Πιέσεις για πρόωρες εκλογές δέχεται ξανά ο Μητσοτάκης λόγω υποκλοπών

Μετά την αποκάλυψη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και τις παραιτήσεις Δημητριάδη- Κοντολέοντα στην καρδιά του καλοκαιριού, είχαν αρχίσει οι εισηγήσεις, συστάσεις και πιέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές.  

Ακόμη και φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ έδειχναν να θεωρούν τις πρόωρες εκλογές μία κάποια λύση, δείχνοντας διακριτικά στον Έλληνα Πρωθυπουργό την πόρτα της εξόδου, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στο (όχι απίθανο) σενάριο μη αυτοδυναμίας.

Στο τραπέζι τέθηκε τότε και το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να καταστεί ευκολότερος ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως είπε και επισήμως στη ΔΕΘ “όχι” τόσο στις πρόωρες εκλογές, όσο και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στο Μαξίμου εξάλλου θεωρούσαν ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν επηρέαζε καταλυτικά την κοινή γνώμη και εκτιμούσαν ότι μετά την εξεταστική επιτροπή θα κόπαζε, καθώς άλλωστε ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ως ασπίδα το απόρρητο. Τα στοιχεία των μετρήσεων εν τω μεταξύ έκαναν τους γαλάζιους να αναθαρρήσουν και να πιστέψουν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας θα ήταν εν τέλει εφικτός.

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης όμως ήταν πως η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ήταν ουσιαστικά ένα μεμονωμένο γεγονός και ένα λάθος, για το οποίο ανελήφθη η πολιτική ευθύνη δια της παραιτήσεως του μέχρι τότε πανίσχυρου ΓΓ του Έλληνα Πρωθυπουργού και ανιψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Η δημοσίευση λίστας παρακολουθήσεων μέσω Predator έριξε όμως σκιές αμφιβολίας και η παραδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι κάποιοι (όχι όμως η κυβέρνηση) χρησιμοποιούσαν κακόβουλα λογισμικά στη χώρα, άλλαξε τα δεδομένα.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ελλείψει στοιχείων που να συνδέουν τη λίστα υποκλοπών με τον ίδιο τον κ.Μητσοτάκη και αυτή η μπόρα θα κοπάσει. Η κυβέρνηση χάνει όμως ισχυρούς μιντιακούς συμμάχους και την καλή εικόνα στο εξωτερικό. Εν τω μεταξύ μάλιστα το σκάνδαλο Πάτση έχει προκαλέσει οργή και στους ίδιους τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών ξεκίνησαν λοιπόν ξανά. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έσπευσε μάλιστα εκ των προτέρων να τα απορρίψει.

“Εκλογές θα γίνουν, όπως έχω δεσμευτεί, στο τέλος της τετραετίας. Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν”, δήλωσε στη συνέντευξη του στον Ant1 και πρόσθεσε:

“Η χώρα έχει Σύνταγμα, η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Εάν κάποιος αυτό το αμφισβητεί, δεν έχει παρά να πάει στην Βουλή και να ζητήσει από τη Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου. Σε αυτή την περίπτωση θα πηγαίναμε σίγουρα σε εκλογές.”

Με άλλα λόγια δεν είναι διατεθειμένος να “διευκολύνει” όσους εντός ή εκτός του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν τη στήριξη του μία ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει το σχεδιασμό του, που προβλέπει εκλογές την άνοιξη του 2023 – η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί ανάλογα με τις εξελίξεις και λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως οι πανελλαδικές, αλλά και το δεδομένο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Στο διάστημα που μεσολαβεί η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει θετική ατζέντα στην επικαιρότητα προβάλλοντας πχ την έναρξη γεωτρήσεων για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συνεχίζει τις περιοδείες (σήμερα θα βρεθεί στην Πιερία) και το κυβερνητικό επιτελείο να εξετάζει τη δυνατότητα λήψης και νέων μέτρων στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η χώρα είναι ενεργειακά θωρακισμένη ακόμη και στο ακραίο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου, και άρα ο χειμώνας δεν θα είναι τόσο “σκληρός” όσο προέβλεπαν πολλοί. Αλλά και ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις από το νέο έτος θα βελτιώσουν το κλίμα σε ένα βασικό ακροατήριο της ΝΔ. Ευελπιστούν επίσης ότι με τη βοήθεια του ΕΛΚ και το τελικό πόρισμα της PEGA, που αναμένεται το Μάρτιο (όταν δηλαδή βάσει του σχεδιασμού ενδέχεται να προκηρυχθούν οι πρώτες εκλογές) δεν θα περιλαμβάνει καμία καταδίκη της κυβέρνησης ή θα υπάρχουν διαφορετικά πορίσματα των ευρωπαϊκών κομμάτων όπως έγινε και με την εξεταστική της ελληνικής Βουλής για τις υποκλοπές.

Πηγή: news247

Δειτε Επισης

Μυστήριο με τη ζημιά στο υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει Φιλανδία και Γερμανία-Φόβοι για υβριδικό πόλεμο
Eπιχείρησαν να κλέψουν χρηματοκιβώτιο και καταπλάκωσε τον ένα-Ακρωτηριάστηκε 57χρονος, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ
Εικοσι μέρες μετά την νομική μάχη, ανακοινώνει την απόφαση του το Ανώτατο το Πόθεν Έσχες Εισαγγελέων
Ζυμώσεις για δημιουργία κόμματος από τον Σαμαρά-Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Έκλεψε όχημα και προκάλεσε τροχαίο-Συνελήφθη 18χρονος μεθυσμένος και θετικός σε ναρκοτέστ
Άναψαν τα αίματα στο δημοτικό συμβούλιο Δρομολαξιάς και Μενεού-Νέο επεισόδιο με τον δήμαρχο
Κυκλοφορούσαν με κουκούλες, τους εντόπισαν αστυνομικοί και τους καταδίωξαν-Συνελήφθη 14χρονος
Νέες έρευνες στη σκηνή του τριπλού θανατηφόρου-Δεδομένη η υπερβολική ταχύτητα για την Αστυνομία
Εξαφανίστηκε 59χρονη από την οικία της στη Λεμεσό-Πώς περιγράφεται
Κρίσιμα τραυματίας ο ένας από τα μαχαιρώματα στο Καϊμακλί-Απόπειρα φόνου διερευνά η Αστυνομία