Αύξηση κρουσμάτων βλέπουν οι ειδικοί-Παρακολουθούν την επιδημιολογική εικόνα

Αποφάσεις αλλά όχι μέτρα, λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποίησαν ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου, με στόχο την ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων, αλλά και των πολιτών, στη σκιά της αύξησης των περιστατικών κορωνοϊού, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν έξαρση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες. 

Η αύξηση των περιστατικών αλλά όπως και ο εντοπισμός υποστελεχών στην κοινότητα, ήταν αναμενόμενη. Ήταν για αυτό το λόγο που τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και οι ειδικοί σε συχνές συναντήσεις που είχαν το προηγούμενο διάστημα, κατήρτισαν τον οδικό χάρτη διαχείρισης της πανδημίας.

Μπορεί οι αποφάσεις που λήφθηκαν να αφορούσαν κυρίως την προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος, ωστόσο όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της ΣΕΕ, Πέτρος Καραγιάννης, το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας, ειδικότερα από άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. 

Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, θα αλλάξει τους επόμενους μήνες, εν αναμονή περαιτέρω αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, η οποία θα παρουσιαστεί σε άτομα, τα οποία έχουν χάσει την ανοσία τους. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε, «όπως παρατηρείται από τος νοσηλείες, πρόκειται για άτομα που εμβολιαστήκαν πέρσι τον Νοέμβριο και δεν προχώρησαν σε νέο εμβολιασμό με ενισχυτική δόση. Επίσης, έχει παρατηρηθεί αντίσταση σε γηροκομεία και στις κλειστές δομές, για αυτό, όπως ανέφερε και ο υπουργός, θα ενημερώσουν σχετικά για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν τα άτομα αυτά».

Επιπρόσθετα ο κος Καραγιάννης εξήγησε ότι ήδη κάποιες χώρες βρίσκονται στην κορύφωση αυτής της έξαρσης που αναμένεται και στην Κύπρο, αλλά δεν θα φτάσει στα επίπεδα των προηγούμενων κυμάτων, που είχαν μολύνει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους τελευταίους έξι μήνες. 

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τα υποστελέχη, σημείωσε πως δεν είναι κάτι που προκαλεί στο παρόν στάδιο ανησυχία, δεδομένου πως μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί οι νοσηλείες στα δημοσία νοσηλευτήρια. «Όταν θα αρχίσει το σύστημα υγείας να επηρεάζεται, τότε τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά. Είναι κάτι που όμως που θα εξετάσουμε τις επόμενες βδομάδες και αναλόγως θα πράξουμε. Παρόλα αυτά, ακόμη και οι νοσηλείες να αυξηθούν, δεν βλέπω καμία αναγκαιότητα για αυστηρά μέτρα πέραν των μέτρων αυτοπροστασίας ή και την χρήση της προστατευτικής μάσκας», σημείωσε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προωθείται ο εμβολιασμός στα άτομα άνω των 60, σε γηροκομεία και κλειστές δομές

Στραμμένο στην προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος το Υπουργείο 

Το Υπουργείο Υγείας,  βρίσκεται επικεντρωμένο τόσο στην περαιτέρω προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος σε άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όσο και στη διαφώτιση του κοινού σχετικά με τα μέτρα αυτοπροστασίας, τα οποία όπως ανέφερε ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, έχουν ξεχαστεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μέχρι στιγμής αυτό που έχει προτεραιότητα, είπε ο κος Αθανασίου, είναι γίνει ορθή ενημέρωση των πολιτών και αυτό θα γίνει με τη συνδρομή των Προσωπικών Ιατρών. Όπως δηλαδή εξήγησε, «όπως ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος για να λάβει το εμβόλιο της γρίπης, το ίδιο θα θέλαμε και για το εμβόλιο της covid και για αυτό θα ζητήσουμε τη βοήθεια των γιατρών. Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει ζήτημα για λήψη μέτρων».

Υπενθυμίζεται πως, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η επικέντρωση στην προώθηση του εμβολιασμού στα άτομα άνω των 60 ετών και ειδικά στα άτομα που είναι στις κλειστές δομές και στα γηροκομεία, με το Υπουργείο Υγείας  να αναλαμβάνει δράση με την Επιτροπή Εμβολιασμών να προωθηθεί ο εμβολιασμός, όπως επίσης να αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμών σε ορεινές κοινότητες.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να αποσταλεί, ένα ενημερωτικό δελτίο στους προσωπικούς ιατρούς όσον αφορά στα αντιιικά φάρμακα, όπως επίσης και την ενημέρωση ασθενών άνω των 60 και τους ευάλωτους ασθενείς τους πως πρέπει να εμβολιαστούν με την 4η δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει ειδικούς ο Χατζηπαντέλα μετά την αύξηση κρουσμάτων-Αποκλείουν λήψη μέτρων

Δειτε Επισης

Παίρνει τα πάνω της η θερμοκρασία, αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου
Κατεβάζουν ρολά για δύο ώρες στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας-Στο Προεδρικό οι νοσηλευτές
Ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων-«Οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν το σκηνικό»
Ασφαλιστικές δεν καλύπτουν ηλικιωμένους για άδειες κυκλοφορίας-Ζητά εξηγήσεις η Βουλή
Να υπερψηφίσουν το ν/σ για αύξηση μισθών κρατικών υπαλλήλων καλεί τη Βουλή η Ισότητα
Να επανεξετάσουν τα μέτρα προστασίας στα ΤΑΕΠ καλεί ΟΚΥπΥ και Υπ. Υγείας ο ΠΙΣ
Στο 63% η επεξεργασία Δήλωσης Εισοδήματος
Επιχορήγηση €2 εκ. για θωράκιση γεωργικών καλλιεργειών από χαλάζι και βροχή
Τιμήθηκαν οι επτά ήρωες του Φρενάρους-«Δεν δείλιασαν, δεν οπισθοχώρησαν, δεν σκιάχτηκαν»
Δύο νέες πτήσεις από Βηρυτό μεταφέρουν Αυστραλούς υπηκόους στη Λάρνακα