφαση και να επιστρέφουν στην υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η μικρή ιστορία, ενός μικρού κονδυλίου δείχνει τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν σε όλες τις εκφάνσεις του κυπριακού, πολιτικού συστήματος. Από τη μια η προσπάθεια να παραπλανηθεί η Βουλή, από την άλλη η επιφανειακή μελέτη των θεμάτων επί των οποίων καλούνται να αποφασίσουν και τώρα η αλλοπρόσαλλη τοποθέτηση επί θεμάτων, αναλόγως της συγκυρίας και των βραχυπρόθεσμων στόχων, από οργανισμούς παραγωγής πολιτικής που θέλουν να κυβερνήσουν και βλέπουν μέχρι τη μύτη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση ΔΗΣΥ σε Χριστοδουλίδη για εκποιήσεις-«Όμηρος Νικόλα και Σιζόπουλου»

Δειτε Επισης

Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα