Ξεπερνά τα οκτώ δισεκατομμύρια ο πληθυσμός της γης την Τρίτη

Τα οκτώ δισεκατομμύρια φτάνει ο πληθυσμός της γης αύριο Τρίτη, βάσει των στοιχείων έκθεσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει ότι έως το 2080 θα φτάσει περίπου τα 10,4 δισεκατομμύρια.

Μάλιστα, η Ινδία προβλέπεται να ξεπεράσει την Κίνα ως η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου το 2023, σύμφωνα με το World Population Prospects 2022.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με τον πιο αργό ρυθμό από το 1950, έχοντας πέσει κάτω από 1% το 2020.Οι τελευταίες προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών υποδηλώνουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 8,5 δισεκατομμύρια το 2030 και 9,7 δισεκατομμύρια το 2050. Προβλέπεται να φτάσει σε ένα ανώτατο όριο περίπου 10,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων κατά τη δεκαετία του 2080 και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2100.

Γονιμότητα

Το World Population Prospects 2022 αναφέρει επίσης ότι η γονιμότητα έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες για πολλές χώρες.

Σήμερα, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μια χώρα ή περιοχή όπου η γονιμότητα κατά τη διάρκεια της ζωής είναι κάτω από 2,1 γεννήσεις ανά γυναίκα, περίπου το επίπεδο που απαιτείται για μηδενική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα για έναν πληθυσμό με χαμηλή θνησιμότητα.

Οι πληθυσμοί 61 χωρών ή περιοχών προβλέπεται να μειωθούν κατά 1% ή περισσότερο μεταξύ 2022 και 2050, λόγω των σταθερών χαμηλών επιπέδων γονιμότητας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, των αυξημένων ρυθμών μετανάστευσης.

Σε οκτώ χώρες συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη αύξηση

Περισσότερο από το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050 θα συγκεντρωθεί σε οκτώ χώρες: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας.

Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης που αναμένεται έως το 2050.

Η γήρανση του πληθυσμού

Το μερίδιο του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω προβλέπεται να αυξηθεί από 10% το 2022 σε 16 % το 2050.

Σε εκείνο το σημείο, αναμένεται ότι ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω παγκοσμίως να είναι υπερδιπλάσιος.

Οι χώρες με γήρανση του πληθυσμού θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να προσαρμόσουν τα δημόσια προγράμματα στον αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων, μεταξύ άλλων με την καθιέρωση συστημάτων καθολικής υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας περίθαλψης και με τη βελτίωση της βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης.

Το προσδόκιμο ζωής

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής έφτασε τα 72,8 χρόνια το 2019, μια βελτίωση σχεδόν 9 ετών από το 1990. Περαιτέρω μειώσεις στη θνησιμότητα αναμένεται να οδηγήσουν σε μέση παγκόσμια μακροζωία περίπου 77,2 ετών το 2050.

Όμως, το 2021, το προσδόκιμο ζωής για τους λιγότερο ανεπτυγμένους χώρες υστερούσαν 7 χρόνια πίσω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Πηγή: ΕΡΤ

 

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τραγουδούσαν στον Ορμπάν το Bella Ciao οι ευρωβουλευτές και η Μέτσολα τους είπε «δεν είμαστε στη Eurovision»
Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές κάλυψαν έναν πίνακα του Πικάσο με μια αφίσα από τη Γάζα
Στους έξι οι τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι στη ΧΑντέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ερευνητικό αεροπλάνο πετά μέσα από τον κυκλώνα Milton
Ξεκινά από την Ε.Ε επιχείρηση «ανθρωπιστικής αερογέφυρας» για τον Λίβανο
Ανώμαλη προσγείωση για βρετανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που είχε προορισμό την Κύπρο
Αεροσκάφος της Turkish Airlines προσγειώθηκε επειγόντως στη Νέα Υόρκη όταν ο κυβερνήτης πέθανε εν πτήσει
Τρομοκρατική η επίθεση με μαχαίρι στο Ισραήλ-Έξι τραυματίες, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση
Έξι τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Χαντέρα-Βίντεο από τη σύλληψη υπόπτου
Συγκλονιστικές εικόνες-Προσομοίωση δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν ο κυκλώνας Μίλτον χτυπήσει τη Φλόριντα