Επίθεση ΔΗΣΥ σε Χριστοδουλίδη για εκποιήσεις-«Όμηρος Νικόλα και Σιζόπουλου»

Ευθεία επίθεση προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τα κόμματα που τον στηρίζουν, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου, με αφορμή τη χθεσινή στάση των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία στη Βουλή σε σχέση με την αναστολή των εκποιήσεων. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρίου υπέδειξε πως αποδείχθηκε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν μπορεί να περάσει καμία θέση του στην κοινοπραξία που τον στηρίζει, ενώ διερωτήθηκε, «πώς ζητά να ηγηθεί της χώρας τη στιγμή που είναι όμηρος του Νικόλα και του Σιζόπουλου;».   

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, «τα κόμματα που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και το ΑΚΕΛ, με τη χτεσινή ανεύθυνη στάση τους για τις εκποιήσεις στη Βουλή, έθεσαν την Κύπρο σε κίνδυνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα παράταση αναστολής των εκποιήσεων μέχρι τον Ιανουάριο ψήφισε η Βουλή

Υπενθύμισε ότι, «ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενώ δήλωνε δημόσια την αντίθεσή του στις θέσεις της κοινοπραξίας του, για το θέμα της αναστολής των εκποιήσεων, δεν κατάφερε να την ελέγξει». Σημειώνεται, ότι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας της προηγούμενες ημέρες, έκαναν λόγο για προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και του επιτελείου, για μια σειρά από ζητήματα που ξεκινούν από τις εκποιήσεις και αφορούν και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, μέχρι τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Ο Δημητρής Δημητρίου πρόσθεσε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «συγκάλεσε στο επιτελείο του τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών αλλά τα κόμματα που τον στηρίζουν τον αγνόησαν επιδεικτικά ψηφίζοντας το αντίθετο από αυτό που ο ίδιος υποδείκνυε».

«Αποδείχθηκε», συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, «ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν μπορεί να περάσει καμία θέση του στην κοινοπραξία που τον στηρίζει. Πώς ζητά να ηγηθεί της χώρας τη στιγμή που είναι όμηρος του Νικόλα και του Σιζόπουλου; Αυτό είναι το μεγάλο ρίσκο για τη χώρα».

Η απάντηση ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Λίγο αργότερα, ήρθε η απάντηση από το Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο σημειώνει πως «το ειδικό δικαστήριο απορρίφθηκε από την συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΕΛΑΜ». Όπως αναφέρει το ΔΗΚΟ, «οι κακοί χειρισμοί και η ολοκληρωτική απουσία συνεργασίας από πλευράς της κυβέρνησης δυστυχώς οδήγησαν στην επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων».

Δυστυχώς, προσθέτει, «εξαναγκαστήκαμε στην ψήφιση μιας ομολογουμένως, μη ιδανικής λύσης, αυτή της αναστολής των εκποιήσεων συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων, γιατί η πρόταση μας για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου χρηματοοικονομικών διαφόρων, πρόταση την οποία είχε ήδη αποδεχθεί η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και η οποία εκκρεμεί εδώ και δυο χρόνια, απορρίφθηκε χθες από τη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΕΛΑΜ».

«Το ίδιο», αναφέρει το ΔΗΚΟ, «και οι προτάσεις μας για τον περιορισμό των εκποιήσεων μόνο στις περιπτώσεις των κακόπιστων δανειοληπτών. Δυστυχώς, παρά του ότι εξαντλήσαμε όλες τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη ολιστική λύση στο μείζον ζήτημα των εκποιήσεων, αντιμετωπίσαμε την πλήρη άρνηση, την απαξίωση και την πλήρη κακοπιστία της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ».

