Αύξηση των υποσιτισμένων παιδιών στην εξαθλιωμένη από τον πόλεμο Συρία

Η οργάνωση βοήθειας Save the Children ανακοίνωσε ημέρα Πέμπτη, ότι ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών που λιμοκτονούν στη βορειοανατολική Συρία, μια περιοχή που πλήττεται από συγκρούσεις για περισσότερο από μια δεκαετία, έχει αυξηθεί κατά 150%.

Μάλιστα, ανέφερε σε μια επείγουσα έκκληση προς τους δωρητές ότι «Κάθε μέρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε περισσότερα υποσιτισμένα παιδιά από την προηγούμενη μέρα. Επίσης, πρόσθεσε ότι «Ο υποσιτισμός είναι απειλητικός για τη ζωή των παιδιών. Η φτώχεια και η αδυναμία τροφής είναι οι κύριοι λόγοι που δίνουν οι οικογένειες για αυτήν την αύξηση».

Η υπηρεσία παροχής βοήθειας κατέγραψε από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο περισσότερα από10.000 υποσιτισμένα παιδιά, σε σύγκριση με 6.650 τους προηγούμενους έξι μήνες.

Η Συρία πέραν της σύγκρουσης βρίσκεται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, καθώς από το 2011 τότε που άρχισε ο πόλεμος, η κυβέρνηση κατέστειλε βάναυσα τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, με αποτέλεσμα σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους να σκοτωθούν.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 90% των 18 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Συρία ζουν στη φτώχεια, με την οικονομία να πλήττεται από τις συγκρούσεις, την ξηρασία, την πανδημία του Covid, καθώς και τις επιπτώσεις από το οικονομικό κραχ στον γειτονικό Λίβανο. Η κατάσταση φαίνεται να είναι ακραία σε περιοχές εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης της Δαμασκού.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση, ότι «Ενώ το μέσο οικογενειακό εισόδημα δεν έχει αυξηθεί, οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν σχεδόν κατά 800% μεταξύ 2019 και 2021 και συνεχίζουν να αυξάνονται το 2022» επισημαίνοντας ότι «αυτή η τεράστια αύξηση των τιμών αναγκάζει έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων να πεινάσουν».

Το βασικό πέρασμα Al-Yarubiyah στη βορειοανατολική Συρία από το Ιράκ έκλεισε το 2020 αφού η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που το εξουσιοδοτούσαν να παραμείνει ανοιχτό, περιορίζοντας την πρόσβαση βοήθειας στην περιοχή. Έκτοτε, η βοήθεια σε αυτές τις περιοχές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις απαιτεί την έγκριση της Δαμασκού, συμμάχου της Μόσχας.

Ο Beat Rohr, επικεφαλής της Save the Children στη Συρία δήλωσε «Μετά από σχεδόν 12 χρόνια σύγκρουσης στη Συρία, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης έχει γίνει ο κύριος μοχλός των αναγκών, παρά τις συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις σε πολλά μέρη της χώρας».

Μάλιστα πρόσθεσε «Τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού βιώνει επί του παρόντος επισιτιστική ανασφάλεια και η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Πρόγευση για την Φλόριντα οι βροχές και οι ανεμοστρόβιλοι-Η πορεία του Μίλτον
ΒΙΝΤΕΟ: Σημαδεύουν με μπογιά τα άλογα στην Φλόριντα, για να τα βρουν μετά τον τυφώνα
Σε κατάσταση συναγερμού ομογενείς στη Φλόριντα-«Οχυρώσαμε τα σπίτια μας και περιμένουμε»
Δεν τους έφτανε ο Μίλτον, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις θεωρίες συνωμοσίας για τον καιρό στις ΗΠΑ
Η Φλόριντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα-Σε πορεία σύγκρουσης με την Τάμπα ο Μίλτον
ΒΙΝΤΕΟ: Τραγουδούσαν στον Ορμπάν το Bella Ciao οι ευρωβουλευτές και η Μέτσολα τους είπε «δεν είμαστε στη Eurovision»
Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές κάλυψαν έναν πίνακα του Πικάσο με μια αφίσα από τη Γάζα
Στους έξι οι τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι στη ΧΑντέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ερευνητικό αεροπλάνο πετά μέσα από τον κυκλώνα Milton
Ξεκινά από την Ε.Ε επιχείρηση «ανθρωπιστικής αερογέφυρας» για τον Λίβανο