«Είναι πλέον πέρα από ξεκάθαρο, πως η παρούσα κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, αδυνατεί να επιλύσει το πρόβλημα των εκποιήσεων. Είναι επίσης ξεκάθαρο, πως αυτό το πρόβλημα, μπορεί να επιλυθεί, πρέπει να επιλυθεί και θα επιλυθεί από την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, εάν φυσικά τον τιμήσει ο λαός με την ψήφο του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κατέθεσαν κοινή πρόταση για σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τις εκποιήσεις, την οποία όμως καταψήφισαν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

Μάλιστα σε ανακοίνωση του σήμερα το κόμμα των Σοσιαλιστών αναφέρει ότι, «η ΕΔΕΚ ήταν και είναι συνεπής στον αγώνα για προστασία των συνεπών δανειοληπτών. Είναι το κόμμα που καταψήφισε τις εκποιήσεις, ηλεκτρονικές και μη. Είναι το κόμμα που επιχείρησε να ενισχύσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας υπέρ των δανειοληπτών, χωρίς να έχει την στήριξη άλλων κομμάτων, πλην του ΔΗΚΟ».

Και προσθέτει: «Είναι το κόμμα που από το 2017 διεκδικεί τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για προσφυγή των δανειοληπτών που διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις και τη διαδικασία εκποίησης.  Αυτή είναι και η πιο ασφαλής και μόνιμη λύση σε αντίθεση με την πρόσκαιρη αναστολή των εκποιήσεων που είναι μία προσωρινή λύση που δεν δίνει διέξοδο ούτε επίλυση στα προβλήματα των πολιτών».

«Δυστυχώς, χθες», συνεχίζει η ανακοίνωση, «εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενόψει μαζικών εκποιήσεων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ καταψήφισαν την κοινή πρόταση των κομμάτων ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ για σύσταση ειδικού δικαστηρίου, στερώντας έτσι από τους πολίτες το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη. Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει τον αγώνα της για προστασία των συνεπών δανειοληπτών από τις αυθαιρεσίες των τραπεζιτών και τις άδικες εκποιήσεις», καταλήγει η ΕΔΕΚ.

«Ο Αναστασιάδης να σεβαστεί την απόφαση της Βουλής»

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «άδικα λογομαχούν μεταξύ τους τα κόμματα που στηρίζουν Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη. Όσοι στηρίζουν τους δύο συναγερμικούς υποψήφιους, στηρίζουν και την πολιτική που επί δέκα χρόνια τώρα γιγάντωσε την αυθαιρεσία των τραπεζών και άφησε τους δανειολήπτες απροστάτευτους».

Όπως αναφέρει το κόμμα της αντιπολίτευσης, «ο μεν ΔΗΣΥ του Αβέρωφ Νεοφύτου τελικά δεν κουράστηκε να ψηφίζει νόμους υπέρ των τραπεζών και σε βάρος των δανειοληπτών, για αυτό συνέχισαν ακάθεκτοι και χθες. Την ώρα που οι εταιρίες διαχείρισης δανείων προκαλούν την κοινωνία διαφημίζοντας φεστιβάλ εκποιήσεων περιουσιών, ο Συναγερμός συνεχίζει εφ’ ω ετάχθη. Οι δε ηγεσίες ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στήριξαν χθες την παράταση στην αναστολή των εκποιήσεων. Εντούτοις, ο υποψήφιος Πρόεδρος που στηρίζουν, ο συναγερμικός Νίκος Χριστοδουλίδης αντιτάσσεται στην αναστολή αφού περιφρονεί την αγωνία χιλιάδων νοικοκυριών και μικροεπαγγελματιών.».

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ καλεί το Νίκο Αναστασιάδη να σεβαστεί την απόφαση της Βουλής και να μην αναπέμψει ή να αναφέρει τη στοχευμένη τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων. «Καλούμε τον απερχόμενο Πρόεδρο -έστω και τώρα, για μια φορά στη δεκαετία της διακυβέρνησης του- να θέσει πάνω από τις τράπεζες και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, το συμφέρον της κοινωνίας.

Δειτε Επισης

Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος